Diyet Listesi Hazırlama Rehberi

- 20:41
Sağlıklı diyet listesi hangi saatte ne yiyeceğinizi belirleyen kesin kuralları olan bir program değildir. Diyet Programları vücudumuzun ihtiyacı olan 3 besin kaynağı "protein, yağ, karbonhidrat" yeteri kadar alınmasını sağlayarak uygun kiloya ulaşmanızı sağlayan bir araçtır. Sağlıklı zayıflamak kadar onu korumakta önemlidir. Sağlıklı zayıflama listesi hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?
Yazımızın devamında 'Sağlıklı diyet listesinde hangi kriterler olmalı' konusunda bilgiler verilecektir. 

diyet listesi hazırlamaBesin Piramidi

Besin piramidine dikkat edilerek hazırlanan diyet listeleri daha sağlıklı beslenmemizi sağlar. Besin piramidi diyet yapanların en önemli kılavuzudur. Beslenme piramidindeki her bir bölüm günlük almamız gereken gıdaları gösterir. Çeşitli besinlerle beslenmenin bize katkısı çoktur.

Alışveriş
Yiyeceklerinizi alırken içindekiler bölümüne bakmayı ihmal etmeyin. Böylece sağlıklı beslenme kurallarından en önemli adımı atmış olursunuz.

Yağlı Besinleri Azaltın

Sağlıklı beslenebilmek için Diyet Listelerinde bulunan yağlı yiyecekleri azaltın. Günlük alınması gereken kalori miktarını diğer yiyeceklerden karşılayabilirsiniz. Yağlı yiyecekleri az tüketin. Diyet Listelerini planlarken yiyeceklerin üstündeki içindekiler bölümü bize yardımcı olacaktır. Aldığımız çok az yağ aynı miktardaki karbonhidrat ve proteinden 2 kat daha fazla kalori içerir.

Et, Balık ve Peynir

Bu üç besin diyet listelerinde bulunuyorsa alırken yağ miktarlarına dikkat etmeliyiz. Yağ oranı düşün olan gıdalara yönelerek diyet listenizi bu şekilde oluşturun. Yağlı bir ürün seçtiyseniz daha küçük parçalar halinde tüketin. 

Ekmek ve Tahıllar

Dengeli beslenirken ekmek ve tahıl grubuna dikkat etmeliyiz. Bu ürünlerin şeker ve lif oranlarını kontrol etmeliyiz. Lif oranı şeker oranı az ve lif oranı yüksek ürünleri tercih etmeliyiz.

Tereyağı, Margarin ve Sıvı Yağlar

Bu ve benzeri ürünlere diyet listesinde yer vermeyi düşünüyorsak içeriğini dikkat etmeliyiz. Yağın kalitesi çok önemlidir. Ayçiçek yağı ve zeytinyağlarını yemeklerde ve salatalarda kullanabilir, tereyağını ise ekmeklerin üzerine çok az sürebiliriz.

Süt Ürünleri

Süt ürünleri alırken etiketinden yağ ve şeker oranına dikkat edin. Krema ve yağl süt ürünlerinden uzak durun. Yoğurtlu ürünlerin çoğunun şeker oranı yüksektir. Y
ediğiniz yoğurtları tatlandırmak istiyorsanız en sevdiğiniz meyveyi içine ekleyin...

Diyet Listeleri hazırlarken bu konulara dikkat etmemiz dengeli ve sağlıklı beslenmemize yardımcı olacaktır. Örnek diyet listelerini sitemizde bulabilir isteğinize göre diyet listenizi hazırlayabilirsiniz...