Doğal Yaşa Sağlıklı Kal

- 22:11
Sağlıklı bir hayat, hastalıklardan uzak kalmak istiyorsanız yapmanız gereken her şeyin doğalını hayatımıza katmak. Hastalıklardan uzak sağlıklı bir hayat yaşamayı kim istemez ki? Şu an ki şartlarda hayat boyu sağlıklı kalacak bir reçete yok. Sanırım hiç bir zaman da var olmayacak.
Hepimizin farklı bir hayatı var. Farklı şartlarda yaşıyoruz. Kimi şehir hayatını, kimisi köyde yaşıyor. Kimi marketten ihtiyaçlarını görürken kimi bahçesinden topladığı ürünle besleniyor. Farklı aktivitelerle gün içinde farklı hayatlar yaşıyoruz.
Stresli hayatlarda sıkışanların yanında her şeye boş verip yan gelende var. Sonuç olarak bizler tek tip canlılar değiliz. Bunların hepsi tek düze bir hayat planının olmadığının göstergesi değil mi? O zaman ne yapacağız? Nasıl bir hayata kendimizi teslim edeceğiz?

Doğal beslenme dediğinizi duyar gibiyim. Ama sadece doğal beslenme değil. Bunun yanında yaşadığımız aldığımız yaptığımız her şeyin doğal olmasına özen göstereceğiz. Yapabildiğimiz kadar...

Doğal Uyku Nasıl Olur?

Uyku en doğal dinlenme yolumuzdur. Bedenimizin, ruhumuzun, zihnimizin her birinin ihtiyacı vardır uykuya. Stres, depresyon, açlık, tokluk, sigara, çay, kahve gibi etkenler uyku kalitemizi bozar. Doğal bir uyku için bunlardan uzak durun. Doğal bir uyku için yatmadan önce doğal bitki çayı için. Sallama çayı değil tabi ki! Aktardan aldığımız doğal bitkisel otlar. Geç saatlerde yatmakta ve geç saatler de kalkmak doğallıktan uzak davranışlardır. Akşam erken vakitlerde yatmak ve sabah erken saatlerde kalkmak vücut metabolizmasını daha dengeli çalışmasını sağlar.

sağlıklı kalmak

Stres Yönetimi

Stres yönetimi konusunda verilen derste öğretmen su dolu bir bardağı kaldırıp öğrencilerine sordu;  
- Bu su dolu bardağın ağırlığı ne kadardır?Öğrenciler, 200 gr ile 400 gr arasında diye cevap verdiler. Öğretmen cevaplar üzerine dedi ki; 
- Bardağın ağırlığı önemli değil. Herkes rahatlıkla kaldırabilir. Önemli olan bardağı ne kadar uzun süre elinizde tuttuğunuzdur. Eğer, bir kaç dakika tutarsam, ağırlığı hissetmezsiniz. Fakat bir kaç saat tutarsam, bardak ağır gelmeye başlayacak ve kolumda bir ağrı hissedeceğim. Eğer, çok daha uzun süre tutarsam, kolum dayanılamayacak kadar ağrır ve artık kalkamayacak hale gelir. Aslında bardağın ağırlığı aynıdır ama ne kadar uzun süre tutarsanız, bardak size çok daha ağır gelir. Öğretmen anlatmaya devam etti: 
- Eğer sıkıntılarınız küçük bile olsa devamlı yanınızda taşırsanız, hiç dinlenmezseniz sonunda sıkıntılarınız dayanılamayacak duruma gelir. İşteki sıkıntılarınızı eve taşırsanız, durmadan sıkıntılarınıza yoğunlaşırsanız, hayatınız çekilmez bir hal alır. Yapmanız gereken bardağı yere bırakıp bir süre dinlenmek ve daha sonra kaldığınız yerden devam etmektir.

Bu küçük hikayede olduğu gibi hayattaki sıkıntılarımı bazen bir kenara bırakmayı deneyelim. Huzur dolu bir hayata odaklanarak stresi üretmek yerine onu yönetmeyi tercih edelim. Stresi doğal bir şekilde yönetirseniz yaşamınız daha kolay, sağlıklı, huzurlu ve keyif dolu olacaktır. Olumsuz düşünceler sizi stres hapsine almadan siz onun aşırıya kaçmasını engellemenin bir yolunu bulun.

Doğal Aktivite ve Egzersiz

Doğal aktivite nasıl olur? Her gün yaptığımız hareketleri düşünün. Mesela en doğalı yürüyüş. Belki de en çok yaptığımız doğal bir egzersiz. Bir yere yetişirken, kaçarken, yakalarken, hoplarken hep yürürüz. Yürürüz diyorum çünkü koşmaktan daha yararlı ve daha etkili. Koşmak daha fazla serbest radikal üretmemize yol açar doğal bir aktivite olmadığı için fazlası vücudumuza zarar verir. Bu nedenle aktivitelerimizi yaparken doğal olmasına özen gösterin. Yürüyüş yapın, dağlara, ormanlara, nehir kıyılarına, kırlara gidin. Oksijeni ciğerlerinize çekin. Gün içinde asansörü kullanmayın. Mer
diven çıkmayı deneyin. İlk başlarda bacaklarınızda ağrı hissedebilirsiniz. Bu daha önce yapmadığınız içindir. Yaptıkça hem kalori yakacak hemde doğal olmaya ve doğal kalmaya adımlarınızı atmış olacaksınız. 

Doğal hayat sadece doğal yiyecekler ile beslenerek olmaz. Doğal beslenme doğal yaşamın ilk basamağıdır. Sonrasını ise bugünkü yazımızda anlattım.
Hayatınızın her anını beslenme, aktivite, uyku ve stres; doğal yaşayın.
Mutlu, huzurlu bir hayata başlayarak hastalıklarınız en aza inecektir. Son olarak başladığımız gibi bitirelim. Doğal Yaşa Sağlıklı Kal!

Bir önceki yazımız olan "Evde Pilates Topu Hareketleri" konusunda pilates sporu, resimli pilates hareketleri hakkında bilgiler verildi.