Ayın Yiyeceği Armut ve Armudun Faydaları

- 21:39
Ülkemizde olduğu gibi armudun dünyada bir çok farklı türü vardır. Deveci armudu, akça, june beauty, etruska, Santa maria bunlardan bir kaç tanesidir. Elmadan farkı ise daha ince kabuklu olmasıdır. Kabuk demişken meyvelerin en faydalı olduğu yerleri kabuklarıdır. Armudun kabukları etli bölüme göre 3 kat daha besleyicidir. Kabuğunun hemen altında iltihap önleyici ve antioksidan bileşenleri bulunmaktadır.  Yaz kış her mevsimde armut çeşitlerine rastlamak da mümkün. Her mevsimde karşımıza çıkan armuda hayır demeden bolca lif, vitamin ve minerallerinden yararlanmalıyız.

Armudun Faydaları Nelerdir?

Kanseri Önler: Serbest radikallerin zararlarından hücreleri önler. Yüksek C vitamini ve bakır içeriği vardır. C vitamini doku tamiri için gereklidir. Serbest radikallerin yaptığı hasarı önler. Bu yönüyle kansere karşı iyi  bir antioksidan meyvedir.

Sindirimi Kolaylaştırır: 1 armut günlük lif ihtiyacımızın 1/4'ini karşılamaktadır. Bu yönüyle lif bakımından zengindir. Lifin beslenmedeki gücünü bilmeyenler için söyleyelim; lif, yediğimiz yiyeceklerin kolay sindirilmesini sağlar. Eğer sindirim sorunları yaşıyorsanız; kabızlık, hemoroid gibi rahatsızlıklarınız  varsa bol lifli yiyecekler yemenizi öneririm.

Bağışıklığı Güçlendirir: Havaların soğuk olduğu zamanlar hasta olma riski daha fazla olur. Bu zamanlarda armudun suyunu bekletmeden için. Balgam sorunu olan çocuklarda veya yetişkinlerin içmesi halinde kısa süre de balgamın atılmasını sağlar. Armut antioksidan özelliği bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. İçeriğinde bulunan C vitamini enfeksiyona karşı kalkan görevi yapar. Aynı zamanda hücre ve doku onarımını destekler.

Şeker Hastalarına İyi Gelir: Şeker hastaları öğünlerini sık ama az yemek yiyerek düzenlenmelidir. Bu nedenle armut şeker hastaları tarafından rahatça tüketilebilir. Lif içeriği fazla ama glisemik indeksi az olan bir meyvedir. Kan şekerini dengede tutar.

Boğaz Şişkinliğini İyileştirir: Bir zamanlar benimde çok çektiğim boğaz ağrına ve şişkinliğe armut çok iyi geliyor. Vücuttaki ateşi de düşürür. Sabah ve akşam olmak üzere bir bardak ballı armut suyu içerek bu rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz.

armudun yararları

Armudun Diğer Faydaları

  • Bol miktarda K vitamini içerir. K vitamin proteinlerin en büyük yardımcılarıdır.
  • İçeriğinde bulunan pektin ve lif sindirimi kolaylaştırır.
  • Armut yüksek kan basıncını ve aniden inmesini önler.
  • C, K vitaminlerinin yanında; B2, B3, B6 vitaminleri bulunur.
  • Potasyum kaynağıdır. Tansiyonun yüksel olanlara tavsiye edilir.
  • Bol su içerdiğinden susuzluğu iyi gelir.
  • İdrar yollarındaki enfeksiyonlara iyi gelir.
  • Böbrekleri çalıştırır.
  • Kalsiyum bakımından zengindir. bu yönüyle kemik erimesine önler.
→ Kuru Meyvelerin Faydalarını okuyun.

Armut Zayıflatır mı?

Armut zayıflatır diyemeyiz ama zayıflarken bize yardımcı olacak ideal meyvelerdendir. Peki nasıl?

Ara Öğünde Armut: 1 armut ortalama 100 kalori civarındadır. Ara öğünlerde 100 kalorilik yiyeceklere yer vermemiz gerekir. Ara öğünlerde rahatlıkla yiyebilirsiniz.

Lif ve Karbonhidrat: Kilo vermek isteyenler günlük beslenmelerinde lifli yiyeceklere yer vermelidir. Lifli yiyecekler tokluk süresini uzatır. Bu yönüyle de zayıflamaya yardımcıdır.

Glisemik İndeksi: Glisemik indeksi düşük bir meyvedir. Kan şekerini ani yükseltmez. Bu da ani açlıkların oluşmasını engeller.

Armut ile Yapılan Meyve Tatlıları
Çikolata Soslu Armut Tatlısı
Armutlu Mini Tart

armudun faydalarıarmudun yararları