Tereyağ Mı Margarin mi Yemeliyiz?

- 22:19
Diyet yaparken yağdan kaçıyorsanız bu yazıyı okuduktan sonra bir daha düşünün. Diyetinde aldığın yağlar vücutta çok önemli işlevlerde bulunuyor. Bu nedenle bu sürede az yağlı bir beslenme tercih edilmesi daha doğrudur. Aklınıza şu sorular geliyor olabilir.
Hangi yağdan yemeliyim? Tereyağ mı margarin mi? Hangi yağdan ne kadar yemelisin? Margarin Terayağ Farkı yazımızda...
İlk önce margarin'i daha sonra da tereyağı inceleyelim. Sonra da karşılaştıralım...

MARGARİN Mİ?

Ayçiçeği, soya, haşhaş, pamuk gibi besinlerden elde edilen margarini doymuş yağ olarak tüketiriz. Margarinin içeriğinde saydığım gıdaların yanında yağı alınmış süt ve tuz bulunmaktadır. Tereyağ gibi sert gözükse de besin değeri bakımından tereyağdan daha düşük kalitededir.

Marketlerde de bulabileceğiniz gibi 4 çeşit margarin bulunmaktadır. Kahvaltılık, yemeklik, hamur için ve yarı sıvı. Tavada margarinin erimesi için uzun süre beklenir. Yüksek ısı da eriyen margarin diyet yapanların çok fazla tercih etmemesi gereken bir besindir.

TEREYAĞ MI?

Yumurta gibi kolesterol seviyesinin yararlı mı zararlı mı olduğu tartışılsa da sindirim sistemini olumlu yönde fayda sağlıyor. Başlıca Ave E vitaminleri içerdiğinden bağışıklığı güçlendiriyor. Çocuklarda raşitizm ve kemik hastalıklarına ileri ki zamanlarda yakalanma riskini azaltıyor.

Ne kadar sağlıklı da olsa çok fazla tereyağ tüketmek maalesef kilo aldırıyor. Uzmanlarca günlük en fazla 10 gram tereyağ tüketilmesi öneriliyor, diyet yapanlar için ise bu değer 8 gram civarındadır. Tereyağın kalitelisini yemek de burada önem arz ediyor. Eğer imkanınız varsa doğal ortamda yetişen hayvanların sütünden yapılan tereyağları tercih etmenizi öneririm.

margarin mi tereyağ mı

SONUÇ

Margarin ve tereyağı ile tanışmış olduk. Buzdolabında daha çok bulunması gereken gıda tereyağdır. Doymuş yağ asitleri sayesinde özellikle çocuklarda daha fazla faydası bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar çocukların IQ seviyesinde de olumlu yönde etkileri olduğunu gösteriyor. Margarinle karşılaştırıldığında daha faydalı olduğu gözükse de tüketirken miktarına dikkat edilmelidir.

Büyükler de ise fazla yağ tüketimi kalp ve damar hastalıklarına yol açıyor. Az tüketildiğinde faydalı yalnız aşırı tüketildiğinde, zararları bir hayli fazla oluyor. 45 yaş üstü kişilere ise tereyağ, margarin gibi katı yağlar çok fazla önerilmemektedir.

 Bir önceki "Son 5 Kilo Nasıl Verilir?" başlıklı yazımızda 'son kilolar, kilo verme, son 5 kilo, kilo verme yolları' hakkında bilgiler verildi.