12 Ayın Sultanı Hurma

- 03:02
Ramazan deyince ilk akla gelen yiyecek ne diye sorulsa, muhtemelen herkes hurma diyecektir. Genelde ramazan ayıyla birlikte hayatımıza giren, iftarlarımızı açtığımız, kutsal kitaplarda da adı geçen, bilinen en eski meyvelerden biridir. Bu yazımızda hurmanın faydalarını belirterek, hurma tüketilmesinin yalnız Ramazanda değil senenin bütün aylarında olması gerektiğini anlatacağım.

Hurma lif oranı en yüksek besin maddelerinden biridir. Bir maddenin lif oranının yüksek olması demek, o maddenin mide ve bağırsakta sünger gibi açılarak, çok yer kaplayacağı anlamına gelir. Bu durum da haliyle tokluk hissi verir.

Ayrıca yüksek lif oranı barındıran diğer yiyecekler gibi, bağırsakları iyi çalıştırarak, kabızlık oluşumunu engeller.
ramazanda hurma tüketimi
Genelde iftarda yemeği alışkanlık haline getirdiğimiz hurma, sahurda da yenebilir. Sahurda yenen 2 – 3 adet hurma yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi yaratacak ve acıkmanızı geciktirecektir. Kan şekerini kontrol altında tutmak için yoğurtla beraber tüketilmelidir.

Hurma barındırdığı yüksek lif oranıyla iyi bir ara öğündür. Akşam yemeğinden önce, ikindi vakti yoğurtla birlikte yenecek hurma tokluk hissi vererek akşam yemeğini hafif atlatmamızı sağlayacaktır. Bu haliyle kilo vermede ve kilo durumunun korunmasında etkili olabilir.
OKUYUN  → Hurma Yoğurt Diyeti Listesi
Hurma yüksek lif oranının yanında, A ve B vitaminlerinin de bolca bulunduğu bir meyvedir. Bu sayede sinir sistemine ve görmeye etkisi çok iyidir.

Hurma meyve şekeri olarak bilinen früktoz bol miktarda içerir. Bu durum susamaya neden olabilir. Süt veren annelerde böylece, su tüketimini arttırır. Anne sütünün çoğalmasında da etkilidir.

1 Hurma Kaç Kalori?

Hurmanın yüksek kalorili bir meyve olduğunu unutmayalım. 1 adet hurma ortalama 20 kalori kadardır. Günde 3 taneden fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketim birçok besinde olduğu gibi kiloya neden olur.
→ Bir önceki "Ramazanda Yeşil Çay İçilir mi?" başlıklı yazımızda 'ramazanda bitki çayı, yeşil çay içme, ramazanda yeşil çay, yeşil çay tüketimi' hakkında bilgiler verildi.