Detoks mu Diyet mi?

- 00:35
Son zamanlarda trend olma yolunda ilerleyen detoks mu, adından sıkça bahsettiğimiz diyet mi? Kilo verme çabasındaysanız bu ikili mutlaka duymuş olmalısınız. Hangisi daha iyi kilo verdirir? Diyet mi yapmalısınız detoks mu? Bu yazıdan sonra kesin kararınızı vereceksiniz.
Önce 'DETOKS' tan bahsedelim sizlere. Detoks, vücudunuzda beslenme veya çeşitli yollarla birikmiş olan atık maddeleri, toksinleri vücuttan atma işlemidir. Aklınıza şu soru gelebilir. Vücut neden bu toksinleri atamıyor? Vücudumuz toksinleri dışarı atacak malzemeyi bulamıyor diyebiliriz. Biz detoks ile vücudumuza o malzemeleri sağlıyoruz.

Detoks ile amaç vücudu temizlemek, sağlığımızı korumak, vücuttaki asit baz dengesini kurmak, vücudun asitleşmesini önlemektir. Sağlıklı bir vücutta kanın ve vücut sıvılarının alkali olması gerekir. Alkalilik oranı ne kadar yeterli düzeyde ise vücut bağışıklığı o kadar güçlü olur.

Sadece sıvı alarak yapılan detokslar aşırı ani kilo verdirir. Sebze ve meyve sularıyla yapılan az kalorili detokslarda su kaybı gerçekleşir. Verilen kilolar yağdan değil su ve kastan olur. Düşük kalorili detokslar vücut metabolizmasını yavaşlatır.

Bu tür detoks programları ile verilen kilolar kalıcı değil, geçicidir. Verilen kiloların bir çoğu geri alınır. Böyle detokslar yerine sağlıklı detoks programlar tercih edilmelidir.
detoks ve diyet

Sağlıklı Detoks Programı Nasıl Olmalıdır?

  • Detoks programına başlamadan önce kişinin günlük kalori ihtiyacı hesaplanmalı ona göre bir program hazırlanmalıdır.
  • Detoks toksin atma programları bitkisel ağırlıklı olmalıdır.
  • Bitkisel proteinler daha fazla tercih edilmelidir. Kişinin protein ihtiyacı hesaplanmalıdır. Ona göre protein almalıdır.
  • Sebze ve meyve sularıyla yapılan detokslarda süre kısa tutulmalıdır. En fazla 3 gün detoks yapılmalıdır.
  • Sağlıklı detoks programları 1 hafta süreyle yılda en fazla 3 kere yapılabilmektedir.

Kilo Vermek İçin Diyet

Detoks kilo vermeye başlamak için bir başlangıç olabilir. Ama kilo vermek için ise tercih edilmemelidir. Niyetiniz kilo vermek ise kendinize uygun diyet listeleri ile zayıflamaya başlayabilirsiniz. Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum diyorsanız adresiniz detoks olmalıdır.

Vücuttaki toksinler metabolizmanın sağlıklı çalışmasını engelleyebilir. Metabolizma yavaşlığı kilo almanıza neden olur. Vücuttaki toksinleri ve vücuda yük olmuş atıkları detoks ile atarak metabolizmanın hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Detokstan sonra ise kilo vermek için diyete başlayabilirsiniz. Kararınızı verdiyseniz o zaman seçiminizi yapın.

Detoks yapmak istiyorum diyorsanızDetoks Programları
Diyet Yapmak istiyorum diyorsanızDiyet Programları

Detoks mu diyet mi diye düşünenler için açıklayıcı bir yazı olduğunu düşünüyorsanız yazıyı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
→ Bir önceki "21 Günde 10 Kilo Diyeti" başlıklı yazımızda 'kilo verme, diyet listesi, sağlıklı zayıflama, diyet yapmak, 10 kilo verme' hakkında bilgiler verildi.