Bulgur mu Pirinç mi? Hangisi Daha Sağlıklı?

- 21:49
Son zamanlarda diyet yapanlar tarafından 'Bulgur mu, pirinç mi' sorusu çok sık soruluyor. Her ikisi de sofralarımızda çok sık yer alıyor. Pirincin daha fazla tüketildiği bir gerçek.  Peki siz daha çok hangisini tüketiyorsunuz? Pirinç yerine bulguru mu tercih etmeliyiz? Yoksa pirinçten vazgeçmemeliyiz? İşte merakınız giderecek pirinç bulgur farkı karşılaştırması...
Bulgur

Tahıl grubunda yer alan bulgur buğdaydan elde edilir. Lif bakımından çok zengindir ve bağırsakların çalışmasını ve uzun süre tok kalınmasını sağlar. Yapılan son araştırmalar kişiyi kolon kanserine karşı koruduğunu göstermektedir.

Hazmı kolaylaştıran bulgur potasyum ve B vitaminleri deposudur. Tansiyonu düşürücü etkisi bulunmaktadır. Folik asit deposudur. Hamilelere önerilmektedir. Kalp krizi ve felç riskini düşürür. B grubu vitaminleri içeriğinde bulunduran bulgur bu sayede sinir sisteminin düzenli çalışması sağlar. Glisemik indeksi düşün bir besindir. Bu nedenle kan şekerinde ani yükselmelere yol açmaz. Uzun süre tok kalmanızı sağlar. Uzmanlar tarafından bol lif kaynağı ve az yağ içeren bulgurun haftada 2 defa tüketilmesi önerilmektedir. Bulgur pilavı yemeklerde daha çok tercih edilmektedir.

pirinç pilav mı bulgur pilav mı

Pirinç

B vitamini, nişasta, demir, fosfor, kalsiyum minerallerini içerisinde barındıran sağlığımız için çok önemli bir kaynak. Soyum açısından fakir olsa da kan basıncını düşürme de etkisi bulunuyor. Kepekli pirinçte daha fazla lif bulunuyor. Bağırsakları daha fazla çalıştırır ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Kan şekerini düzenlediğinden diyabetli hastalara kepekli pirinç tüketilmesi öneriliyor. Beyaz pirinç ise ishale iyi geliyor. Pirinç pilavına sofralarımızda daha çok yer verilmektedir.

Gluten içermediğinden çölyak hastalarına tavsiye edilmektedir. Karbonhidrat bakımından zengin olan pirinç sporcular tarafından da tercih edilmektedir.

Pirinç mi Bulgur mu?

Bulgurun besin değeri pirinçten daha yüksektir. Protein, demir açısından daha zengindir. Kalori durumu ise tam tersidir. 100 gram pirinç pilavı 102 kaloriyken, aynı miktardaki bulgur pilavı 84 kaloridir. Kalorileri birbirine çok yakındır.

Pirincin glisemik indeksi yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltir, daha hızlı acıkmanıza neden olur. Bulgurun ise glisemik indeksi düşüktür. Daha uzun süre tok tutar. Diyabet hastalarına ya kepekli pirinç ya da bulgur önerilmektedir. 2 yemek kaşığı pirinç veya bulgurun kalorisi 1 dilim ekmeğe eşit geliyor. Kilo problemi yaşıyorsanız pirinç veya bulguru en fazla haftada 2 defa tüketin.
Yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz...
→ Bir önceki Kekiğin Kalorisi Faydaları ve Kekik ile Zayıflama başlıklı yazımızda 'kekiğin faydaları, kalorisi, kekik ile zayıflama' hakkında bilgiler verildi.