Biri Çikolata mı Dedi?

- 21:59
Konumuz kadınların tutkusu, diyetlerin düşmanı olan, tadıyla şekliyle insanı büyüleyen, hayallerini süsleyen ÇİKOLATAdan bahsedeceğiz. Ama hiç merak etmeyin, harika haberlerim var. Kakao ve çikolatanın sağlığımız açısından hiç bir zararı yok. Sadece nasıl ve hangi çikolatayı tüketeceğinize biraz dikkat edeceksiniz. Çikolata alma ve yeme rehberiniz...
Çikolata bir çok diyetin bitmesine sebep olmuştur. Çünkü özellikle (bizlerin) kadınların vazgeçemediği yiyecekler arasındadır. Çikolata yemek diyeti bozar mı diye soruyorsanız hemen cevap verelim. Diyet kilo vermek amacıyla sağlıklı hafif yiyeceklerin yenildiği bir dönemdir. Yağ oranı ve kalorisi düşünüldüğünde fazla alınan her kalori bu dönemi sabote edeceğinden diğer kalorili yiyecekler gibi çikolata diyeti bozar. Diyette değilseniz o zaman hiç bir sorun yok. Ne kadar, neyi tüketeceğinize dikkat ettikçe hiç bir zararı bulunmuyor.
çikolata rehberi

Çikolata Neyden Yapılıyor?

Kakao çekirdekleri çikolatanın yapımında kullanılıyor. Kakao çekirdeklerinin içinde ise çikolatan en saf hali özü saklı. Bu yap sağlık açısından çok önemli faydaları bulunuyor. Kakao çekirdekleri düşük ısıda kavrularak kakao yağı ve çikolatanın özü ortaya çıkıyor. Ekmeğin üstüne yağ gibi sürmenizi sağlayan kakao yağının yapısıdır. Bazı markalarda kakao yağı yerine farklı yağlar kullanılabiliyor. Aldığınız çikolatanın içindekiler kısmına bakarak bitkisel yağ kullanılıp kullanılmadığını anlayabilirsiniz.

Çikolatanın Faydaları

  • Kakao içeriğindeki lif sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
  • İçeriğindeki demir kandaki alyuvar sayısını arttırır.
  • Saf çikolata antioksidan besin değerleri içerir. Serbest radikallere karşı direnç sağlar.
  • Manganez ve çinko içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanserle savaşır.
  • İçeriğindeki magnezyum kas ve sinir sağlığı için çikolata faydalıdır.
  • Herkesin bildiği bir faydası da 'mutluluk' vermesi.
  • Kakao, serotonin hormonu salgılanmasını destekler.
  • Beynin en fazla ihtiyacı olan "triptofan" etken maddesi çikolata da bulunmaktadır.
Tavsiye Yazı
→ Çikolata Diyeti Listesi

Kaliteli Çikolata Nasıl Anlaşılır?

Çikolatanın ambalajında yazan değerlere bakarak çikolatanın kalitesi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Çikolatanın kalitesini en iyi gösteren değer kakao oranıdır. İyi bir bitter çikolata %68 oranından fazla kakao içermesi gerekir. Bazı çikolatalara değerinden fazla şeker katılıyor. Şeker, süt, diğer tatlandırıcıların eklendiği çikolatalar sağlıksız yiyecekler listesine girmektedir. Saf çikolata olduğuna inanmadığınız ürünler size fazla kalori ve fazla kilo almanıza neden olacaktır.
→ Bir önceki C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? başlıklı yazımızda 'c vitamini, faydaları, günlük tüketim miktarı, içeren besinler, ne işe yarar, hangi hastalıklara iyi gelir, zayıflatırmı' hakkında bilgiler verildi.