D Vitamini Nedir? Eksikliğinde Hangi Belirtileri Görülür?

- 16:19
Günde 20 dakika boyunca güneş ışığı alan cildimiz yeterince D vitamini üretimi sağlar. Buna rağmen D vitamini eksikliği çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle kış aylarında güneşli gün süreleri daha azdır. D vitamini depolarını doldurmak için güneşli havalarda mutlaka dışarıda yürüyüş yapılması gerekir.
D vitamini eksikliğinin çok sık görülmesinin nedeni ise D vitamini içeren besinlerin doğada çok az olmasıdır. Dışarıdan yiyeceklerden alınacak bir vitamin değildir. Daha çok güneşin yardımını ile vücudun ürettiği bir vitamindir.
hangi besinlerde bulunur

Güneşsiz bölgelerde yaşayan kişilerde D vitamini eksikliği belirtileri daha fazla görülür. Çok fazla dışarı çıkmıyorsanız kapalı ortamlarda vakit geçiriyorsanız sizde de D vitamini eksikliği görülme olasılığı yüksektir.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri

  • Kendinizi çok yorgun hissediyorsanız,
  • Depresyon hali yaşıyorsanız,
  • Hüzünlü  ve karamsar hisler yaşıyorsanız,
  • Kas kemik ağrısı yaşıyorsanız,
  • Başınız normalden fazla terliyorsa,
  • Son zamanlarda çok fazla kilo aldıysanız,
  • Nedensiz baş ağrıları yaşıyorsanız,
  • Kabızlık ve ishal sorunları yaşıyorsanız muhtemelen D vitamini eksikliği 
    • Çocukların çok sık soğuk algınlığı yaşaması ve başının çok terlemesi D vitamini eksikliği belirtilerindendir.
Dünya genelinde yapılan araştırmaya göre Dünya nüfusunun %20'si D vitamini eksikliği yaşıyor. D vitamini eksikliği kadınlarda daha fazla görülüyor.

Neden D Vitamini Almalıyız?

D Vitamini vücuda alınan kalsiyum ve fosfor hücrelere ulaştırılması için gereklidir. Kemik ve kas sağlığı için fosfor ve kalsiyum çok önemli minerallerdir. D vitamininin öncelikli görevi kemik sağlığı korumaktır. D vitamini eksikliği sadece kemiklerin zayıflamasına neden olmuyor. Kalp hastalıkları, kolon ve meme kanseri depresyon gibi hastalıklara da neden olduğu biliniyor.

D vitamini eksikliği en fazla depresyon yapar. Bunun nedeni ise beynin ürettiği serotonin hormonu seviyesinin düşmesidir. D vitamini eksikliğinde serotonin seviyesi düşer.

Kış aylarında kemik ağrıları daha fazla yaşanır. Bu durum güneşin kendini daha az göstermesinden kaynaklanır. D vitamini eksikliğinde görülen bu ağrıları kış boyu hissedebilirsiniz. Bu ağrılar bir süre sonra halsizliği de beraberinde getirir.

Hangi Besinlerde Bulunur?

Yağlı balıklarda daha fazla görülür. Somon ve karides bu balıkların başında gelir. Peynir, süt, karaciğer, yumurtanın sarısı gibi besinlerde de D vitamini bulunmaktadır. Güneş altında durarak 20 dakikada ihtiyacınız olan D vitaminini alırsınız. Günlük 200 ünitedir. Yaşlılarda ise bu oran biraz daha fazladır. 50 yaşın üstünde ise bu değer 400-600 ünite arasında değişir.
→ Bir önceki Kış Depresyonundan Kurtulmanın Etkili Yolları başlıklı yazımızda 'kış sendromu, depresyon hali, kışın beslenme ve egzersiz yapma' hakkında bilgiler verildi.