Reflüye Hangi Yiyecekler İyi Gelir?

- 22:39
Reflü yetişkinlerin hemen hemen tamamında zaman zaman görünür. Yetişkinlerin yüzde 20 kadarında reflü görülme sıklığı oldukça fazladır. Bu gibi kişilerin reflüden kurtulmasının en etkili yollarından biri yiyeceklerine dikkat etmektir.

Reflü Nedir?

Reflü mide safralı ve mide asitli mide sıvısının yemek borusuna doğru yükselmesi durumudur. Kronik reflü sorunu olanlarda, ilerleyen durumlarda, asitli mide sıvısı nedeni ile yemek borusunda tahriş oluşabilir. Kronik reflü önemli bir sağlık sorunudur. Önlem alınmazsa ciddi sorunlara neden olabilir.

Reflüye İyi Gelen Yiyecekler

İnsan yapısı kişiden kişiye farklılık gösterir. Asit oranı yüksek yiyeceklerin reflüyü arttırdığı bilinmektedir. Ancak bazı asit oranı yüksek yiyecekler bazı kişilerin reflüsünü olumsuz etkilemez. Kendiniz liste tutarak, reflünüze iyi gelecek yiyecekleri belirleyebilirsiniz. Uzmanlar tarafından reflüye iyi gelen yiyecekleri sizler için derledik.
iyi gelen yiyecekler

Yapılan araştırmalar bitkisel protein içerikli yiyeceklerin reflüye iyi geldiğini göstermiştir. Bitkisel kaynaklardan alınan protein mide ve yemek borusu arasındaki asitli mide sıvısı geçişini engelleyen kası zorlamaz. Bu gibi bitkisel protein değeri yüksek yiyecekleri tüketmek reflüye karşı doğal bir koruma sağlar. Hayvansal kaynaklardan alınan proteinin bu gibi etkisi saptanmamıştır. Mercimek, fasulye gibi yiyecekler yüksek bitkisel protein oranı ile reflüyü engellemede etkili olur.

Lifli gıdaların reflüye karşı en etkili gıdalar olduğu bilinmektedir. Lifli gıdalar midede geniş yer kaplayarak mide sıvısını ve mide asidini emer, bu sayede mideden yemek borusuna asitli mide sıvısı geçişi engellenir. Özellikle lif bakımından zengin tahıllı yiyecekler reflüye karşı etkilidir. Lif oranı yüksek bazı meyve ve sebzelerin aynı zamanda yüksek asit içerdiği bilinmektedir. Lif oranı yüksek olmasına rağmen asit oranı da yüksek olan bu gibi yiyeceklerin reflüyü arttırdığı bilinmektedir.

Portakal, domates, mandalina, greyfurt gibi yüksek asitli yiyeceklerin yüksek lif oranına rağmen reflüyü arttırdığı bilinmektedir. Lif bakımından zengin yulaflı yiyecekler; esmer pirinç, kepekli tahıllar, lif oranı yüksek makarna türleri reflüye karşı doğal koruma sağlar.

Domatesin asitli yapısı nedeni ile reflüyü arttırdığı bilinmektedir. Domates içerikli yiyecekler de aynı etkiyi yapar. Domates hariç sebzelerin reflüye iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle yeşil sebzeler ve lahana reflüye karşı oldukça etkilidir.
TAVSİYE YAZI
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?
Genel olarak 'reflüye iyi gelen bazı yiyecekler'i belirtelim:
Muz, elma, patates, yulaf, kepekli yiyecekler, pirinçli yemekler, fasulye, havuç, lahana, balık, beyaz peynir, balık, tavuk göğsü, brokoli...

Reflüyü Arttıran Gıdalar

Baharatlı yiyecekler, domates, sarımsak, soğan, yağlı gıdalar ve nane reflüyü olumsuz etkileyen gıdalardır. Yağlı gıdaların sindirimi zordur. Mide bu nedenle daha fazla mide asidi salgılar, bu durum direkt olarak reflüyü tetikler. Aşırı acılı ve baharatlı yiyecekler de mide asidi salgılanmasını arttırır. Sarımsak ve soğan mide ekşimesine neden olur. Özellikle çiğ olarak yenen soğan ve sarımsağın reflüyü tetiklediği bilinir. Bazı insanlarda soğan ve sarımsak olumsuz etki yapmaz. Nane mide ve yemek borusu arasında bulunan ve asit geçişini engelleyen kası gevşetir. Bu durum direkt olarak reflüyü tetikler.
→ Bir önceki Kurt Üzümü, Goji Berry Çileği Faydaları başlıklı yazımızda 'goji berry, faydaları, sağlığa yararları nelerdir, zararlı mı, zayıflatır mı' hakkında bilgiler verildi.