E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

- 08:08
Vitaminler vücudun sağlıklı işleyişi için olmazsa olmazdır. Vitamin eksikliği vücuttaki fonksiyonlarda azalmaya neden olur. Vitamin eksikliği çok sayıda hastalığa neden olabilmektedir. En önemli vitaminlerden biri de E vitaminidir.

E Vitamini Ne İşe Yarar?

E vitamini yağda çözülen vitaminlerden biridir. E vitamini vücuttaki serbest radikallere karşı en etkili koruyuculardan biridir. Havada ve yiyeceklerde bulunan serbest radikaller kanser oluşumuna neden olan en önemli etkenlerdendir. E vitamini bu serbest radikallere karşı vücudu korur. E vitamininin en önemli işlevlerinden biri de kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olmaktır. E vitamin bu sayede vücudun K vitamini etkili bir şekilde kullanmasını da sağlar.
e vitamini

E Vitamini İçeren Besinler

Kuru yemişler önemli bir E vitamini kaynağıdır. En çok E vitamini barındıran yiyecek ay çekirdeğidir. Ay çekirdeği besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. 100gr kadar ay çekirdeği günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık iki katını sağlar. Yine 100gr kadar ay çekirdeği günlük demir ihtiyacının %24’ünü, kalsiyum ihtiyacının %9’unu, fosfor ihtiyacının %114’ünü, magnezyum ihtiyacının %32’sini, B6 vitamini ihtiyacının %40 kadarını karşılar. Ayrıca az miktarda C ve K vitamini de barındırır. Görüldüğü üzere ay çekirdeği besin değeri oldukça yüksek bir maddedir. Ancak yüksek kalori içeriği nedeni ile fazla tüketimi kilo yapar.

E vitamini eksikliği çekenlerin en büyük yardımcılarından biri de bademdir. 100gr kadar Badem E vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katını karşılar. Çam fıstığı ve yer fıstığı gibi kuru yemişler de yüksek E vitamini içerir. E vitamini eksikliği çeken insanlar kuru yemiş yemeye ağırlık vermelidir.

E vitamini içeren diğer besin maddelerini sıralayalım; Kuru kayısı, yeşil zeytin, fıstık, kivi, mango, domates, keten tohumu yağı, brokoli, kanola yağı, mısır yağı, ıspanak…

E Vitamini ve Cilt Sağlığı

E vitamini kozmetik sektörünce sıkça kullanılan bir yardımcıdır. Bunun nedeni E vitaminin ciltteki serbest radikallere karşı koruyucu etkisidir. Vücudumuz gün içerisinde havadan, güneşten ve yediğimiz yiyeceklerden çok sayıda zararlı serbest radikale maruz kalır. E vitamini bu gibi zararlılara karşı cildi korur. E vitamini içeriği yüksek kremler cildi korur, kırışıklık oluşumuna karşı ve sarkmalara karşı etkilidir. Kozmetik sektörünün en çok kullandığı yardımcılardan olan E vitamini içerikli kremleri cilt sağlığınız için kullanabilirsiniz.

E Vitamini Eksikliğine Karşı Ne Yapılmalıdır?

E vitamini eksikliği birçok sağlık sorununa neden olur. E vitamini eksikliği çekenler doktor kontrolünde E vitamini desteği içeren haplar kullanabilir. Ancak hap kullanmak yerine doktorunuzun önereceği E vitamini yoğunluğu olan bir diyet uygulayabilirsiniz. Badem ve ay çekirdeği E vitamini eksikliğine karşı etkili çözüm olacaktır. Fazla E vitamini bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Doktorunuzla görüşerek uygun tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz.
→ Bir önceki Reflüye Hangi Yiyecekler İyi Gelir? başlıklı yazımızda 'reflü, belirtileri, hangi yiyecekler, ne iyi gelir'  hakkında bilgiler verildi.