Çilek Kaç Kalori?

- 00:06
Nisan, Mayıs aylarında yeni yeni çıkmaya başlayan çilek yaz mevsiminde en tatlı ve olgun halini alır. İçeriğinde bol miktarda C Vitamini, lif ve folik asit bulunduruyor. 100 gram çilekte aynı miktardaki limondan fazla C vitamini bulunur. Enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
Düşük kalorili bir meyve oldu için de kilo aldırmaz. Yeni yapılan araştırmalar içeriğinde bulunan maddelerin kansere karşı koruduğunu da göstermektedir. Bu mevsimde ve yaz boyunca sofranızdan çileği eksik etmeyin.
Besin Değerleri
100 gram çilek:
Karbonhidrat : 5.6 gr
Protein : 0.8 gr
Yağ : 0.5 gr
Lif : 2 gr
Kolesterol: 0
Potasyum: 143 mg
Kalsiyum: 25 mg
A Vitamini: 8 mg
C Vitamini: 65 mg
Demir: 0.9 mg
32
KALORİ

Çileğin Kalori Değeri

Çileğin kalorisi büyüklüğüne göre değişse de orta boy bir adet çilek 5 kaloridir. 100 gram çilek ise 32 kaloridir. Görüldüğü gibi çok fazla kalorisi olmayan bir meyvedir. Çok fazla tüketimi bağırsakları çok fazla çalıştırdığından rahatsızlık oluşturabilir.

Çileğin Faydaları

Çileğin ilk göze çarpan faydaları arasında C vitamini deposu olması geliyor. Günde 6 çilek yiyerek günlük C vitamini ihtiyacınızı tamamlayabilirsiniz. C vitamini enfeksiyon ve virüslere karşı vücudu korur, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Yüksek lif içerir. Bağırsakları çalıştırır.
  • Folik asit içerir, kansızlığı önler.
  • İyi kolesterolü dengeler, kötü kolesterolün düşmesini sağlar.
  • Hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır. Kansere karşı korur. Antioksidan içeriği sayesinde bir çok hastalığa iyi gelir.
  • Kabızlık sorununa en etkili çözümlerden biri de çilek tüketmektir. Lif içeriği bağırsakları çalıştırır.
  • Cilt sağlığına iyi gelir. Yenildiğinde yaşlanmaya bağlı kırışıkların önüne geçilmesini sağlar. Yüzde maske gibi sürüldüğünde ise cildi sıkılaştırır, cilt kuruluğuna iyi gelir.

Çok Fazla Tüketmek Zararlı mı, Kilo Aldırır mı?

Böbrek taşı olanların yada olması muhtemel olan kişilerin çileği çok fazla tüketmesi önerilmez. Aynı zamanda çilek bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Cilt kızarıkları, kaşıntı, burun akıntısı ve gözlerin sulanması alerjinin belirtileridir. Kilo kontrolü yapan kişilerin ise çilek tüketimi günde en fazla 1 kase kadar olmalıdır. Ara öğünlerde yemeklerden yarım saat sonra çilek tüketilebilir. Mevsimi dışında çilek tüketimi ise daha az olmalıdır. Hatta olmamalıdır da diyebiliriz. Sera ortamında yetiştirilen bu çilekler mevsiminde yetiştirilen çileklere göre daha sağlıksızdır. Mevsiminde üretilen meyve ve sebzeler her zaman daha sağlıklıdır.
KAÇ KALORİ?
Yiyecek sorgula...