Kansızlığa Hangi Yiyecekler İyi Gelir?

- 23:00
Kansızlık problemi birçok insanın dertleri arasında yer alan ve tedavisi mümkün olan bir çeşit hastalıktır. Özellikle kadınlarda ve çocuklarda bu durum daha çok yaşanmaktadır. Kadınlardaki en büyük nedenler ise doğum yapmaları ve aylık adet durumlarının olmasıdır. Toplumumuzun her üç kadından birinde görülen kansızlık yiyeceğiniz gıdalar ile kolayca düzenlenebiliyor. Ancak yediğiniz gıdaların kan yapıcı özelliği olması gerektiğini bilmeniz gerekmektedir.
Birçok nedene bağlı olarak gelişen kansızlığın en önemli nedenleri B12 vitamin eksikliği ve folik asit eksikliği olarak kabul edebiliriz. Uzman tarafından alınan tahlil sonucu teşhisi konan kansızlığa ilaçların yanı sıra yediğimiz besinler ile de sağlayabiliriz. Ayrıca kendinizde ufak bir analiz yaparak Kansızlığınız olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ancak tam teşhis için mutlaka doktor kontrolüne gitmeniz gerekmektedir. Bunun için yapacağınız ilk şey günlük hayatınızı izlemektedir. Kolay yorulup, kendinizi bitkin hissediyorsanız, kilo kaybediyorsunuz ve çok uyuyorsanız sizlerde de büyük ihtimalle kansızlık bulunmaktadır. Doktora gittiniz ve teşhisiniz konulduysa ilaçların yanı sıra bu gıdalar ile takviye yapabilirsiniz.
kansızlık için beslenme

Kansızlığa Çözüm Olacak Beslenme Önerileri

  • Kümes hayvanları olan tavuk, hindi, ördek ve kaz gibi hayvanların tüketilmesi sizin kansızlığınızın önüne geçmektedir.
  • B12 bakımından zengin gıdalar olan karaciğer, balık, yumurta ve süt gibi gıdaların alımına önem verin.
  • Bitkisel beslenmenin rolü büyük. En önemli kansızlığı dahi düzgün ve sağlıklı beslenme ile önüne geçilmesi sağlanıyor bunun için tüketeceğiniz koyu yeşil yaprakları olan, ıspanak, karalahana, fasulye ve brokoli en iyi kan yapıcı sebzelerdir.
  • Kurutulmuş meyveler de vitamin kaynağı. özellikle kurutularak saklanan meyvelerin faydalarını bilmeyen yoktur galiba. Kansızlık için biçilmiş kaftan niteliğinde olan kuru üzüm, kuru erik ve şeftali suları tam bir kan deposudur. Bunların tüketimine dikkat ederseniz kısa sürede kansızlık probleminiz ortadan kalkacaktır.
  • Kuru yemişlerin faydaları burada da karşımıza çıkıyor. Ceviz, fındık ve badem demir bakımından zengin olduğu için sizlere fayda sağlayacaktır.
  • Tam tahıllı ekmek ve gıdalarda demir eksikliğine karşı çözüm olabilmektedir.
  • Pekmezi 7 den 70 her biliyor. Bunca zaman boyunca pekmezin kan yapma özelliğini herkesçe bilindiğini biliyoruz. O halde yıllardır kan yapıcı nedeniyle bol bol tüketilen pekmezi sofralarınızdan eksik etmeyin.
  • Deniz hayvanları da bolca demir kaynağı. Özellikle istiridye ve somon balığı demir bakımından diğerlerine göre daha etkili seçenek.
  • Turunçların c vitamini bakımından zenginliği demir eksikliğine fayda sağlıyor. Portakal, greyfurt, domates bol miktarda c vitamini içerdiği için bu tedavide büyük başarı sağlamaktadır.
Demir eksikliğinin düzgün ve etkili şekilde tedavisinin karşılanması için öncelikle dengeli beslenmeniz şart. Bundan sonraki adımlar ise yukarıdaki besinleri öğünleriniz de bol miktarda almaktır. Sadece kansızlık yaşayan kişiler değil, normal yaşam tarzında olan kişilerde bu besinler ile ilerde oluşabilecek kansızlığı engelleyebilirler. Vejetaryen beslenen kişilerde et ve et ürünlerini yiyemedikleri için bu listeden faydalanıp kendi demir takviyesini oluşturabilirler.
→ Bir önceki Mide Ekşimesi Neden Olur? başlıklı yazımızda 'mide ekşimesi, nedir, neden olur, nasıl geçer' hakkında bilgiler verildi.