Vegan Beslenme Nedir?

- 22:50
Veganlık; beslenme düzeninden daha çok bir tercih olmakla birlikte, hayvansal ürünleri yemeyi içmeyi reddetmek gibi ifade edilse de vegan bir kişi hayvansal ürünleri tüketmediği gibi hayvanlardan elde edilen giysileri, temizlik ve kozmetik ürünlerini de kullanmayı reddederler. Vegan tariflerle beslenme yaşamlarını sürdürürler.
Vegan kişiler hayvansal süt ve süt ürünlerini, hayvan etini ve yumurtalarını, diğer hayvansal gıdaları tüketmezler. Bitki, baklagiller, meyve, kuru yemiş, tahıl ve mantar tüketirler. Konu ile ilgili olarak:
“Bir Beslenme Derneğinin (Amerikan Beslenme Derneği) görüşü, vegan diyeti çeşidinin ve uygun biçimde planlanan tüm vejetaryen beslenmelerin sağlıklı, gıda bakımından yeterli ve belli hastalıklardan korumada ve onları iyileştirmede fayda sağlar nitelikte olduğu yönündedir. İyi planlanmış vejetaryen beslenmeler, hamilelik, emzirme, bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik gibi hayatın her evresindeki sporcular ve bireyler için uygundur.” tezini savunsalar da birçok diyetisyen bu tezin tam karşısında durarak:
vegan beslenme hakkında bilgi
Vegan beslenenlerin Omega-3 ihtiyacını balık tüketmedikleri için doğal yollardan karşılayamadıkları görüşü içindeler. Aynı zamanda B12 vitamini de özellikle kırmızı et, balık, tavuk ile süt ve süt ürünlerinde bulunuyor vegan kişi beslenmesinde bu ürünlere yer vermediğinden B12 vitamin eksikliği ile karşı karşıya kalıyor. B12 vitaminin eksikliği anemiden yorgunluğa, iştahsızlıktan hafıza kaybına kadar hatta depresyona dek birçok problem ortaya çıkarabiliyor. Güçlü demir vitamini içeren et ve deniz ürünleri tüketilmediğinde vücutta demir eksikliği problemi oluşur. Demir eksikliği ise kişide kansızlıktan bağışıklık sisteminin çökmesine, konsantrasyon bozukluğundan sinirliliğe çok sayıda soruna yol açarken, kalsiyum yoksunluğundan kaynaklanan sorunların ise kemiklerin ve dişlerin yapısını çok yakından etkilediğini ifade ediyorlar.
Vegan Diyeti için tıklayın...
Vegan yaşam tarzını benimseyenler demir, kalsiyum, B12 ve D vitamini gibi besin ögesi eksikliklerini besin takviyeleri sayesinde alıp, sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni oluşturarak bu eksiklikleri azaltabileceklerini iddia ederken yine birçok diyetisyen besin takviyelerinin doğal yollar ile alınan vitaminler kadar etkili olmadığı görüşündeler.
→ Bir önceki Faydalı ve Zararlı Yağlar Nelerdir? başlıklı yazımızda 'faydaları yağlar, zararlı yağlar, yağ çeşitleri' hakkında bilgiler verildi.