Kavunun Faydaları

- 14:37
Kavun genel olarak yaz aylarında yetişmektedir. Tam olarak olgunlaşmış olduğunu tatlı aroması aracılığı ve kenar bölgelerinde ki yumuşak olmasından anlayabiliriz. Kavun, çok naif bir kokuya sahip olan içeriğinde yumuşak ve beyaz çekirdekleri bulunan, yassı ve genel olarak sarı, yeşilimsi renklere sahip olan meyve türlerinden birisidir.
Kavunun naif ve hoş kokusunun yanı sıra hayatımız açısından oldukça önemli bir yapıya sahiptir. Sağlık açısından oldukça önemli olan kavun, içeriğinde barındırmış olduğu yüksek derecede ki vitamin ve besin kaynaklarının yardımlarıyla bizlere sağlıklı bir yaşam geçirmemiz adına önemli katkıda bulunmaktadır.
faydaları

Yüksek ölçüde A,B ve C vitamini bulunduran yapısında, bol miktarlarda B vitamini kompleksi içermektedir. B1, B3, B5 ve B6 içeren yapısının yanı sıra E ve K vitaminlerini de içeren yapısıyla tam olarak besin depolayan zengin yapısıyla insan hayatı için oldukça önemli bir meyvedir. Sodyum, Magnezyum, Demir, Potasyum, Bakır ve Alfa ~ Beta karotenlerini zengin miktarda içeren yapısıyla sağlığımız açısından oldukça etkilidir.

KAVUN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN OLDUKÇA ETKİLİ BİR MEYVEDİR.

Lezzetli yapısının yanı sıra, aroma yapısıyla tat bakımından oldukça lezzetli olan kavun, içeriğinde barındırmış olduğu zengin vitamin ve mineraller yardımıyla çok geniş bir yelpaze de sağlığımıza önemli katkıda bulunmaktadır. Hazmı oldukça kolay olması ve sindiriminin kolay olmasının yanı sıra sindirim sistemlerini kuvvetlendiren özelliği sayesinde pek çok kronik rahatsızlığı önleyen önemli bir yapısı bulunmaktadır.

Kansere karşı önleyici etken olarak bol bol tüketilmesi istenen Kavun, pek çok rahatsızlığa da iyi gelmektedir. Bunlar arasında en çok bilinenlerden kalp hastalıklarına, damar tıkanıklıklarına, stres hastalıklarına karşı oldukça etkili olduğu ifade edilmektedir. Gözlerimiz açısından da oldukça önemli olan Kavun, insan sağlığına faydalarından kısaca bahsedecek olursak;

Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğinde kan hücrelerini uyaran hormon yapısıyla Vücut üzerinde yer alan serbest radikallere karşı mücadeleyi arttırarak direncin yüksek olmasını sağlar. Kalp ve Damar sağlığı açısından da oldukça etkili olan Kavun, içeriğinde bol miktarda barındırmış olduğu Potasyum sayesinde kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Ayrıca vücuda zarar veren hipertansiyonu da engelleyen sodyum içererek, kanın vücut içerisinde incelmesini sağlar. Böylece oluşabilecek kalp ve damar hastalıklarına karşı daha dayanıklı bir bünyenin hazırlanmasında önemi oldukça yüksektir. 

Kansere Karşı da Etkili!

Günümüzün en tehlikeli hastalıklarından birisi olan kansere karşı etkili bir şekilde mücadele edici yapısıyla kansere karşı dayanıklılığı arttırır. Vücut üzerinde ki direnişin kuvvetlenmesi, zengin mineraller ve içerdiği vitaminler sayesinde kök hücrelerinin sürekli olarak yenilenmesini sağlar ve vücudun daha sağlıklı ve yeni bir yapıya sahip olmasında önemi yüksektir.

Stres Hastalıklarına karşı daha ılımlı bir yaklaşımda bulunan Kavun, kalp atış seviyesini normalleştirerek, oluşabilecek aksi durumları önceden engeller ve oksijen artışını sağlayarak kişinin strese karşı mücadele etmesine yardımcı olur.
→ Bir önceki Kayısının Faydaları başlıklı yazımızda 'kayısı, sağlığa faydaları, neye iyi gelir' hakkında bilgiler verildi.