Kayısının Faydaları

- 18:30
Merhaba arkadaşlar. Bu yazımızda bilimselliği uzun yıllardır kanıtlanmış olan ve üzerine her zaman daha da farklı faydalar dahil edilen bir mucizevi meyveden söz etmek istiyoruz. Meyvemiz, kayısı. Evet, pek yabancı olduğumuz bir meyve değil. Hatta Anadolu’nun hemen hemen her yerinde yetişen, belki de çocukluğumuzun oldukça aksiyonlu geçen ağaçlarında sıklıkla bulunan meyvelerin başında yer alıyor kayısı meyvesi. Bu meyvenin faydalarını sizin için araştırdık ve detaylı bir liste hazırlamak istedik. Hazırsanız başlayalım arkadaşlar.

Kayısı Meyvesini Tanıyalım

Eğer biyolojik detaylara inecek olursak, Gülgiller familyasının 4 metre ile 6 metre boyundaki meyve ağacı olarak bilinen kayısı, renk olarak ve koku olarak oldukça aromatik bir dokuya sahiptir. Etli, sulu sert ve çekirdekli bir meyve olan kayısının çekirdekleri birbirinden farklıdır. Aslında kayısı meyve olarak pek çok çeşide ayrılıyor ama çekirdekler ikiye ayrılıyor genelde.
kayısının sağlığa faydaları
Tatlı ve acı çekirdekler diyebiliriz. Beyaz ya da pembe renkli olan çekirdekleri çoğu zaman tüketilebilir. Akdeniz bölgesine yakın olan yerlerde çok rahat yetiştirilebilen kayısı meyvesi, ülkemizde oldukça fazla üretiliyor. Hatta dünyanın ihtiyacı olan yıllık kayısı miktarının %15’lik kısmını Türkiye üretiyor ve bu üretim ile ilgili olarak ortaya çeşitli çözümler sağlanıyor.

Kayısının Diğer Adları

Çeşit olarak baktığımız zaman, kayısının şekerpare, Şam, tokaloğlu, imrahor, muhittinbey, hacıkız, hasanbey, darende gibi çeşitleri bulunmaktadır ve bunlar genellikle en çok bilinen ismidir.
Tavsiye Yazı
Kuru Meyvelerin Faydaları

Kayısının Sağlığa Faydası Nedir?

Bunca meyve detaylarının ardından, kayısının sağlığa olan faydalarını da sunalım istedik. Besleyici bir meyve olarak bilinen kayısının iştaha çok büyük faydası vardır öncelikle bunu söyleyerek başlayalım. Demir bakımından zengin olan kayısı, kansızlık tedavisinde sıklıkla kullanılıyor.

Toksin atımı ve kanı temizleme gibi özellikleri, kayısı meyvesinin pek çok yerde kullanılmasını sağlıyor diyebiliriz. Ayrıca akciğer ve cilt kanseri ile ilgili olarak pek çok kanser türünde tedavi meyvesi olarak da kullanılıyor kayısı, bu da çok önemli bir konu. Bedensel ve zihinsel yorgunluk söz konusu olduğu zaman, vücut için ekstra bir enerji direnci oluşturuyor ve bu da gün içindeki işlerimizde bizler için rahat bir çalışma potansiyeli sağlıyor.

Gelişme çağındaki çocuklar için çok önemli bir meyvedir. Ayrıca cildi nemlendirir ve idrar söktürür. Tabi kabızlığı geçirdiğini de söylemek istiyoruz. İçeriğinde bulunan zengin demir oranı sayesinde hemen hemen pek çok soruna birebir çözüm üretiyor kayısı. Aynı zamanda kayısı, anti oksidan bakımından oldukça zengindir ve hücrelerin korunmasında büyük bir önem taşır bu durum. UV ışınlarına karşı vücudu dinç tutar ve cildimiz için bir koruma kalkanı oluşturur.

Kanser ile ilgili mücadelede en önemli etken A ve C vitaminidir. Bu konuda oldukça dolu bir vitamin kapsamına sahip olan kayısı, kesinlikle kanser tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
→ Bir önceki Zeytinyağının Faydaları başlıklı yazımızda 'zeytinyağı, faydaları, neye iyi gelir, saça kullanımı' hakkında bilgiler verildi.