Sağlıklı Beslenme Nasıl Sağlanır?

- 15:54
İnsan vücudunun dinç durabilmesi, kendini iyi hissetmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Bunun içinde vücudumuzda bulunan hücrelerin çalışması için, yağlar, proteinler, karbonhidratlar ve vitaminlere yeterli derecede ihtiyacı vardır. Genellikle zayıflamak isteyen insanlar tek taraflı besin ögesini karşılayarak denesene, bu bünye için zararlı bir durumdur.
Vitamin, lifler ve mineraller gibi önlemli gıda maddelerinde karşılanması sağlıklı beslenme için elzem bir durumdur.Sağlıklı beslenen kişiler hem iyi bir görünüşe hemde sağlıklı bir vücuda sahip olurlar.

Sağlıklı Beslenmenin Yararları

Yaşamın sağlıklı ve daha rahat geçmesi için sağlıklı beslenmenin yararı etkilidir. Bunlar arasında ise;
  • Vücudunun strese, sinire karşı dayanıklılığını artırır.
  • Birçok hastalığa karşı daha dirayetli ve dayanıklı durulur. Kanser, diyabet, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalıktan korunmanızı sağlar.
  • Şişmanlık riskini azaltarak, fit bir vücut sahibi olmanıza yardımcı olur.
  • Yetişkinlikte veya yaşlılık dönemlerinde oluşabilecek kemik bozuklukları veya kalıcı sağlığınızı tehlikeye atacak hastalıklara, yakalanma riskini en aza indirir.
  • Özgüven hissini arttırır ve insanlar gün içerisinde kendini rahat hissederek, hem ruh sağlığı hem çevresi ile uyumunu geliştirmesinde yardımcı olur.
gibi birçok yararı bulunan sağlıklı beslenme için önemli olan bütün vitaminleri ihtiyacınız kadar karşılayarak, düzenli tüketmenizdir. Sadece meyve, sebze ağırlıklı veya sadece karbonhidrat veren besinler tüketmek yanlış bir seçimdir. Bu sizin hem sağlıklı gelişmenizi etkiler, hem de şişmanlık riskinizi artırır. Ayrıca sağlıklı beslenmenin yanında da sadece besin tüketimi değil, düzenli bir spor da beslenmenize katkı olacaktır ve vücudunuzu daha rahat hissetmenize yardımcı olacaktır.

Sağlıklı beslenmeyen kişiler

Yemeğe zaman ayırama veya yanlış beslenme alışkanları gibi nedenleri insanlar sağlıklı beslenme düzeninden uzaklaşırlar ve hatalı/tek taraflı beslenme yolunu seçerler. Sağlıklı beslenmemek bir çok hastalığa davetiye çıkarmakla beraber, artan ve aşırı derecede azalan kilolar ile beraber kişiyi fiziksel ve psikolojik yönden de olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle kişi sağlıklı beslenme ilkeleri ve alışkanlıklarını bir yaşam tarzı haline getirmeli, nerede olursa olsun uygulamalıdır. Not: sağlıklı beslenme üzerine daha fazla bilgi sahibi olmak için Beslenme Rehberim adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sağlıklı Beslenmek İçin Ne Yapılır?

Öncelikle sağlıklı beslenme yöntemi sadece zayıflamak için değil, daha sağlıklı bir yaşam için uygulamalısınız. Yediğiniz, içtiğiniz yiyeceklerin içerisinde bulunan kimyasal maddelerden uzaklaştırılmış olmasına dikkat edin. Sigara kullanmanız, sizi kötü etkileyecek ve düzeninizi bozacaktır. Bu sebepten dolayı kötü alışkanlıklarınızdan kurtulun. Günlük kullandığınız saf şeker miktarını azaltın. Öğün sayınızı düzene sokun ve günde 3 öğün besin tüketiminizi gerçekleştirin. Hareketsiz kalmayın, yemek yedikten sonra yürüyüş yapmanız, hem sindirim sisteminizi güçlendirecek hem de üstünüzde ki ağırlığı atacaktır. Bunun dışında düzenli egzersizler yaparak, belirli saatlerde vücut açma hareketleri yapın. Son olarak da yemek yerken, yavaş yiyin ve sindirerek yiyin. Bu şekilde kendinizi daha sağlıklı hissedeceksiniz.