Eriğin Sağlığa Faydaları

- 12:44
Merhaba arkadaşlar, bugünkü yazımızda yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan erik ile ilgili konuşacağız. O mayhoş tadı ile hepimizin ağzını sulandıran, sulu halleri ile pek çok kişinin canını çektiren bu meyve, acaba lezzeti dışında ne işe yarıyormuş bakalım. İsterseniz öncelikle meyveyi tanıyarak başlayalım. Detay olarak girecek olursak konuya, eriğin gülgiller familyasından geldiğini söyleyebiliriz.
Kabukları ince ve ceviz büyüklüğünde olan bu meyve, B ve C vitamini deposudur. Bu da B vitamini ile ilgili olan her yerde kullanılabilirlik konusunda büyük artı katar eriğe. Kültürü yapılır ve yabani olarak da yetişir. Anadolu ana vatanıdır.

meyvelerin faydaları

Göçler, savaşlar ve bu denli farklı durumlar, iklim konusunda eriği adapte etmiştir ve bu sayede farklı bölgelerde de yetişme durumu başlamıştır. Bahar aylarında en çok adını duyduğumuz erik türü olan can erik, olgunlaşınca Japon eriği olarak isimlendirilir. Tabi can eriği olarak da yenebilen bu erik, olgun iken tat olarak da farklılıklar göstermektedir. Genellikle taze olarak tüketilen eriğin, kompostosunun yapıldığını da görmekteyiz. Damak zevkinize göre çeşitli ürünlerini yapabilirsiniz.

Eriğin Sağlığımıza Faydaları Nedir?

Erik meyvesini tanıdık ve artık faydalarını anlatmaya başlayabiliriz. Genellikle sinir sistemi ile ilgili konularda kullanılan ve tüketilen erik, kansızlığı gideren bir yapıya sahip. Sindirim ve sinir sistemini güçlendirdiği için de sık sık tavsiye edildiğini biliyoruz. Ayrıca karaciğerlerde görülen pek çok rahatsızlığın giderilmesi için de ön planda yer alan meyvelerden birisidir erik. Erik ağacının beyaz çiçekleri vardır ve bu çiçekler kurutulup bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Bu da bağırsak ile ilgili sorunların önlenmesinde kullanılır. Bağırsak solucanlarını düşürmek için dahi bu tekniğin kullanıldığını söyleyelim.

Zengin lif kaynağı olarak ön plana çıkarılan erik meyvesi, bağırsaklarımızın verimli ve sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Bağırsak kurtlarının düşürülmesinde ciddi bir yarar ve fayda sağladığı için bu anlamda oldukça önemlidir diyebiliriz. Ağacında yer alan yaprakların demlenmesi ile gargara yapılabilir. Bu da boğaz iltihabı konusunda önemli çözümler sağlar. Tabi sadece bu değil, bademcik sorunlarında dahi önemli bir çözüm sağlar bu işlem.

Ayrıca östrojen hormonu dengeler ve bu da bayanların sık sık menopoz döneminde tüketmesi için önemlidir. Hem tedavi edicidir, hem de hastalıklardan koruyucudur. Yani hem hastalık öncesi, hem de hastalık sonrası için oldukça önemli bir meyvedir diyebiliriz.

Erik Özel Olarak Neye İyi Gelir?

Hemen anlatalım. Erik meyvesinin direk etki ettiği hastalıkları şu şeklide sıralayabiliriz;
  • Bağırsaklara iyi gelir, faydalıdır.
  • Astıma iyi gelir, faydalıdır.
  • Göz sağlığı için çok önemlidir, faydalıdır.
  • Diyabete iyi gelir, faydalıdır.
  • Kanser vakaları konusunda önemlidir, faydalıdır.
  • Erik kalp dostudur, bu konuda faydası büyüktür.
  • Sindirim sistemine çok faydalıdır.
  • Makula dejenerasyon sorunlarına iyi gelir.
  • Kan hücrelerinizi artırır.
Güçlü bir antioksidan yapısına sahip olan erik serbest radikallerin zararlarına karşı vücudu korur. Yapılan araştırmalara göre sarı ve kırmızı erikler yeşil eriğe göre daha fazla antioksidan içerdiği bulunmuştur. Çok koyu eriklerin antioksidan bakımından zengin olan yaban mersini kadar antioksidana sahip olduğu bilinmektedir.

Yüksek miktarda C vitamini içermesi, bu yönüyle besin yoluyla vücuda alınan demirin emilimini arttırır. 100 gr erik günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %15'ini karşılamaktadır.

Eriği Fazla Tüketmenin Zararları

Vücut için oldukça faydaları olan eriğin fazla tüketmenin bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Bu yan etkilerinin başından bağırsaklarda gaz oluşturmasıdır. Fazla gazın vücuttan dışarı atılamaması durumunda mide krampları oluşabilir. Eriğin bir diğer zararı ise böbrek taşlarını oluşumunun tetiklemesidir. Bu nedenlerle erik tüketimini sınırlandırmak vücut sağılığı için daha sağlıklı olacaktır.
→ Bir önceki Argan Yağı Nasıl Kullanılır? başlıklı yazımızda 'argan yağı, nasıl kullanılır, ne işe yarar, faydaları' hakkında bilgiler verildi.