Düzenli Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

- 01:14
Süt, tahıl, et, sebze ve meyve gruplarından her gün düzenli, orantılı olarak; yaşam kalitesini arttırmak için doğru zamanda doğru besin kaynaklarını almaya düzenli beslenme adı veriliyor.  Beslenme sadece açlığın bastırılması değildir. Sağlığı korumak, hastalıklardan korunmak daha iyi bir yaşam standardına ulaşmak için yapılan bir davranıştır. Vücut için öncelikli ihtiyacı olan besin grupları alınmazsa yetersiz beslenme ortaya çıkar.
Beslenme alışkanlıklarımız farklı sebeplerden dolayı devamlı olarak değişim göstermektedir. Bulunduğumuz mevsimler bile beslenme alışkanlıklarımıza etki etmekte ve beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmektedir. Kışın yediğimiz meyvelerle baharda yediğimiz meyveler bir olmadığı gibi sonbaharda tükettiğimiz yiyeceklerle de yazın tükettiğimiz yiyecekler bir değil. Bunun sebebi vücudun ihtiyaçlarıdır aslında.

Nedir bahsettiğimiz mevsimsel beslenme alışkanlıkları? Yazın insan vücudu sürekli olarak terler ve bu yüzden suya ihtiyaç duyar. Bu sebeptendir ki yaz aylarında devamlı sıvı şeyler tüketmek isteriz. Yağlı yiyecekleri yazın hiç tercih etmeyiz çünkü sıcağında etkisiyle birlikte, yağlı yiyecekler insan vücudunda ağırlık yapmaktadır. Aynı zamanda kokusu da mevsimle birlikte dayanılmaz bir hal almaktadır.
beslenme alışkanlıkları

Kış aylarında ise insan daha çok yağlı yemekler yemeyi tercih eder. Bolca proteine ihtiyaç duyar. Çünkü vücut kış aylarında ısısını kontrol etmekte zorlanmaktadır. Yediğimiz yemekler ise bu noktada dengeyi sağlamaktadır.
Tavsiye Yazı
Sağlıklı Beslenme Nedir?

Düzenli Beslenme Alışkanlığı

  • Başlıktan da anlaşılacağı üzere düzenli beslenme alışkanlığı için düzen ön şarttır. Yani kafanıza göre değil söyleyeceğimiz birkaç sözü dikkate alarak kazanabilirsiniz ancak.
  • Kısa sürede çok kilo verdiren diyetleri unutmalısınız. Çünkü zaten bu tip diyetler kalıcı çözümler üretmemektedirler.
  • Kendi yaşam şartlarınıza uygun diyetler tercih edin. Seçtiğiniz diyet tipi sizin ve ailenizin beslenme alışkanlıklarına zarar vermesin.
  • İlk başta kendinize sonra da çevrenize diyet yapma kararınızı açıklayınız. Bu sizi motive etmeye yardımcı olacaktır.
  • Hayatınızdan bir anda yaptığınız ani değişiklikler kilo vermenize fayda sağlamayacaktır. Çünkü zaten var olan beslenme alışkanlığınız değişirken toplu bir değişiklik hızlı bir şekilde uygulanmaya çalışılırsa verimli sonuçlar alamayabilirsiniz.
  • Eğer kendinizde bir değişiklik yapacaksanız bunu istikrarlı bir şekilde yapmalısınız. Bir gün kelimesi kelimesine uyguladığınız diyete ikinci gün hiç önem vermeyecekseniz diyete başlamanızın hiç lüzumu yoktur.
  • Kendinize belli bir süreyi kapsayan beslenme programları ayarlayınız. Aksi halde programınız aksayacak olursa bir önceki maddeye dönüş yapmış olacaksınız.
  • İmkanlarınız el vermiyorsa bir ya da birkaç gün için diyet programınızı değiştirmeden de olsa değişikliğe gidebilirsiniz. Mesela işe geç kalıyorsanız diyet programı için masa başında oturmaya devam etmeniz işinizden olmanıza sebep olacaktır.
  • Yeri gelecek ki farklı zamanlarda farklı yerlerde bulunacaksınız ve diyet listenizdeki yemekleri yiyebilme imkanınız olmayacak. Böyle durumlar için kendinize anlık diyet programları oluşturmalısınız. Şayet oluşturmadıysanız hemen oluşturun, yoksa diyet programınız aksayacaktır.
  • Kaydettiğiniz bu diyet listesi ürünlerini bulunduğunuz konumlar için depolayınız, muhafaza ediniz. Yoksa aç kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Aç kalmak istemezsiniz değil mi?
  • Arada ufak tefek arızalar çıkacaktır. Diyet programınızın aksaması olağan bir durum. Ancak böyle durumlarda kendinizi salmak yerine bir sonraki öğün için diyetinize devam etmeyi unutmayın.
  • Her şey tamam. Artık diyet programına tamamen uyum sağladıysanız kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Tabi ki yemek yiyerek değil. 
→ Bir önceki Hipertansiyon ve Beslenme başlıklı yazımızda 'hipertansiyon, beslenme, ilişkisi' hakkında bilgiler verildi.