Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

- 23:47
Lor peyniri kahvaltının vazgeçilmez seçeneği olduğu gibi hamur işlerinde de sıkça kullanılır. Lezzetli olduğu kadar faydalı da olan lor peynirinin faydaları pek bilinmemektedir. Zayıflamak isteyenler lor peynirini rahatlıkla tercih edebilirler. Yağlı peynir tüketimi diyette yasak olduğundan bu durumda farklı bir seçenek arayanlar lor peyniri kullanabilirler.

Doğal olarak hazırlanması ile hastalıklar üzerindeki etkileri oldukça fazladır. Faydaları hem çiğ tüketilmesi halinde hem de yemeklerde tercih edilmesi ile alınabilir. Sütün en doğal ve işlenmemiş hali ile aynı ölçüde olması kullanımı ile elde edilecek faydaların artmasını sağlar.

lor peyniri sağlıklı mı

Lor Peynirinin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Lor peyniri mutfakların vazgeçilmez lezzetleri arasında tercih edilir. Kahvaltı dışında yemeklerde de kullanımı yaygın olan bu gıdanın sağladığı faydalar şunlardır;

Bağışıklık güçlendirici etkisi bulunur.

 Kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir.

 Mide rahatsızlıklarını giderici olarak kullanılır.

 Kemiklerin güçlenmesinde etkin rol alır.

 Protein, kalsiyum, mineral ve yağ bakımından oldukça zengindir ve vücuda girmesini sağlar.

 Yüksek tansiyon ve astım gibi hastalıklarda etkilidir.

 Sindirim sistemi üzerinden etkili olduğundan diyette kullanılabilir.

 Meme kanserine karşı koruyucudur.

 Çocuklarda kas gelişimini de olumlu yönde etkiler.

Peynir Altı Suyu Nedir?

Besinsel değerinin yanı sıra sağladığı faydalar ile gıdalarda kullanılan peynir altı suyu lor peynirinin alınması ile geri kalan sütün besinli kısmıdır. Lor peyniri gibi peynir altı suyunun da bilinen pek çok faydası bulunuyor.

Lor peynirinin alınması ile çoğu yerde dökülen peynir altı suyunun lor peyniri kadar faydalı olduğunun unutulmaması gerekir. Hazır gıda üretiminde yaygın olarak kullanılan bu kısım besin değeri açısından oldukça yüksek ve hastalıklara karşı koruyucudur. Bu nedenle rahatlıkla tüketilerek faydalarından yararlanılabilir. Hamur işi yapımında da peynir tadı vermesi nedeni ile kullanılabilir.

Lor Peyniri Nasıl Hazırlanır?

Lor peyniri yapımı oldukça basittir. Bu nedenle yöresel olarak sıklıkla üretimi yapılır. Doğal olarak hazırlanması içerisinde bulunan besin değerlerinin alınmadan tam anlamı ile içermesini sağlar. Bu nedenle tüketimi sırasında dikkat edilmesi gereken alınacak olan peynirin doğal olarak üretilmiş olmasıdır.

Doğal olarak evde de kendinizin hazırlayabileceği bir peynir çeşididir. Sütten elde edilir ve içerisinde maya koyulmasına gerek kalmadan hazırlanır.

Evde Lor Peyniri Yapımı

Evde yapımı kolay olan bir besin kaynağı olarak sizlerinde yapabileceği bir tarifi bulunur. Evinizde bulunan ve uzun süre beklemiş olan süt kaynatmanız durumunda keser. Çoğu zaman büyüklerimiz sütün bozulup bozulmadığını bu şekilde kontrol edebilirler. Tam ekşime öncesinde sütte koku olarak da belirti olmayacağı için kaynatılması ile keserse bozulmuştur.

Sütün bu aşamasında kaynatılması ile elde edilen parça parça kısımların bir torbada toplanarak üzerine konulacak olan ağır bir şey ile suyunun çıkartılması sağlanır. Suyunun tam anlamı ile çıkartılmasının ardından elinizde kalan kısım lor peyniridir. Az tuz ile veya tuzsuz olarak tüketebileceğiniz pratik bir peynirdir.

Lor Peyniri Besin Değeri Neden Yüksektir?

Lor peyniri evde de yapılabilecek kolay bir peynir çeşididir. İçerisine katkı maddesi katmaya gerek olmadan yalnızca sütün bozulmaya başlaması ile elde edildiği için sütün en saf hali olarak da düşünülebilir. Diğer peynir çeşitleri için maya kullanılması gerekir. Bu çeşitte yalnızca kaynatmak ve çıkan peynirin suyunun alınması tüketime hazır olması için yeterlidir.

Tamamen sütten elde edilmesi sütte bulunan besin değerlerini fazlası ile taşımasını sağlıyor. Bu nedenle işlenmiş en yüksek besin değerine sahip olan peynir çeşididir.
→ Bir önceki Kahvaltıda Meyve Yenir mi? başlıklı yazımızda 'meyve yenir mi, kahvaltıda meyve, aç karnına meyve' hakkında bilgiler verildi.