Karatay'dan Kaya Tuzu Önerisi

- 23:59
Tıp dünyasında devrim yaratan açıklamalarıyla milyonlarca insanın ideal kilosuna kavuşmasını sağlayan Canan Karatay, tuz tüketimi yerine kaya tuzu kullanımı ile yeniden gündeme geldi.
Kaya Tuzu Nedir? Kaya tuzunun doğal ve çok önemli bir mineral olduğunu söylenen Karatay, zeytinde de kullanılan bu tuz çeşidinin tüketilebileceği konusunda tavsiyelerde bulundu. İnsanın en çok ihtiyacı olan minerallerinden olan kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko, bakır ve selenyum gibi minerallerin bulunduğu kaya tuzunun güvenle tüketilebileceğini ifade etti.

İşlenmemiş ve rafine edilmemiş bir mineral olan kaya tuzu, sağlık açısından oldukça yararlıdır. Aynı zamanda insan vücudunda 92 mineral bulunur ve bunun 84’ü kaya tuzunda vardır.

kaya tuzu nedir

Diş ve Vücut Sağlığı için Faydası

Ağız sağlığında önemli olan gargara yapmak, doğal ve katkısız bir madde olan kaya tuzunun ağız ve dişler için de faydasının olduğunu belirtmiştir.

Kaya tuzunun kullanılması aynı zamanda banyo yaparken de vücudun rahatlamasını sağlamaktadır. Gargara yapıldığında boğaz ağrısının giderilmesini sağlayan kaya tuzu, banyo tuzu olarak da kullanıldığında vücuttaki negatif iyonları azaltarak daha sağlıklı olmak için işe yaramaktadır.

Kaya tuzundan yapılan lambaların da kullanıldığını söyleyen Canan Karatay’dan kaya tuzu önerisi radyasyonu uzaklaştırdığı için oldukça faydalı etkiler göstermektedir.

Kaya Tuzu Nasıl Kullanılabilir?

Doğal kaya tuzunu evde kendi imkanlarınızla öğüterek yemeklerde kullanabilirsiniz. Ekonomik bir ürün olan kaya tuzu, insanın yaşamını idame ettirebilmesi için oldukça önemlidir.

Kan kaybeden bir insana bile serum verilirken, içinde bulunan tuz miktarı ile yaşamın idame ettirilmesi sağlanır. Kaya tuzu en katkısız ve saf şekilde oluşmuş olan bir maddedir ve yemeklerde bu tuz kullanılmalı ve insanın ihtiyacının karşılanması için kaya tuzu tercih edilmelidir.

Kaya tuzunu temiz bir kaynaktan almanız çok önemlidir. Çünkü birçok maddenin olduğu gibi kaya tuzunun da sahtesi vardır ve bu durum insanları kolay bir şekilde yanıltmaktadır.

Kaya Tuzu Mağaraları

İnsan sağlığı için önemli olan lityum oranının düşük olması, birçok psikolojik ve sosyal soruna da neden olmaktadır.

Tuz tüketiminin yararlı olabilmesi için gerekli olan doğal mineraller kaya tuzunda bulunur. Dünyada önemli bir bilinirliği olan kaya tuzu, Azerbaycan’da turizme dahi konu olmuştur. Kaya tuzu turizmi mağaralarıyla meşhur olan bu bölgede kaya tuzu otelleri ciddi anlamda turist çekiyor.

Prof. Dr. Canan Karatay da doğal kaya tuzu yalamanın çok faydalı olduğunu her fırsatta söylemektedir. Sadece tuz ihtiyacı için değil, sağlık için de önemli olan tuz, kaya tuzu lambaları ve gargara olarak da sık kullanılması gereken bir maddedir.

Kaya Tuzu Radyasyon Düşmanı

Günlük hayatta çok sık maruz kalınan radyasyonu ve vücuda zarar veren akımları ciddi ölçüde azaltan kaya tuzu kristalleri, dekoratif açıdan evinize şık bir görünüm katarken, TV, gibi elektronik eşyalardan yayılan zararlı ışınları da önlemektedir.

Bir kaya tuzunun gerçek olup olmadığının anlaşılması çok kolaydır. Bir bardak sirkenin içine tuz kristalini atıp beklediğinizde, alttan üste gaz kabarcıkları çıkarsa, tuz doğal değildir. Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde bulunan Hacıbektaş kaya tuzu havzasında ülkemizin bin yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kadar tuz bulunmaktadır.

Kaya Tuzu Nerelerde Var?

Canan Karatay hocanın da sık sık ziyaret ettiği kaya tuzu bölgeleri ülkemizde, Nevşehir, Çankırı, Kars, Iğdır ve Yozgat’ta bulunmaktadır.

Türkiye kaya tuzu rezervi açısından zengin bir ülke olmasına rağmen yeterince öne çıkmayan bu doğal kaynak, ciddi talepler olmasına rağmen kapasite azlığı nedeniyle üretilip satılamamaktadır. Bazı aktarlarda doğal kaya tuzunun bulunması mümkünken, birçok yerde de farklı çeşitler vardır.
→ Bir önceki Kış Yorgunluğu Nasıl Geçer? başlıklı yazımızda 'kış yorgunluğu, nasıl geçer, nasıl beslenilir' hakkında bilgiler verildi.