Portakal Kabuğunun İnanılmaz Faydaları

- 23:16
Meyvelerin kendileri kadar çoğunun kabukları ya da çekirdekleri de dahil olmak üzere, her yeri farklı formlarda tüketildiğinde oldukça yararlar sağlayan ve vücudumuzun genel sağlığına destekte bulunan maddeler içermektedir.
Portakalın kendisi kış aylarında, mevcut C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirirken, portakal kabuğu da farklı şekillerde tüketildiğinde ya da kullanıldığında inanılmaz yararlara sahiptir.
portakal kabuğunun faydaları

Portakal Kabuğunun Bileşenleri Yoğun ve Faydalıdır

Portakalın kabuğunu direk yemeye kalktığınızda ağır acımsı bir tadı olduğunu fark edeceksiniz. Dilinizde yoğun bir tat bırakacaktır. Aslında acımsı olan bu tat, portakal kabuğundaki faydalı bileşenler olarak tanımlanabilir.

Portakaldan daha yoğun içeriğe sahip olan portakal kabuğu bileşenleri arasında, karbonhidrat, lif, protein ve portakal yağı bulunmaktadır. Farklı oranlardaki bu bileşenler vücut ve cilt sağlığında öncelikli olarak faydalar sağlamaktadır.

Portakal Kabuğu Nasıl Tüketilir?

Tek başına sade olarak tüketilmesi acımsı tadından dolayı mümkün olmayan portakal kabuğunu farklı formlarda lezzetlendirerek tüketebilirsiniz. Portakal kabuğu kurusu acımsı tadın en aza indiği tüketme şeklidir.

Kurutulmuş portakal kabuğunun reçeli yapılabilmektedir. Ayrıca portakal kabuğu çayı yapımı için de kurutulmuş portakal kabuklarını beş dakika demleyip, süzüp içebilirsiniz. Kurutulmuş kabuklar sıcak suda bekletildiğinde içeriğindeki zengin bileşenleri suyun içerisine bırakacaktır.

Portakal Kabuklarını Saklamadan Önce Dikkat Edin

Tarım ilaçları ya da dış etkenler meyvelerin kabuklarında daha çok yer almaktadırlar. Bunların tüketilmesi de yarardan çok vücudumuza zarar getirecektir. Bu nedenle tüketmiş olduğunuz portakalın kabuğunu saklamadan önce iyice temizlendiğinden emin olmalısınız.

Portakalı daha soymadan önce akan suyun altında iyice yıkayınız, sonra soyunuz. İlaçlar veya hava kirliliğinden etkilenmemiş gıdalar olan organik gıdaları tercihe ederek bu riski en aza indirebilirsiniz.

Portakal Kabuğunun Beyaz Kısmı da Faydalı

Portakalın dış turuncu kısmının yanında iç beyaz kısmı da faydalı içerikler taşımaktadır. Özellikle diş beyazlatmada doğal bir temizleyici olarak portakal kabuğunun iç beyaz kısmını dişlerinize düzenli olarak sürebilirsiniz. Bir süre sonra dişlerinizin bembeyaz olduğunu göreceksiniz.

Salatalara, yemeklere, hamur işlerine portakal kabuğu rendesi kullanırken beyaz kısımlarını da rendeden geçirin. Tam olarak kabuk içerisindeki tüm vitamin eve minareleri kullanmış olursunuz.

Cilt ve Akciğer Kanseri Riskini azaltın

Portakal kabuğunun içeriğindeki maddelerin kanser hücreleriyle savaştığı bilinmektedir. Portakalın kendisi C vitamini deposu olup, vitaminler kanserle savaşta oldukça aktiftirler. Bununla birlikte portakal kabuğu cilt kanserini önler diyebiliriz.

Zararlı güneş ışınlarının zararları portakal kabuğunun tüketilmesi ile en aza indirilebilmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendiren portakal ve portakal kabuğu, öncelikle cilt kanseri olmak üzere akciğer kanseri oluşumunun önüne geçebilecek özelliklere sahiptir.

Doğal Kollestrol Düzenleyici ve Zayıflatıcı

Portakal kabuğu kollestrol düzenleyici olarak aktif rol oynamaktadır. Portakal kabuklarında bulunan hesperidin isimli bir madde doğal yollardan kötü kollestrolü (LDL) düşürmektedir. Kollestrol rahatsızlığı kronik hale gelmeden düzenlemek ve düşürmek için portakal kabuğu tüketebilirsiniz.

Metabolizmayı hızlandıran bir özelliğe sahip olan portakal kabuğu zayıflatır özelliğe sahiptir. Hem metabolizmayı hızlandırır hem de diyet sırasında en çok istenen yağ yakımına yardımcı olur. Bu nedenle pek çok diyette portakal ve portakal kabuğuna yer verilmektedir.

Cildi Canlandırmak İçin Portakal Kabuğu Kullanın

Portakal kabuğu kurutulmadan daha tazeyken rendelenerek ya da hiçbir işlemden geçirilmeden direk cilde sürülerek, zararlı güneş ışınlarından korunması sağlanabilir. Ayrıca daha önce güneş ışınlarından yıpranmış cildi de zamanla onarır ve eski canlılığına kavuşturur.

Cilt üzerindeki akne, sivilce, yağ bezeleri gibi sıkıntılı problemlerden portakal kabuğu rendesi ile kurtulabilir, daha canlı ve parlak bir cilde sahip olabilirsiniz.
→ Bir önceki İbrahim Saraçoğlu'ndan Ödem Atıcı Kür başlıklı yazımızda 'ödem atıcı kür tarifi, ibrahim saraçoğlu, zayıflatan kür' hakkında bilgiler verildi.