Stevia Bitkisi Nasıl Kullanılır?

- 20:40
Stevia bitkisi uzun yıllardır Japonya ve Paraguay gibi bölgelerde tatlandırıcı olarak şekerin yerine kullanılmaktadır. Stevia yani şeker otu bitkisi, yeşil bir bitkidir ve beyaz çiçeği vardır.
Özütü yoğun bir şeker tadı içermesine rağmen kalori değeri sıfırdır. Bu da şeker yerine kullanılabilecek olan bu ürünün popülaritesini arttırmaktadır. Gıda katkısı olarak başarılı bir şekilde kullanılabilen stevia, özütünden az bir miktar kullanılarak yoğun bir şeker tadı vermektedir.

Özellikle yan etkisinin olmaması nedeniyle dikkat çeken bu bitkinin ülkemizde özütünü bulmak oldukça zordur. Ülkemizde birkaç yerde yetişmesine rağmen satışının çok sınırlı bir şekilde yapıldığı bu bitki, oldukça umut vaat ettiği halde çoğu kişi tarafından bilinmemektedir.

stevia bitki şekeri

Şeker Otu Nerelerde Kullanılır?

Stevia kullanım alanları şekerin kullanıldığı her alandır. Tatlılar, şekerli gıdalar ve içeceklerde kullanılabilen bu bitkinin şekerin yerine geçebileceği ve şeker hastalarına da umut ışığı bilinmektedir.

Kan şekerini düzenleyici bir etkiye sahip olan ürün, insülin salınımını arttırıcı etkilere de sahiptir. İnsan vücudundaki tat duyuları tarafından normal şekerden 200 – 300 kat daha yoğun bir şekilde hissedilebilen bu ürünün bir tutamı, bir litre çayı tatlandırmaya kafi gelmektedir.

Kabızlık, depresyon ve gerginlik gibi durumlara çözüm olarak kullanılabilen stevia bitkisi, Amerika ve Kanada’da uzun yıllar yasaklı kalmıştır. Bazı ülkelerde doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan bu bitki, sperm üretimini azaltmaktadır.

Stevia Bitkisi Nerelerde Yetişir?

Ülkemizde ilk kez Antalya’da yetiştirilmeye başlanan stevia bitkisi, Brezilya, Paraguay, Japonya ve birçok farklı ülkede yetişmektedir.

Tatlı yiyip kilo almak istemeyenler için mucize gibi görülen bu bitkinin hiçbir yan etkisi olmamasına rağmen, bazı araştırmalar sperm azaltıcı etkilerinin olduğu konusunda karar vermiştir. Kalorisi olmayan bu ürünün yapraklarında normal şekerden yüzlerce kat daha fazla tatlı vardır.

Stevia Bitkisinin Bazı Özellikleri

- Yiyecek ve içeceklerde kullanılabilir ve kalorisi yoktur,

- Kan şekerini arttırmaz,

- Dişlere zarar vermez,

- Yan etkisi yoktur,

- Yapay tatlandırıcıların yerine kullanılabilir,

- Çok az bir miktarı tatlandırmak için yeterlidir,

- Kilo almaya neden olmaz.

Normal şekerden daha fazla tatlı olan bu ürün, özellikle Japonya’da uzun yıllardır kullanılmaktadır. Yiyecek ve içeceklerde şekerin zararlı etkisini azaltmak için tercih edilir.

Bazı Araştırmalar

Sperm üretimini azalttığı söylenen stevianın özellikleri arasında bazı yan etkilerinin olduğunu belirten araştırmalar vardır.

Bu araştırmalarda; baş dönmesi, gaz, şişkinlik, kas ağrıları ve uyuşmalar tespit edilmiştir. Bazı ön çalışmalar ise DNA mutasyonuna neden olarak kanser hücrelerini tetikleyici etkilerinin olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Mesane kanseri görülen laboratuvar deneyleri hala yapılmaktadır.

Ancak kesin olarak açıklanan ve zararlı olan bir yan etki söz konusu değildir. Bazı ilaçlarla etkileşim yapılabilecek olan yan etkiler her insanda farklı şekilde seyredebilir.
→ Bir önceki Hazır Meyve Suları Zararlı Mı? başlıklı yazımızda 'hazır meyve suyu, zararları, meyve suyunun zararları, nelerdir' hakkında bilgiler verildi.