Hava Cıva Otu Nedir? Nasıl Kullanılır?

- 21:45
Her hastalığın tedavisi aslında doğanın içinde gizlidir. Alternatif tıp sayesinde çeşitli hastalıklara farklı çözümler aranıyor. İnsanlar artık ilaçların zararlı etkilerinden korunmak istiyor. Aslında bir eskiye dönüş, eskiden şifacı denilen kişilerin yaptığı gibi otlarla tedavi arayışı son yıllarda çokça karşımıza çıkıyor.
Cilt hastalıkları tedavisinde çok etkili bir ot olan hava cıva otu Akdeniz bölgesine özgü olduğu düşünülen yaprakları, çiçekleri olan bir ottur. Halk arasından hava cıva otu olarak geçen asıl adı ciğer otudur.

Süphan dağı eteklerinde çokça yetiştiği bilinen havacıva otu yaz aylarında tatlı mavi mor renkte çiçekleri açıyor. Bu otun hem kökü hem de yaprak ve çiçekleri tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Birçok hastalık tedavisinde kullanılan bu ot şimdilerde alternatif tıbbın vazgeçilmezleri arasına girmiştir.

neye iyi gelir

Hava Cıva Otu Nelere İyi Gelir?

Hava cıva otunun kullanımı şekli iki çeşittir. Çayı yapılarak ya da krem yapılarak kullanılabilir. Kremi genel de cilt hastalılarının tedavisinde çayı ise üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Hava Cıva Otu Kremi Yapımı Ve Faydaları

Hava cıva kremi eskiden kökü zeytinyağı ile karıştırılarak yapılırdı. Kök kısmı dışı sarı görünür fakat otun köklerinin kabuk kısmında kırmızı boyayan bir madde bulunmaktadır. Kırmızı bu boya suda erimeyen özelliği ile bilinir.

Suda erimeyen özelliğinden dolayı ilaç sanayinde renklendirici olarak kullanılır. Bu yüzden kremin de rengi koyu bir kırmızı olacaktır. Şimdilerde satılan hava cıva kremleri aslında aynı yöntemle yapılmaktadır. Öncelikle bitkinin kökü kurutulur ve toz haline getirilir. Krem haline getirmek için tuzsuz tereyağı ya da zeytinyağı ile karıştırılır.

Yara
 Yanık
 Ezgama tedavisinde kullanımı çok yaygındır.

Hava cıva otu yanık tedavisi kullanımı en yaygın bilinenidir. Yanık bölgelere sürülen kremin yanığı iyileştirdiği, iz kalmasını engellediği söyleniyor.

Hava Cıva Otundan Çay Yapımı Nasıl Olur?

Genellikle kurutulan ve toz haline getirilen kök kısımları demlenerek çayı yapılabilir. Havacıva otundan çay yapımı için yalnızca kök değil çiçek ve tohumları da kullanılabilir. Çayı 5 dakika demlemek yeterli olacaktır.

Kaynatılarak demlenen bir tutam havacıva otu günde en fazla üç bardak tüketilmelidir. Her bitkide olduğu gibi bu otunda devamlı kullanımında sorunlar ortaya çıkabilir. Günlük miktara ve kullanım süresine dikkat ederek içilmelidir. Bitkisel tüm ilaçlarda olduğu gibi hava cıva çayı da denenmiş olsa bile hamileler, bebekler ve çocuklara önerilmiyor.

Hava Cıva Çayının Faydaları
➨ Balgam söktürücü,
➨ İdrar söktürücü
➨ Üst solunum yolları ve öksürük tedavisinde,
➨ Sindirim sistemi hastalıkları ve kabızlık tedavisinde çayın kullanıldığı bilinmektedir.

Ayrıca havacıva çayının bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği sayesinde kişiyi hastalıklara karşı koruduğu söylenmektedir. Ağır üst solunum yolu hastalığı geçirenlerin akciğerlerini temizlemesine yardımcı oluyor. Çayın bir müshil etkisi yaptığı da unutulmamalıdır.