Canan Karatay'a Göre Ekmek Tüketimi

- 23:15
Ekmek yerine Havuç Yiyin diyerek yine tüm dikkatleri üzerine çeken Canan Karatay ekmek tüketimi hakkında çok önemli açıklamalar yaptı. Canan Karatay sadece beyaz unun değil esmer ununda vücut için zararlı olduğunu söylüyor. Diyet Evim'in merak ettiği soruları Canan Karatay okuyucularımız için cevapladı.

Ekmek Bağımlılık Yapar mı?


- Daha önce üretilen ekmekler daha farklıydı. 1 dilim ile doyum sağlanırdı. Şimdiki ekmekler daha fazla tüketiliyor. Buğday veya tahıl ile yapılan ekmekler kan şekerini yükseltir. Vücut bir çok ekmek çeşidini şeker olarak görüyor. Çavdar, yulaf, tam buğday hiç biri fark etmiyor yediğiniz anda hepsi şekere dönüşüyor. Hatta bu ekmek türleri kan şekerini normal şekere daha fazla tüketiyor. Pizza hamuruda bu saydıklarımıza dahildir.

- Lahmacunda ise durum biraz farklıdır. İnce bir hamur olduğu için vücut tarafından kolayca eritilebilir. Mayasız olduğu için daha sağlıklıdır. Lahmacun çıtır çıtır kırılır. Kırılıyorsa gluten de daha azdır. Pizza hamuru gibi elastik bir yapıdaysa gluten daha fazladır. Gluten vücut için çok zararlıdır.

ekmek tüketimi

Ekmek Acıktırır mı?

- Ekmek yediğiniz yemeklerde daha hızlı acıkırsınız. Bu süre 2 saat kadardır. Buğdayda bulunan gluten bağırsak hücrelerini bozar. Gluten başta kanser olmak üzere depresyon, alzheimer gibi hastalıklara neden oluyor. İnsan vücudu aşırı miktarda gluteni kullanmaya alışık değildir. Buğdaydaki gluten oranı yüzde 60'lardadır. Tarım Bakanlığının izniyle unlara %10 oranında katkı maddesi katılabiliyor.

Ekmek Yemeyi Nasıl Bırakabiliriz?

- Ekmek yemeyi yavaş yavaş bırakabilirsiniz. Bu durum o kadar da zor değildir. Ekmeği azaltarak, yavaş yavaş bırakın. Ondan sonra daha aramayacaksınız. Kahvaltıda ekmek yerine çiğ kuruyemişler tüketin. Bu yemişler; ceviz, badem, fındık veya antep fıstığı) olabilir. Mesela peynirin yanında 2 avuç ceviz ve zeytin yiyin, acıkmazsınız. Kış mevsiminde olduğumuz için havuç turp ekmek yerine tüketilebilir.

Ekmeksiz bir gün geçirdiğinizde kendinizdeki değişimi hemen fark edeceksiniz. Daha zinde bir gün geçireceğinize emin olabilirsiniz. Daha iyi bir uyku uyuyacak, şişkinliğe veda edeceksiniz.

Lahmacun Serbest mi?

Lahmacun bir ekmek türü değildir. Ekmekte bulunması gereken bir çok besin ögesi şuan üretilen ekmekte bulunmuyor. Lahmacun hamuru mayasız ve incedir. Üstündeki soğan, salça ve et faydalıdır. Maydanoz ve limon da eklenirse her besin ögesinden bulunur. 1-2 lahmacun 1 öğünde yeterlidir. Daha fazla tüketmeyin.