Dikkat Arttıran Yiyecekler

- 22:38
İnsanların beslenme şekillerine bakıldığında kimileri sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenirken bazı insanlar ise beslenmesine yeteri kadar özen göstermemektedir. Bunun sonucu olarak ise vücut yapısı ile alakalı olarak birtakım sıkıntılar meydana gelmektedir. Bunların başında dikkat eksikliği yer almaktadır.
Dikkat eksikliği problemi her yaştan insan için önem teşkil etmektedir. Bu sorunla karşılaşmamak adına dikkati artıran yiyecekler hakkında bilgi sahibi olmak ve düzenli aralıklar ile bu besinleri tüketmek gerekmektedir.

sağlıklı beslenme

Özellikle sınavlara hazırlanan gençler için bu yiyecekler daha fazla önem taşımaktadır. Çünkü sınav esnasında dikkat dağınıklığı yaşayan kişilerin başarılı olma oranları diğer kişilere nazaran daha düşüktür. Dolayısıyla beslenme önem arz eden bir konu olarak görülmelidir.

Dikkat Artıran Yiyecekler Nelerdir?

Dikkat arttıran yiyecekler denilince genel olarak ilk akla gelen yiyeceklerin başında şeker gelmektedir. Glikoz içeren yiyecekler ve içecekler odaklanma sorununu ortadan kaldırmakta ve zihnin daha uzun süre dinç kalmasına yardımcı olmaktadır.

Dikkat artırma üzerinde etkili olan etmenlere bakıldığında uzmanlar tarafından verilen temel öneri kahvaltının düzgün bir biçimde yapılmasıdır. Yapılan araştırmalara göre kahvaltı yapan ile yapmayan öğrenci arasında bariz bir başarı farkı bulunmaktadır. Bu nedenle kahvaltının atlanmaması ve içerik yönünden bol çeşitli sağlıklı kahvaltı yapılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede dikkat eksikliği gibi bir sorun ortaya çıkmamakta ve daha etkili sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Dikkat Eksikliğini Gideren Yiyecekler

Dikkat eksikliğini azaltan yiyecekler incelendiğinde bu açıdan balık yemenin çok etkili olduğu bilinmektedir. Balık yiyen kişilerin hafızalarının daha güçlü olacağı ve dikkatlerinin daha da artacağı uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar içinde yer almaktadır. Bu nedenle haftada birkaç gün balık tüketmek tavsiye edilmektedir.

Özellikle küçük çocuklar içi balık tüketimi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bunun yanı sıra çikolata da dikkat arttıran besinler arasında yer almaktadır. Çikolata içerisinde bulunan kafein ve uyarıcılar daha kolay bir şekilde odaklanmayı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra konsantrasyonu sağlayıcı bir nitelik de taşımaktadır.

Dikkat arttırmaya çalışan kişiler kafeinin dikkat toplayıcı özelliğini genelde bildiklerinden dolayı sık sık kahve tüketmektedirler.

Dikkat Arttıran Besinler
Dikkat eksikliğinin en önemli nedeni vücuttaki demir eksikliğidir. Bu sebepten ötürü dikkat arttırmak için içeriğinde demir bulunan yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra beynin güçlenmesini sağlamak da dikkat arttırma için yardımcı nitelik taşımaktadır. Bunun için haftada en az üç kez haşlanmış yumurta ya da omlet tüketilmesi önerilmektedir.

Hafızanın güçlenmesine ve dikkatin artmasına fayda sağlayan diğer yiyeceklere bakıldığında yaban mersini, çilek, ıspanak, soya fasulyesi, tavuk eti, yumurta, patates, badem gibi yiyecekler oldukça faydalıdır. Bunlara ek olarak sinir sisteminin güçlenmesini sağlayan fındık, ceviz, fıstık gibi kuru yemişlerin de tüketilmesi dikkat arttırma üzerinde son derece etkili olmaktadır. Bu besinler düzenli aralıklar ile tüketilmelidir.
Bir önceki Birlikte Tüketilmesi Önerilen Yiyecekler? başlıklı makalemizde 'beraber yenilen yiyecekler, faydalı ikililer, çikolata, elma, yulaf' hakkında bilgiler verildi.