Dr. Ümit Aktaş'tan Depresyona Karşı Beslenme Önerileri

- 19:30
Dr. Ümit Aktaş Türkiye'de Fitoterapi eğitimi alan ilk Tıp doktorlarından biridir. Fitoterapi demişken ona da bir açıklık getirelim. Bitkiler ve bitkilerin karışımlarıyla elde edilen ekstrelerle gerçekleştirilen tedavi bilimidir. Fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş yeni çıkardığı 'Mutluluk Kürleri' kitabında depresyon, stres, yorgunluk gibi sorunlara bitkisel çözümler sunuyor.
beslenme önerileri

Beslenme ve depresyon arasında çok önemli bir ilişki vardır. Sağlıklı problemlerinin bir çoğu sağlıksız beslenmenin bir sonucudur. Depresyon da bunlardan biridir. Depresyona karşı hangi yiyecekleri tüketmeliyiz? Dr. Ümit Aktaş'ın depresyona karşı beslenme önerilerine bir bakalım.

Depresyona Karşı Nasıl Beslenmeli?

➤ Muz: Magnezyum ve serotonin açısından oldukça zengindir. Olgun muzların içeriğinde daha fazla serotonin bulunmaktadır.

➤ Kızılcık: İçeriğinde melatonin bulunan kızılcık depresyona karşı sizi korur. Kızılcık tüketimi melatonin seviyesini yükseltir.

➤ Avokado: Glutatyon ve omega 3 bakımından zengin olan tropik bir meyvedir.

➤Yaban Mersini: Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yaban mersini içeriğindeki bileşenler hipokampus üzerinde etkili oluyor. Duyguları tetikleyerek olumlu etki sağlıyor. Yaban mersini ruh sağlığı üzerinde etkilidir.

➤ Ceviz: Cevizde bulunan omega 3 yağ asitleri tüketmek depresyona karşı büyük önem arz etmektedir. Ceviz tüketmenin püf noktası ise cevizin kabuklarını kırdıktan sonra hemen tüketmek. Omega 3 yağları özelliğini kaybetmeden tüketmek gerekiyor.

➤ Kaju Fıstığı: Triptofan aminoasitinin üretilmesi için gerekli olan kaynak kaju fıstığında bulunuyor. Kavrulmamış olarak tüketmek daha faydalıdır.

➤ Soğan: C vitamini deposudur. Bol miktarda selenyum ve sülfür etken maddelerini içeriğinde bulundurur. Aynı zamanda kuersetin ve flavonoidler gibi güçlü antioksidanların kaynağıdır. Çiğ tüketmek daha faydalıdır. Depresyon karşı iyi geldiği bilinmektedir.

➤ Çilek: İleri yağ depresyonuna iyi gelmektedir. Yüksek miktarda antioksidan içerir.. Ayrıca içeriğinde folik asir ve elajik asit bulunmaktadır.

➤ Kuşkonmaz: Stres ve öfkeyi azaltan özel bitkilerden biridir. Antidepresan etkisi vardır.

➤ Yeşil Çay: Herkesin bildiği gibi çok güçlü antioksidanlar içeren bir çaydır. Depresyonu yenmek için her gün rahatlıkla kullanılabilir. Yeşil çayı bol kullanan ülkelerde daha az depresyon görülmektedir. Yeşil çayın zayıflamaya yönelik etkilerini 'Yeşil Çay Zayıflatır mı?' makalesinde okuyabilirsiniz.