Evde Atom Çayı Yapımı ve Faydaları

- 18:57
Diyet Evim - Kış mevsiminin gelmesi ve havanın soğumasıyla birlikte, vücudumuzun direnci de düşmeye başlar. Bu yüzden vücuda enerji kazandırmak ve bağışıklığı güçlendirmek için yiyecek ve içeceklerden yararlanmak gerekir. Kış çayları da bu içeceklerin en başında gelir. Aktardan alacağımız çeşitli baharat ve bitkilerle hazırlanan bu çaylar hem soğuk kış günlerinde içinizi ısıtır hem de hastalıklara yakalanmanızı engeller. Atom çayı içeriğindeki yararlı bitkiler sebebiyle kışın tüketmeniz gereken çayların başında gelir.

kış çayı tarifleri

Atom Çayı Nedir?

Tamamen doğal bir çay olan Atom çayı, bazı bitkilerin karışımıyla oluşur. İçeriğindeki bu bitkilerin soğuk algınlığında ve nezlede oldukça yararlı olması sebebiyle çok fazla tercih edilen bir çaydır. En çok kış ve bahar mevsimlerinde tüketilir. Bu şifalı kış çayını içerek hastalıklara karşı korunmanız mümkündür. Özellikle hastalıklara yakalanmadan önce günde 1 fincan kadar içilmesi tavsiye edilmektedir.

Atom Çayının Faydaları

Atom çayının faydaları içeriğindeki bitkilerin oldukça yararlı olması sebebiyle saymakla bitmez. Bağışıklık sisteminden kan dolaşımına kadar vücudu ayakta tutan tüm unsurlara olumlu etki eder. Atom kış çayı olarak da bilinen bu çayın faydalarını sıralayacak olursak;

➤ Bağışıklık sistemini güçlendirir.

➤ Mikroplara karşı direncinizi arttırır.

➤ Soğuk algınlığı, grip ve nezleye karşı vücudu koruyucu etkisi vardır.

➤ Bademcik ve boğaz iltihabına oldukça iyi gelir.

➤ Bronşları açıp, balgamı söktürür.

➤ Öksürüğü giderir, göğsünüzü yumuşatır.

➤ Anne sütünü artırıcı özelliği vardır.

➤ Kan dolaşımının hızlanmasını sağlar.

➤ Vücudun direncini artırıp, gün boyu enerji ve zindelik sağlar.

Atom Çayının İçindeki Bitkiler

Tarçın: İshal kesici, gaz sökücü, göğüs yumuşatıcı etkisi vardır. Gribal enfeksiyonlarda etkilidir. İçimi oldukça hoş bir çaydır.

Zencefil: Öksürüğü ve balgamı keser. Soğuk algınlığında ve iştah açmak için kullanılır. Özellikle hamilelik döneminde meydana gelen bulantılarda balla karıştırılarak tüketilir. .

Zerdeçal: Güçlü bir antioksidan olan zerdeçal, vücudu yaşlandıran ve hastalıklara neden olan okside edici maddelerin verdiği zararlara karşı mücadele eder. Hepatit, sarılık, karaciğer rahatsızlıkları için kullanımı önerilir.

Yenibahar: Gaz giderici ve uyarıcı özellikleri bulunmaktadır.

Havlıcan: Öksürüğe ve balgam söktürmeye yardımcıdır. Soğuk algınlığında kullanılır. İştah açıcı özelliği de vardır.

Karanfil: Sakinleştirici, mikroplara karşı koruyucu ve kusma önleyici özellikleri vardır.

Hint Cevizi: Koku verici ve bağırsaklardaki gazı rahatlatıcı özellikleri vardır.

Atom Çayı Tarifi

Değerli ve faydalı bitkileri barındıran atom çayı nasıl hazırlanır? diyorsanız, işte çayı hazırlamanın püf noktaları: Tarçın, zencefil, zerdeçal, yenibahar, havlıcan, karanfil ve hint cevizi bitkileri karıştırılır. Ardından bu karışımdan 1 yemek kaşığı çaydanlığa koyulur. Üzerine 2-3 bardak su ilave edilir. Ardından kaynamaya bırakılır. Kaynatılan karışım, sabah ve akşam aç karnına içilir. Soğuk algınlığına karşı olan çayın 15 günde 1 tüketilmesi önerilmektedir.