Palm Yağı Zararlı mı?

- 21:21
Palm yağı, palmiye ağacının meyvesinden üretilen doğal ve bitkisel bir yağ çeşididir. Bir tür Palmiye ağacı olan Elaeis Guineensis'in meyvelerinden üretilen palmiye yağı, dayanıklı ve ucuz olması nedeniyle en çok kullanılan bitkisel yağlarının başında gelmektedir.
Bu yazımızda palm yağı nedir, palmiye yağının özellikleri, kalorisi ve zararları hakkında bilgiler verilecektir.
sağlıklı beslenme
Uluslararası çevre kuruluşu Greenpeace, süpermarket raflarında gördüğümüz ambalajlı ürünlerin yarısının palmiye yağı içerdiğini ifade etmektedir. Palm yağı 5 bin yıldır insanlar tarafından tüketilmektedir ve 130 ülkede kullanılmaktadır. Palm yağı günümüzde en çok Malezya ve Endonezya'da üretilmektedir. Bu yağ çeşidinin Türkiye de dahil dünyanın hiçbir yerinde sağlık açısından kullanımında herhangi bir kısıtlama ve yasaklama yoktur. Trans yağ içermeyen palm yağı bu yüzden yaygın olarak kullanılmaktadır. Palm yağı içerdiği E vitamini ve karoten gibi güçlü antioksidanlar sayesinde insan sağlığını destekler ve iyi kolesterolü (HDL) yükseltici etkide bulunur.

Palm Yağının Özellikleri

1 yemek kaşığı palm yağı, 120 kaloridir. Yüzde 50'si doymuş, yüzde 40'ı doymamış, yüzde 10'u ise çoklu doymamış yağdan oluşur. Palm yağı, diğer bitkisel yağlar gibi sıvı değildir. Aksine oda sıcaklığında yarı katı bir haldedir. Bu nedenle yağın kullanışlı hale gelebilmesi için ısıtılması gereklidir. 80 derecede yapılan bir ısıtma sorun yaratmamaktadır. Palm yağının özellikleri konusunu ayrıntılı olarak ele almak gerekirse;
Tavsiye Yazı
➥ Çörek Otu Yağının Faydaları
➤ 700 - 1000 ppm ile en zengin karoten kaynağı olarak kabul edilir. Bu da havuçta bulunan karoten kaynağının 30 katına denk gelir. Palm yağı, içindeki karoten miktarının yüzde 90'ını oluşturan yüksek oranlarda beta ve alfa karoten sağlar.

➤ Antioksidan özelliği olduğu söylenmektedir.

➤ Bütün yağ türlerinin bileşimini oluşturur.

➤ Doğaldır ve hidrojene değildir. Sıcaklık ve hekzan gibi çözücülerle işlenmemiştir.

➤ Zararlı trans yağ asitleri içermez.

➤ Omega-6 yağ asidini (Linoleik asit) içerir.

➤ Yemeklerde kullanıldığında değişime uğramaz.

➤ Hazmı ve sindirimi oldukça kolaydır.

➤ Yüksek üretim verimi dolayısıyla ekonomik bir yağdır.

Palm Yağının Zararları

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA) verdiği rapora göre; Palm yağının sağlık riski yoktur. Fakat bu yağın sıcaklığının sürülebilir çikolata haline gelirken 200 derecenin üzerine çıkıyor olması, kanserojen maddeleri ortaya çıkarmaktadır. Bu konuyla ilgili çalışmalar halen devam etmektedir. Son olarak şu söylenebilir; tüm yağları 200 derecede birkaç kez ısıttığınızda oksidasyon oluşur. Daha sonra trans yağ denilen yağlar ortaya çıkar. Bu yağlar da kanserojendir. Palmiye yağı tüm dünyada margarin, bisküvi, kahvaltılık tahıllar, şampuan, ruj, çikolata, deterjan ve çikolata gibi çeşitli ürünlerin yapımında kullanılmaktadır. İşlenmiş gıdalarda kullanımın yanı sıra palmiye yağı günümüzde pişirme ve kızartma yağı olarak da sıklıkla tercih edilmektedir.

Palm Yağı Hangi Ürünlerde Var?

➤ Bazı çikolatalara pürüzsüz ve parlak bir görünüm sağlamak ve hemen erimesini önlemek için eklenmiştir.

➤ Palm yağı, margarinin oda sıcaklığında katı halde bulunması için kullanılır.

➤ Dondurulmuş pizza hamurlarında, hamurun yapışmasını engellemek için ilave edilir.

➤ Dondurmaya pürüzsüz ve kremsi bir yapı kazandırmak için eklenir.

➤ Paketlenmiş ekmeklerde, oda sıcaklığında katı olduğundan ve kolay pişmesinden dolayı tercih edilir.

➤ Vejetaryen ve vegan ürünlerinde kullanılır.

➤ Sabun, deterjan gibi temizlik ürünlerinin içerisinde yer alır.

➤ Şampuanlarda ise şampuanın saçlardan sıyırdığı doğal yağları geri getirmeye yardımcı olmak için kullanılır.

➤ Palmiye yağı rujların erimesini engellemek kullanılır. Rujlara pürüzsüzlük sağlamak ve tat verme özelliği olmadığı için çok fazla tercih edilir.

➤ Bir üründe palmiye yağının olup olmadığını, etiketine bakarak anlayabiliriz. Etiketinde, Palm Yağı, Palmitic Asit, Palmeate, Palm yazıyor ise bu ürün palmiye yağı içeriyor anlamına gelir.

Palmiye yağı, zararlı trans-yağ asitlerinin yerini alabilir çünkü palmiye yağı genel kullanım için uygundur. Yani palm yağı, ekmeklerde kullanılan sağlığa zararlı trans-yağ asitleri ve pastacılık ürünlerinin yerini alabilir. Fakat optimum yağ asit profili için (omega-3/ omega-6 oranının sağlanması) palmiye yağının omega-3 yağ asit kaynağı olan keten tohumu, keten tohumu yağı veya balık yağıyla desteklenmesi gerekmektedir. Yapılan bir çalışmada da balık yağı ve palmiye yağı kombinasyonunun sinerjik olarak kardiovasküler risk faktörlerini ve kan lipidlerini, lipoproteinleri iyileştirdiğini ve oldukça yararlı olduğunu da göstermiştir.
→ Bir önceki Obezite Ameliyatı Olmalı mısınız? başlıklı yazımızda 'obezite ameliyatı, tedavisi, nasıl yapılır' hakkında bilgiler verildi.