Yumurtanın Beslenmedeki Önemi

- 23:17
Canlıların en temel gereksinimi beslenmedir. Beslenme konusu her yaşta ayrı bir öneme sahiptir. Öyle ki, bebeklikte ve okul öncesi dönemde kötü beslenme, çocuğun zekasını ve bedensel gelişimini geriletir. Bunun için bebekken hatta anne karnında iken doğru beslenmeye başlamak son derece önemlidir.

yumurta beslenme
Tüm besin gruplarından yeteri miktarda tüketmek gerekir. Yumurtanın vitamin değeri ve yumurtayı doğru bir şekilde tüketmek, beslenme konusunda oldukça önemlidir.

Sağlıklı Beslenmek İçin Yumurta

Yumurta, hem lezzetli hem de besin değeri yüksek bir besindir. Anne sütünden sonra insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini bünyesinde barındıran tek besindir.

Yumurtanın içeriğinde A, D, E ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra diğer vitaminler de önemli ölçüde bulunmaktadır. Diğer yandan, et grubunda değerlendirilen kaliteli bir besin kaynağıdır.
Protein açısından düşük olan sebzelerin pişirilmesinde yumurta kullanılması, vitamin, protein ve mineral açısından dengeli karışımlar olmasını sağlamaktadır. İçerisindeki vitaminler sayesinde önemli bir besin olan yumurtanın sarısında A vitamini bulunmaktadır. Bu da gözün iyi görmesi, sağlıklı dişler ve kemik gelişimi için fayda sağlar. Diğer yandan enfeksiyonlara karşı korurken, solunum ve sindirim sisteminin de sağlıklı olmasını sağlar.

Yumurtanın sarısında aynı zamanda D vitamini de bulunmaktadır. D vitamini, vücuttaki kalsiyum kullanımına yardımcı olur. Çocuklarda bilinçli bir şekilde tüketilirse, D vitaminin eksikliğine bağlı olarak oluşan kemik bozuklukları sorunu ile karşılaşılmaz.

İçeriğinde B grubu vitaminleri de barındıran yumurta, vücuttaki bazı besin öğelerinin enerjiye çevrilmesini sağlar. Riboflavin açısından da son derece zengindir. Bu vitamin, göz ve deri sağlığı için gerekli olan bir vitamindir.

Yumurta yağının büyük bir kısmı, doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Böylece kalp ve damar hastalıkları bakımından herhangi bir risk faktörü oluşturmamaktır.

Yumurtada bulunan mineraller beslenme açısından önem taşımaktadır. İçeriğinde demir ve çinko bulunur. Demirin bağışıklık sisteminde işlevi bulunmaktadır ve kan yapımı için gereklidir. Demir yetersizliği ise kansızlığa neden olur. Çinko ise çocukların büyüme ve gelişmesinde etkili rol oynar. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Yumurtanın Yapılışı

Yumurta, besin değeri açısından oldukça önemli bir yiyecektir. Fakat maksimum faydayı sağlayabilmek için pişirme yöntemleri de oldukça önemlidir. Haşlanan yumurtanın kayısı kıvamında olması, metabolizmanın maksimum fayda elde etme oranını artırmaktadır.

Bunun haricinde yumurtanın yapılışı; tavada, sebzeler ile karıştırılarak ya da başka besinlere eklenerek olur. Diğer yandan pastalarda, poğaçalarda ve fırıncılık ürünlerinde kabartıcı işlev görür. Kıvam sabitleyici ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılırken, sebze ile et yemeklerinin terbiyelenmesinde de kullanılır.

Yumurta pişirme süresi iyi ayarlanmalıdır. Yumurtanın haşlanma süresi uzarsa, yumurtanın sarısında yeşil bir halka oluşur. Bu da yumurtanın besin değerinin çoğunu kaybettiği anlamına gelir. Yumurta kabuklu bir şekilde pişirildiğinde 4 dakikada beyazı pişerken, 12 dakikada hepsi katılaşır.