Aç Karnına Kahve İçilir mi?

- 22:54
Kahve kökboyasıgillerden iki çelenkliler sınıfındaki ağaçların meyvelerinin içinde bulunan sert ve aromatik çekirdeklerin kavrulmasıyla oluşur. Bu çiçekler kirazı andırdıklarından kahve kirazı olarak da adlandırılırlar. Tropikal iklimlerde verimli olan kahve ağacı dikildikten 3 yıl sonra 30 yıl aralıksız kahve üretmeye başlar.
kahve içmenin zararları

İlk olarak Etiopya'nın yüksek dağlık kesimlerinde rastlanılmıştır. Kahve günümüzde bir çok insanın çok sevdiği ve tercih ettiği içeceklerin başında gelir. Öyle ki dünya genelinde onlarca kahve çeşidi üretilmiş ve kahve sanat, barışta ise sanatçı haline gelmiştir. Günümüzde petrolden sonraki en büyük ticaret koludur.

Kahvenin Yararları

Kahvenin faydaları saymakla bitmez. Kahvedeki yüksek kafein miktarı, zihni uyanık tutarak konsantrasyonu artırır. Kan basıncını yükseltir. Bu mucizevi içecek kilo vermeye de yardımcıdır. Kahvenin içindeki kafein yağ yakımını hızlandırmak için çok uygundur ve metabolizma hızını artırabilir.

Hoş kokulu bu çekirdekler fiziksel performansı da artırırlar. İçerdiği kafeinle vücuttaki adrenalin miktarını artırarak kondisyon sağlar. Bu durum yoğun fiziksel aktivite için vücudumuzu hazır hale getirir. Ayrıca bazı sporcuların antrenmanlarına başlamadan önce kahve tüketmeyi tercih ettikleri de gözlenmiştir. Ayrıca kahve Tip 2 diyabet riskini de azaltabilir.

Dünya genelinde Tip 2 diyabetten dolayı felç geçiren insanların sayısı azımsanamayacak sayıdadır. İnsülin yetersizliği sebebiyle ortaya çıkan bu durumu engellemekte kahvenin faydası olabilir.

Kahve, Alzheimer riskini azaltır. Genel olarak oldukça fazla karşımıza çıkan, en çok 65 yaş üzeri bireyleri etkileyen bu yaygın nörolojik hastalık için temelli bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, araştırmalara göre kahve kişinin alzheimera yakalanma riskini düşürmekte etken sayılabiliyor. Araştırmalar kahve içenlerin alzheimer olma riskinin kahve içmeyenlere göre %65 daha düşük olduğunu gösteriyor.

Kahvenin Zararları

Aşırı tüketimi durumunda kahve göz problemlerine yol açıyor, uyku düzensizliği, sinirlilik, ve huzursuzluk yapıyor. Kahve tüketiminde günde 3 fincanı aşmak ''yoğun tüketim'' olarak adlandırılıyor.

Aç Karnına Kahve İçmemek İçin Sebepler


Bazı araştırmacılar aç karnına kahve içmenin zararları olmadığını iddia etse de karşıt tezin desteklenme oranı daha fazla. Çoğu insanın uykudan uyanır uyanmaz ilk yaptığı şey kahve içmektir fakat bu alışkanlığınızı bırakmanız için bazı sebepler mevcuttur.

Aç karnına kahve içmek mide enzimlerini şaşırtarak midede dengesizliklere ve bozulmalara yol açıyor.

Vücudunuzdaki az miktarda kafein daha mutlu ve enerjik hissetmenize sebep olur fakat kafein tüketimde aşırıya kaçarsanız vücut kafeine alışır ve , özellikle aç karınla, anksiyete ve uykusuzluk problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Fakat kimilerinde büyük bir bardak sade kahve hiç bir etki yaratmazken kimilerinde orta boy bir sütlü kahve bile büyük etkiler yaratabilir. Bu sebeple kahvenin üzerinizdeki etkisini gözlemlemeniz daha doğru olur. Yine de günlük 5 fincandan fazlası karaciğerleriniz üzerinde hoş olmayan etkiler yaratabilir.

Yapılan araştırmalar kahvenin iştah kaybına sebep olduğunu işaret ediyor. Bu her ne kadar kulağa bir fayda olarak gelse de normal seviyede yemek yiyen insanlar için büyük bir problem haline gelebilir.

Vücudunuz kahvaltıdan sağlayacağı enerjiyi, kahveden sağladığına kıyasla daha verimli kullanır.

Aç karınla kahve içmek vücuttaki su atılımını arttırır. Bunun sonucunda vücudumuz susuz kalır.

Yoğun tüketilen kahvenin yanı sıra sabahları kalkar kalkmaz tüketilen kahve de kalpte çarpıntıya neden olabilir.