Hamilelikte Diş Ağrısı

- 21:36
Diş ağrısı birçok insanın başına gelen zor bir durumdur. Hamilelik döneminde meydana gelen diş ağrıları ise bu zorluğu daha fazla artırmaktadır. Hamilelik nedeni ile östrojen ve progesteron seviyelerinde artış meydana gelmektedir. Bu durum ise diş üzerinde ki bakteri birikimini artırmaktadır. Bundan dolayı birçok kişi hamilelik döneminde diş ağrısı sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır.
Hamilelik nedeni ile oluşan diş ağrılarına, diğer diş ağrısı çekenlere göre farklı çözüm yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Üstelik diş ağrısı ilk hamilelik belirtileri arasında da bulunduğu için hamilelik şüphesi olanlar diş tedavisi görmeden önce hamile olup olmadığını öğrenmelidir. Bu durum ise akıllara hamilelik belirtileri ilk ne zaman başlar sorusunu getirmektedir. Hamilelik belirtileri gebeliğin ilk 3. ya da 4. haftasından itibaren ortaya çıkmaya başlar. Hamileliğin 10. haftasında ise bu belirtiler en üst seviyeye çıkmış olur.



Hamilelikte Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Hamilelikte diş ağrısı sorunu çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle hamilelik döneminde diğer zamanlara oranla diş temizliğine daha çok özen gösterilmelidir. Fakat oluşmuş olan hamilelik dönemindeki diş ağrısına ne iyi gelir? Hamilelikte diş ağrısına karşı yapılabilecekler nelerdir? Gibi soruların cevaplarını her hamile kadın bilmelidir. Hamilelik döneminde ilaç kullanımı sakıncalı olduğu için evde doğal yöntemlerle hamilelik döneminde yapabileceklerinizi anlatacağız. Fakat bu yöntemlere rağmen hala geçmeyen diş ağrısı olursa mutlaka bir diş doktoruna gidilmeli ve hamile olduğunuzu belirttikten sonra bir tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Hamilelik döneminde diş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler;
Yeşil Çay: Yeşil çayda polifenoller etken madde olarak bulunmaktadır. Bu nedenle yeşil çay diş etlerinde ki plak oluşumunu engellemektedir. Ayrıca yeşil çayın diş etlerinde ki şişlik oluşumunu azaltıcı etkisi de bulunmaktadır. Hamilelik döneminde günlük bir bardak yeşil çay içilmesi bu tür diş ve diş eti sorunlarına karşı iyi gelmektedir.

Aloe Vera: Son zamanlarda birçok şeye faydası olduğu ortaya çıkan aloe vera bitkisi diş sorunlarına karşıda oldukça etkili bir bitkidir. Aloe vera bitkisinin anti mikrobik, antifungal ve anti bakteriyel özelliklere sahip olması diş ağrısı oluşumunu engellemektedir. Aloe vera bitkisinin bu etkisinden faydalanabilmek için aloe vera suyu ile dişlerinizi düzenli olarak her gün gargara yapabilirsiniz. Ayrıca aloe vera jeli ile dişleri fırçalamakta diş ve diş eti sorunlarını önlemektedir.

Zeytin Yağı: Zeytin yağının dişleri güçlendirici bir etkisi vardır. Bu nedenle zeytin yağına karşı bir alerjiniz yoksa hamilelik döneminde diş eti problemlerini önlemek amacı ile salatalara mutlaka zeytin yağı ilave edilmelidir.

Yemek Sodası: Çok fazla bilinmese de yemek sodasının diş sağlığına olumlu etkisi çok fazladır. Yemek sodasının diş ve diş eti sorunlarına neden olan asitleri nötralize etmeyi sağlayan yardımcı etkisi vardır. Hamilelik döneminde diş ağrısından kurtulabilmek için yemek sodasını ıslak diş fırçanıza serptikten sonra dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Daha sonra ağzınızı su ile iyice çalkalayarak günlük diş bakımınızı tamamlayabilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağının anti bakteriyel, anti mikrobik ve anti inflamatuar özellikleri bulunması nedeni ile diş ve diş eti sorunlarını iyileştirici etkisi de bulunmaktadır. Çay ağacı yağının diş ve diş etleri üzerinde ki olumlu etkisinden yararlanabilmek için bir bardak suyun içerisine birkaç damla çay ağacı yağı dökerek dişlerinizi bu su ile çalkalamalısınız.

Adaçayı: Adaçayı içerisinde bulunan anti bakteriyel özellikler sayesinde dişlerde ki bakterilerden kaynaklanan ağrıların geçmesine yardımcı olur. Adaçayının bu özelliğinden faydalanmak için yemeklerden sonra ağzınızı adaçayı ile gargara yapmalısınız.