Vejeteryan Diyeti Nedir?
Vejeteryan; adından anlaşılacağı gibi et ve et ürünleri yemeyen kişilere denir. Vejeteryan diyeti ise bu kişilerin beslenme şekillerin düzenlemek için yapılan beslenme programlarıdır. Bol yeşillik, yüksek proteinli besinler tüketerek etteki proteinlerin bu yolla alınması sağlamak gerekir.
Yazının devamında "Vejeteryan Diyet Listesi" hakkında bilgiler verilecektir.
Vejetaryenlerin Listesi meyve, sebze, birtakım otlar, baklagiller, tahıllar gibi yiyecekleri kapsamaktadır. Laktovejeteryan diyeti ise bu besinlerin yanında süt ürünlerini de tüketirler. Bazı kişiler ise kırmızı et dışında tüm et türlerini yerler, bu kişiler ise yarı vejeteryandır.
Vejetaryenlerin Listesi meyve, sebze, birtakım otlar, baklagiller, tahıllar gibi yiyecekleri kapsamaktadır. Laktovejeteryan diyeti ise bu besinlerin yanında süt ürünlerini de tüketirler. Bazı kişiler ise kırmızı et dışında tüm et türlerini yerler, bu kişiler ise yarı vejeteryandır.
Vejetaryen Diyeti Sağlıklı mı?
Zararlı mı? Bu diyet sağlıklıdır ancak çok iyi planlanması gerekir. Diyetin yağ oranı az ve hayvansal protein ise içermez. Diğer diyetlere göre kolestrol ve katı yağ oranları daha düşüktür. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda vejeteryanların kalp krizi, şeker hastalığı, obezite, yüksek tansiyon ve damar hastalıklarına yakalanma riski daha az olduğu uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.Çok fazla kalori, katı yağ ve içeriği zengin besinler bulunmazsa sağlık açısından tehlikeli ve zararlı olabilir.
Vejeteryan Diyetinde Bulunması Gereken Besin Öğeleri
- Protein: yeterli proteini almak için hayvansal yiyecekler tüketmek zorunda değilsiniz.Bitkisel proteinler de tek başına vücudun ihtiyacı olan temel amino asitleri ve enerjiyi karşılayabilir.
- Çinko: Çinko gelişme ve büyüme için vazgeçilmezdir.Kabuklu deniz ürünleri çinko bakımından oldukça zengindir.Çinko oranı 15-18 mg dan fazla olmayan besin ürünleri seçmeye özen gösterin.
- Kalsiyum: Vejeteryanlar diğer insnaara göre daha fazla kalsiyum alırlar.İspanak,brokoli,soya fasulyesi gibi sebzeler en iyi kalsiyum kaynaklarıdır.
- Tüm tahıllar,sebzeler,meyveler temel amino asitleri içerir.
- Soya fasulyesinin içerdiği protein hayvansal ürünlerde bulunan proteinlerle eşdeğer olarak gösterilir.Tek protein kaynağınız bu olabilir.
- Demir: Vejeteryanlar demir eksikliği riski ile karşılaşabilirler.En zengin demir kaynağı kırmızı et ve yumurtadır.Bunlar kolestrol bakımından da zengindir.Fakat kuru fasulye,ıspanak,kurutulmuş meyveler de aynı zamanda birer demir kaynağıdır.
- Vitamin B-12: Bu sadece doğal olarak hayvansal ürünlerden elde edilir.Fakat aynı zamanda mısır gevreği,zenginleştirilmiş soya içecekleri ve vitamin takviyelerinde de bulunur.
- Vitamin D: Vejeteryanlar sağlam bir şekilde bu vitamini almalılar.Yeterli derecede güneş ışığı almayan vejeteryanlar D vitamini takviyesine ihtiyaç duyabilirler.
Vejeteryan Diyet Listesi
Kahvaltı
- Bir fincan yeşil çay
- Yağsız peynir (1 dilim)
- Zeytin (5 adet)
- Yumurta (haşlanmış olsun)
- marul, tere, semiz otundan yapılmış salata
- İki dilim kepekli ekmek.
Ara Öğümler
- Domates, salatalık, tere, semiz otu, maydanoz, marul ile yapılmış mevsim salata.
Vejeteryan Diyeti Öğle Yemeği
- Lahana Çorbası
- 1 kase yoğurt
- iki dilim çavdar
- Mevsim salata
Akşam
- Taze fasulye yemeği
- 3 yemek kaşığı pilav
- yoğurt 1 kase olacak
- Sebze mevsim salatası
Yatmadan Önce
- Yeşil çay
- Alternatif olarak yağsız sütte içilebilir.
DİKKAT
- Ağırlıklı olarak sıvı gıdalar, çorbalar, sebzeler tüketilmelidir.
- Vejeteryan diyeti listesini uygularken egzersiz hareketleri ile desteklerseniz istediğiniz kilolara daha kolay ulaşabilirsiniz.
- Şeker ve yağlı yiyecek alımını en aa düşürün.Şekerli ve yağlı yiyecekler besleyici değerleri düşük olmasına karşın kalori oranları yüksektir.
- Zenginleştirilmiş tahıl ürünleri ,bakliyat ürünlerinin tümünü tüketebilirsiniz.
- A ve C vitamini bakımından zengin olan sebze ve meyveleri tüketin.
- Eğer süt ve süt ürünlerini tüketiyorsanız yağsız veya çok az yağlı olan ürünleri tüketin.
- Yumurta kolestrol bakımından oldukça yüksektir (bir tanesinde 213 mg bulunur ), Günde bir yumurtadan fazla tüketmemelisiniz.
Bir önceki yazımız olan "Ayran Detoksu Diyeti' başlıklı makalemizde 'detoks, ayran detoksu tarifi, detoks çorbası, ayran detoksu nasıl yapılır' hakkında bilgi verildi.