Kuru Meyvelerin Faydaları

- 23:38
Meyvelerin sağlık açısından çok faydalı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Son zamanlar da ise kuru meyveler daha çok rağbet görmeye başladı. Bunun en büyük nedeni ise kuru meyvelerin raf ömrünün daha uzun olması ve daha kolay saklanabilir olmasıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, tokluk hissini uzatması kuru meyvelerin faydaları arasındadır. Kuru meyveler taze meyvelerden daha az su içerir. Lif, protein, karbonhidrat mineral, antioksidan içeriği bakımından, iyi bir enerji deposudur. Kuru incir, kayısı, erik diyet yapanların ise vazgeçilmez yiyecekleri arasındadır.

Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kuru meyvelerin faydalarına geçmeden önce alırken nelere dikkat etmeliyiz bir bakalım.
  • Alırken paket üzerindeki son tüketim tarihini kontrol edin.
  • Açık satın alacaksanız taze olması konusunda dikkatli olun. Tadına bakarak satın alın.
  • İçeriğindeki şeker olmaması önemlidir. Sadece meyvenin kendisi katkısız olmasına dikkat edin.
Kuru Meyveleri Nasıl, Ne Zaman Yemeliyiz?

Yediğimiz meyve de olsa gelişi güzel tüketmek tabi ki iyi değildir. Porsiyon kontrolü yani kaç kalori olduğuna dikkat ederek tüketmemiz. gerekir. Bunu dikkate almadan tüketilmesi kilo almanıza neden olur.

Şeker içeriği yüksek olan meyve kurularının fazla tüketilmesi de önerilmemektedir. Kan şekerini hızla yükselten şekerli meyveler yemek yeme isteğini arttırır. Bu da obezite evresine girmemize neden olabilir.

Meyveleri ana öğünler yerine ara öğünlerde tüketmek daha doğrudur. Ana öğünden sora meyve yemek mide de yanma, ekşime ve sindirim rahatsızlıklarına neden olur. Ana öğünden en az 2 saat sonra yenilmelidir. Egzersiz yapmadan önce yenilmesi durumunda daha enerjik hissedilmesini sağlar.

kuru incir kayısı erik

Kuru Meyveler Kaç Kalori?

Kurutma işlemi sırasında meyveler içindeki su kaybolur. Sadece etli kısım kalır. Bu durumda porsiyon kalorileri daha da artar. Kalori hesabı yapmadan tüketilmemesi gerekir.
Kuru meyveler kaç kalori bir bakalım.
1 tane
Erik > 30 kalori
İncir > 55 kalori
Kayısı > 20 kalori
1 çk Üzüm > 25 kalori
1 çk Yaban Mersini > 22
1 dilim
Kuru armut > 15 kalori
Kuru elma > 24 kalori
Kuru ayva > 9 kalori

Diyet Yapanlar Neden Kuru Meyve Yemelidir?

Kuru meyveler diyet yapanların gizli kahramanlarıdır. Lif bakımından zengindir. En acıktığınız anda çantanızdan çıkaracağınız bir kuru incir sizi uzun bir süre idare edecektir. Ara öğünler de yiyeceğiniz 80-90 kaloriyi aşmayacak kuru meyveler size gününüzü dinç geçirmenizi sağlayacaktır. Kolay taşınabilmesi, pratik olmasının yanında zengin içeriğiyle diyet yapanların gözdesidir. Kurutma işlemi sırasında C vitamini kaybolur, özellikle demir açısından ise oldukça zengindir. Bu yüzden C vitamini ihtiyacınızı karşılayacak mandalina, portakal, greyfurt gibi meyveleri de tüketmeyi ihmal etmeyin.

Kuru Meyvelerin Faydaları

  • Kanser yapıcı serbest radikallere karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Grip, kabızlık ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Tedavi edici değil, tedaviye yardımcıdır.
  • Besleyicidir ve sindirim sorunlarına iyi gelir.
  • Mineral bakımından zengindir.
  • Bol miktarda antioksidan içerir.
  • Demir içerdiğinden kan yapıcıdır.
  • Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Göz yorgunluğunu giderir.
  • Yorgunluğu azaltır. Enerji verir.
Kapanış

Kuru meyveler C vitamini dışında diğer vitamin ve mineralleri içeriğinde bulundurur. Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezleri arasındadır. Kavanozlar içinde farklı kuru meyveleri koyarak mutfakta saklayabilir, dışarıda tüketmek için de günlük yiyebileceğiniz miktarı sabah yanımıza alarak ara öğünler için hazırlık yapabiliriz.

 Bir önceki "3 Saat Diyeti ve Diyet Planı" başlıklı yazımızda '3 hours diet plan, 3 saat diyeti, diyet listesi, yağ yakan rejim, 1 haftada 5 kilohakkında bilgiler verildi.