Egzersiz ve Sıvı Tüketimi

- 23:07
Egzersiz sırasında vücut fonksiyonlarının devam etmesi için vücut sıcaklığının dengelenmesi gerekir. Vücudumun bunu fazla sıvıyı dışarı atarak yapar. Yani biz buna 'terleme' diyoruz. Çok fazla sıvı kaybı sonucunda kendini yorgun, sersem hissedersin. Yoğun egzersiz yapmayı düşünüyorsan yeterli su ve sıvı almayı unutmamalısın.

Amerika'da yapılan araştırmalar sonucunda 1 saatlik bir egzersiz veya spor yaparken her 20 dakika ara ile su alımı yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Su miktarını ise kilo durumuna göre kendin ayarlamalısın.

Sıcak bir ortamda egzersiz yapıyorsan daha fazla, soğuk bir ortamda ise daha az sıvı almaya dikkat etmelisin. 45 dakikalık bir egzersize başlamadan önce ve sonrasında da sıvı alman çok önemlidir.

Vücuttaki su oranın düşükse zayıflama hareketleri yaptıkça halsiz bir durumla karşılaşabilirsin. Hiç vakit kaybetmeden sıvı almalısın.

Uzmanlar tarafından önerilen içeriğinde az glikoz olan karışımlar enerji vermesi açısından önerilmektedir. Taze sıkılmış ananas, portakal, greyfurt sularını da tercih edebilirsin. Glikoz kana daha hızlı karışır ve metabolizmanı hızlandırır.

Yağları eritmek için egzersiz yapıyorsan spordan 30 dakika sonra protein içeren atıştırmalık tüket. Az da olsa karbonhidrat tüketebilirsin. Bu şekilde beslenme yağ depolarının azalmasını ve kas yoğunluğunun artmasını sağlar.

egzersiz ve sıvı tüketimi

Yazın su içmeyi daha fazla alışkanlık haline getirmelisin. Bir de spor yapıyorsan vücudun su kaybı daha fazla olacaktır. İdeal su içme miktarı ise 2-3 litre arasındadır. Yazın bu miktar 3 litreye yakınlaşır. Kışın ise azalır. Egzersiz yapıyorsan yine su içme miktarını yükseltmelisin.
Egzersiz öncesi sıvı alımın yeterli düzeyde ise hiç bir hareket zor gelmeyecektir.

 Bir önceki "Çalışanlara Özel 3 Günlük Detoks" başlıklı yazımızda 'detoks, detoks diyeti, 3 günlük detoks, detoks ile zayıflama' hakkında bilgiler verildi.