Ramazanda Yeşil Çay İçilir mi?

- 02:02
Ramazan ayıyla birlikte tüm beslenme düzenimiz değişmektedir. Normalde rahatlıkla tükettiğimiz besinlerin ve içeceklerin bazılarını, Ramazanda hiç tüketmemeli, bazılarını ise kontrollü olarak belirli zaman aralıklarında tüketmeliyiz.
Bu yazının konusu Ramazan ayında bitki çaylarının nasıl tüketilmeli, bitki çayları içilirken nelere dikkat edilmesi ve hangi zaman aralıklarında bitki çaylarının içilebileceği hakkında olacak.

bitki çayları
Bitki çayları denilince ilk akla gelen yeşil çaydan başlayalım. İçerisindeki kateşinler ve kafein ile metabolizmayı hızlandırır, bağırsakları çalıştırır, kalp hastalıklarından ve kanserden korur, uyanık kalmanızı sağlar. Tüm bu olumlu özelliklerinin yanında yeşil çay vücutta ciddi su kaybına neden olur. Özellikle içinde bulunduğumuz sıcak Ramazan günlerinde çok dikkatli tüketilmelidir. İftar yemeğinden sonra içilirse, gaz, hazımsızlık gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir. Bununla birlikte su kaybettirici özelliği unutulmadan mutlaka yanında su ile tüketilmelidir. Gün içinde su kaybını minimum düzeyde tutmamız gerekeceği için sahura yakın yeşil çay içilmesini kesinlikle önermiyoruz.
OKUYUNBitki Çaylarının Faydaları
Kanı sulandırma etkisi de bulunan yeşil çay, Ramazan günlerinde aşırı tüketilirse, gün içinde susuzluğa, uykusuzluğa, halsizliğe ve konsantrasyon kaybına neden olur. Uzun dönemli aşırı tüketimde, böbrek rahatsızlıklarına ve tansiyon sorunlarına yol açar. Kan sulandırıcı ilaç alınıyorsa, mutlaka doktora danışılarak tüketilmelidir.

Diğer Bitki Çayları

Kabızlığı önleyici ve idrar söktürücü etkiye sahip diğer meyve çayları da ramazan dönemi boyunca çok dikkatli kullanılmalıdır. Bu çaylar günde en fazla 1 bardak iftarla sahur arasında tüketilebilir. Kabızlık önleyici özellikleri olan meyve çayları, özellikle vücudun beslenme dengesinin değiştiği Ramazan ayı boyunca, başta ishal olmak üzere, bağırsak problemlerine neden olabilir. Aşırı tüketilmesi durumunda bağırsaklar meyve çaylarına bağımlı hale gelir ve meyve çayı içmeden bağırsaklarınız çalışmaz. Kabızlık durumu oluşur.
→ Bir önceki "Kafein Anne Sütünü Etkiler mi?" başlıklı yazımızda 'anne sütü, kahve tüketimi, kafein alımı, zararları, kafein anne sütüne geçer mi' hakkında bilgiler verildi.