Yaşlara Göre Egzersiz Nasıl Olmalıdır?

- 21:00
Vücut ve kas yapımız her geçen sene değişir. 20’li yaşlarda rahatlıkla yapabildiğimiz şeyleri 40’lı yaşlarda ya yapamayız ya da yaparken çokça zorlanırız. Değişen vücut yaşımız ve kas yapımıza uygun olarak spor alışkanlıklarımızı da değiştirmeliyiz. Genel olarak belirtirsek; 20‘li yaşlarda kasları güçlendirici egzersizler, 30’lu yaşlar alt bölgelerimiz güçlendirici egzersizler, 40’lı yaşlarda ise kemiklerimizi güçlendirici egzersizler yapmalıyız. Şimdi bu konuyu biraz açarak, sizleri aydınlatalım.

20’li yaşlarda egzersiz;

Bu yaşların ortalarına doğru kaslarımız gelişimini tamamlamış olur. Kemiklerimiz en güçlü oldukları seviyededir. Vücuttan adeta enerji fışkırır. Bu yaşlarda, bu enerjiyi, kaslarımızı güçlendirmek için kullanmalıyız. Haftada uygulayacağımız 3 kardiyo ve ağırlık antrenmanı bize istediğimizi vermek için yeterli olacaktır. Günde 20’şer dakikalık koşma, bisiklete binme gibi kardiyo çalıştırıcı hareketlerle sonrasında yapacağımız 20 dakikalık ağırlık çalışma kas gelişimimiz destekleyecektir.

Bu yaşlarda gençlikten aldığımız enerjiyle, egzersizleri abartmamalıyız. Gereğinden fazla spor yapmak kas kaybını da beraberinde getirecektir. Ağırlık çalışmalarımızın da şu kuralı unutmayın.
Kas kütlesini arttırmak istiyorsanız çok ağırlığı az tekrar ile kaldırın. Yağları yakmak, zayıflamak, kilo vermek, formda ve fit görünmek istiyorsanız az ağırlığı çok tekrar yaparak kaldırın.
yaşa göre egzersiz ve spor nasıl yapılır

30’lı yaşlarda Spor;

Bu yaşlar metabolizmanın yavaşlamaya başladığı, kilo kaybının zorlaştığı yaşlardır. Bu yaşlarda kas kaybı en çok vücudun alt bölgelerinde yaşanır. Haftada 3 kez, 20 dakikalık kardiyo, 30 dakikalık ağırlık çalışması bu yaşlar için yeterlidir. Ağırlık çalışmasında alt bölgelere ağırlık verilmelidir. Ayak ve bacak kaslarını kuvvetlendirmek ve kalori yakmak için günlük 45 dakikalı yürüyüşler planlayın.

→ Evde Kardiyo Egzersizleri
→ Yürüyüş ile Zayıflama

30’lu yaşlarda sağlıklı bir yaşam için spor artık hayatımızın bir parçası olmuş olmalıdır. Mutlaka zaman ayırmaya çalışın.

40’lı yaşlarda egzersiz;

40’lı yaşlarda spor vücut hareketliliğinin yavaşladığı göz önünde tutularak yapılmalıdır. Menopoz başlangıcı gibi durumlar bu yaşlarda olur. Haftada 3 kez spor yapmak yeterli olacaktır. Ancak günleri farklılaştırarak bir gün tamamen kardiyo, bir gün tamamen ağırlık çalışmaya özen gösterin.
Uzun süre spordan uzak kaldıysanız bu yaşlarda tekrar başlamayı düşünüyorsanız haftada 2-3 defa antrenman şart. 3 ay gibi bir süre form tuttuktan sonra sahalara tekrar dönmek daha sağlıklıdır. Kalbi çok yoracak ve tansiyonu arttıran sporlardan uzak durulmalıdır.
sağlıklı bir yaşam için spor yapın

50'li Yaşlarda Spor

Bu yaşlarda organlardaki koordinasyon 40'lı yaşlara göre biraz daha azalmaktadır. Küçük antrenman vücudu daha diri durmasını sağlıyor. Bu yaşlarda spor yapmanın amacı performansı azaltmamak, korumaktır.

40'li yaşlarda olduğu gibi 50'li yaşlarda da kemikleri geliştirici egzersizlere öncelik verilmelidir. Özellikle sırt bölgesi çalıştırılmalıdır. Sırt kaslarının güçlendirilmesi daha dik bir vücudu uzun süre korunmasını sağlayacaktır.

Sağlıklı bir yaşam için imkanlar ölçüsünde düzenli spor ve egzersiz hayatımızın bir parçası olmalıdır. Böylece fazla kilodan uzak hafif sağlıklı bir vücuda sahip olursunuz. Kendinize zaman ayırın.
→ Bir önceki "Maydanozun Faydaları" başlıklı yazımızda 'maydanoz, faydaları, neye iyi gelir, zayıflatırmı, sağlıklı mı, maydanoz' hakkında bilgiler verildi.