İnsulin Direnci Hesaplama Homa Testi

- 18:17
Homa-Ir Testi vücudunuzda insülin direnci ile karşı karşıya olup olmadığını ölçen bir testtir. Aç karnına alınan örnekleri alınarak değerlendirilir. Homa testine daha sonra ayrıntılı olarak bahsetmeden önce insülin direncinin nasıl oluştuğuna bir bakalım.

Pankreastan salgılanan bir hormon olan insülin, kan şekerini dengeler. 1. ve 2. tip diyabet hastalarında insülin hormonu eksikliği görülmektedir. İnsülin direnci görülen hastalarda kan yapısında şeker oranı fazlalaşır. Kan şekeri hücrelere ulaşması zorlaşır. Bu nedenle pankreas daha fazla hormon üreterek daha çok çalışır. Pankreas bir süre sonra görevini tam olarak yerine getiremez ve kandaki şeker oranı dengeleyemez. Bel çevresinin yağlanması, hareketsiz bir hayat, kilolu olmak, kortizonlu ilaçlar kullanmak gibi etkenler insülin direncine yakalanmanıza neden olabilir. İnsülin direnci kilo vermenizin önünde duran aşılması zor engellerden biridir.

Homa İnsülin Direnci Testi Nedir?

Sabah aç karnına verilen kan örneklerini labaratuvar ortamında ölçümler yapılarak insülin direncinin oluşup oluşmadığı ölçülür. İnsülin direnci oluştuğunda kan şekeri düzeyinin normal aralıkta olabilmesi için insülin üretiminde artış görülür. Homa testi insülin değerleriniz ve açlık kan şekeri değerlerini karşılaştırır.
insülin direnci hesaplama

Homa Testi Değerleri Ne Anlama Geliyor?

İnsülin direnci ölçümü yapıldığında iki tane değer sizin homa-ır puanınızı belirleyecektir.
  1. Açlık Kan Şekeri
  2. İnsülin Testi
Açlık kan şekerinin normal değer aralığı = 70-105 mg/dL
İnsülin testinin normal değer aralığı = 2.6-24.9 uIU/mL

Homa testinden alınan değer 2.5 ve üstü normal olarak kabul edilir. Her testte bu değerler yakın değişiklikler görülebilir.

Yavaş Yiyerek Zayıflama
Yürüyüş ile Kilo Verme

İnsülin Direnci Hesaplama

Homa Testi
Tahlil sonuçlarına göre aşağıdaki boşukları doldurarak homa puanınızı öğrenin. Homa Ir Puan 2.5 ve üstü çıkması insülin direnci olarak değerlendirilir.
İnsülin Direnci Testi şu formülle hesaplanır.

Homa-Ir: (açlık kan şekeri x açlık insülini / 405)

İnsülin Direnci Tedavisi Nasıl Yapılır?
İnsülin direncinin en sağlıklı tedavisi diyet ve egzersizdir. Diyetlerinizi akdeniz tipi beslenme tarzını benimseyerek yapın. Bol yeşillik, meyve ve sebzelerle beslenmek, hamur işi yiyecekler ve abur cubur tarzı yiyecekler yemek insülin direncini tetikler. Bu beslenme tarzınızı egzersiz ile birleştirerek kilo vermeniz ve insülin direncini kırmanız kolaylaşır. Her gün 45 dakikalık yürüyüşlerinde çok faydalı olacağını düşünüyorum. Herkese insülin direnci olmayan günler diliyorum.
→ Bir önceki "İnsülin Direnci Olanlar Nasıl Kilo Verir?" başlıklı yazımızda 'insülin direnci nedir, nasıl kilo verir, kırma yolları, insülin direncini yenme' hakkında bilgiler verildi.