Peynirin Faydalarını Keşfedin

- 15:16
Peynir yüzlerce türüyle tüm dünyada tüketilen, sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kahvaltı sofralarımızın ve lezzetli hamur işlerimizin vazgeçilmezi olan peynir, başlı başına bir sağlık kaynağıdır. Amerika’dan, Uzak Doğu’ya, Afrika’dan Avrupa’ya kadar bir çok yerel türüyle tüketilen peynirin, nerede üretilirse üretilsin, değişmeyen tek şeyi insan sağlığına ve beslenmesine olan muazzam faydalarıdır. Peynirin faydaları saymakla bitmez. Hemen her gün tükettiğimiz besin maddesinin, faydalarından bazılarını sunmaya çalışacağız.
Sütten üretilen peynir tüm süt ürünleri gibi kalsiyum ve minerel kaynağıdır. Çocuklarda kemik gelişimi, yaşlılarda ise kemik erimesinin önlenmesinde çok etkilidir. Dişlerimizi korur ve iskelet gelişimine yaptığı katkıyla çocuklarda boy uzamasına yardımcıdır.

Kolesterol oranı oldukça düşük olan peynir, trans yağ içermemesiyle de sağlık kaynağıdır. En güçlü protein kaynaklarından biridir. Saç dökülmesini engeller. Saçları güçlendirir. Görme bozukluklarına da çok iyi gelen peynir katarakt oluşumunu önleyici etkiye sahiptir.

Aminoasit yönünden zengin olan peynir, hafıza kaybını önler, Alzheimer hastalığına karşı etkilidir. Özellikle çocuklarda zeka gelişiminde önemli rol oynar.
iyi gelen yiyecekler
İleri ki yaşlarda kemik erimesi hastalığına yakalanmamak için özellikle kadınların süt ve süt ürünlerinden olan peyniri öğünleri de bulundurması gereklidir. Protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengindir. (1) 100 gram peynir de 200 grama eşit değerde protein bulunmaktadır. Diş ve diş hastalıklarını önleyici etkisi bulunduğundan doktorların tavsiyesi olan yemeklerden sonra bir parça peynir tüketimi iyi olacaktır.

Çörek Otunun Faydaları

Peynir sindirim sistemine dost yiyeceklerden biridir. Sindirimi kolaydır. Bununla da kalmayıp diğer yiyeceklerle beraber tüketildiğinde, diğer yiyeceklerin sindirimini de kolaylaştırır. Peynirin faydaları saymakla bitmez. Peynir bunların yanında bünyesinde barındırdığı minereller sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirir. Hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Antioksidan etki gösterir.

Peynirin Sağlığa Yararları

  • Protein bakımından zengindir, tok tutar.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • İshale karşı iyi gelir.
  • Kolesterolü düşüren yağsız süt tercih edilmelidir.
  • Kansere yakalanma riski azaltır.
  • Mide spazmını ve rahatsızlıklarını önler.
  • Büyüme çağında bolca tüketilmelidir. Boyun uzamasına yardımcı olur.
  • Kemik erimesini önler.
  • Tansiyonu dengeler.

Peynir Altı Suyu Nedir?

Adını son zamanlarda sıkça duyduğumuz peynir altı suyu (whey) süt teknolojisinin önemli yan ürünlerinden biridir. (2) Kemik sağlığı, büyüme ve kilo kontrolü konusunda bir çok faydası bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar peynir altı suyu proteinlerinin kansere karşı da koruyu olduğunun ortaya koymaktadır. Ameliyat sırasında zarar görmş dokuların tamiri için de peynir altı uyu tavsiye edilmektedir.
Peynir Altı Suyu ile ilgili bir gazete haberine bakalım.
Peynir suyu proteinlerinin birçok gıdanın üretiminde katkı maddesi olarak kullanımının giderek yaygınlaştığını açıklayan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Karagözlü, 'Gıdalardaki peynir altı suyu proteinlerinin besleyici değerine ek olarak çok önemli fonksiyonel özellikleri bulunmaktadır' dedi.
İZMİR - Günümüzde, sağlık konusunda bilinçlenen tüketicilerin besin tercihlerini değiştirerek, vücutta özel fizyolojik etki sağlayan, bazı hastalıkların oluşum riskini azaltıcı, koruyucu, tedavi edici gıdalara yöneldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Karagözlü, 'Fonksiyonel gıdalar olarak adlandırılan bu ürünlerin artan pazarı, gıda endüstrisine yeni olanaklar sağlamaktadır. Peynir yapımında bir yan ürün olan peynir altı suyu; laktoz, mineral maddeler, vitaminler, proteinler ve az miktarda süt yağını içermektedir. Bunların içinde peynir altı suyu proteinleri, en önemli kısmı oluşturmaktadır. Peynir altı suyu proteinlerinin diğer proteinlere göre üstün tarafı, sadece biyolojik değeri değil, aynı zamanda sülfür içeren aminoasitleri yüksek oranda içermesidir. Bu maddeler, kas kaybının mümkün olduğunca azalmasına yardımcı olmaktadır' diye konuştu.
Peynir alırken sağlıklı koşullarda üretim yaptığından emin olduğunuz yerleri tercih edin. Çok tüketilen bir besin maddesi olması peyniri, kötü insanların elinde, zehir haline dönüşmesine neden olabilmekte. Küflü peynirden de eğer ilgili yerlerden onay almamışsa uzak durun. Sağlıklı sanılan ve yıllardır tüketilen bir çok küflü peynir türünün insan sağlığı açısından ciddi zararları olduğu ortaya kondu.
→ Bir önceki "Menopoz Döneminde Diyet ve Beslenme" başlıklı yazımızda 'menopoz dönemi, beslenme önerileri, nasıl diyet yapılır, menopozda beslenme' hakkında bilgiler verildi.