Kaç Kalori Almalıyım? Hangi Diyeti Yapmalıyım?

- 15:41
Diyete başlamadan önce kalori ihtiyacınızı hesaplamak ilk adımınız olmalıdır. Hangi diyeti yapmalıyım sorusuna da cevap bulmanız böylece daha kolay olur. İhtiyacınız olan kaloriden fazla kalori alırsanız kilo alma süreci başlar. Alacağınız kalori ile hangi diyeti yapmanız gerektiği arasında doğrudan bir bağ vardır.

Çok az kalori almak da kilo vermek için çözüm değildir. Kilo verme eşiğinizi bulmanız gerekir. Kaç kalori almalıyım sorusunun cevabını bulmak için zayıflama sürecine kendinizi tanıyarak başlayın.

Bunun için önce günlük kalori ihtiyacınızı hesaplayın. Daha sonra kilo verme eşiğinizi bulmak için diğer basamakları uygulayın.

Günlük Kalori İhtiyacını Hesaplama

Kalori ihtiyacı kişiye göre değişmektedir. Boy, kilo, yaş, yaşam şartları bu değeri etkiler. Biz kendi değerlerimiz ile kilo vermek için ortalama bir değer bulacağız. Her diyete başlayan kişinin bu hesaplamaları yapması gerekir.

Doğru hesaplamalar ve yöntemler daha kolay kilo vermenizi sağlayacaktır. Az kalorili diyetler ile yapılan diyetlerden kaçının. Metabolizmayı yavaşlatır. Sonra hızlandırmak için yollar ararsınız. Kalori hesaplaması yaparak uygulayacağınız diyet listesini kolayca bulun.

Kaç kalori almalıyım ve hangi diyeti yapmalıyım sorusuna cevap bulmak için ilk adım kalori hesaplaması yapmaktır. Aşağıdaki bilgileri doldurun ve günlük kalori ihtiyacınızı bulun.
hangi diyeti yapmalıyım
Yaş
Cinsiyet Erkek     Kadın
Boy cm
Kilo     kg
 

Günlük kalori ihtiyacınızı buldunuz. Buradaki kalori egzersiz, spor yapmadığınız zamanlarda geçerlidir. Spor yapıyorsanız bu değere yaktığınız kaloriyi de eklemeniz gerekir. Yapılan spora veya aktiviteye göre kaç kalori yaktığınızı kaç kalori yaktım sayfasından öğrenebilirsiniz.

Kilo vermek İçin Kaç Kalori Almalıyım?

Günlük kalori ihtiyacımızdan daha az kaloride beslenirseniz kilo vermeye başlarsınız. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken konu kaç kalori az beslenmeniz gerekir? Yukarıdaki hesaplamada 1500 kalori çıktı. 400 kalori de gün içinde spor yaparak yaktığınızı düşünelim. Toplamda 1900 kalori kilonuzu korumak için almalısınız. Amacımız zayıflamak ise %5-%35 kalori az yemeye gayret edeceğiz. Bu vücut yağ oranı ile bağlantılı bir durumdur. Vücudunuzun yağ oranı ne kadar fazla ise oranı o kadar arttırabilirsiniz.
Vücut yağ oranı hesaplayın...
Örnek:
%30 azaltalım;
1900/0,3=570 kalori
1900-570=1330 kalori - Kilo vermek için almanız gereken kalori miktarıdır.

Kalorilik Diyetler sayfasından size en uygun diyet listesini bulun...
Bulduğumuz kalorilik diyet listeleri ile haftada 1-2 kilo verirsiniz. En sağlıklısı da budur. Böyle verilen kilolar kolay kolay geri alınmaz. Eğer günlük kalori ihtiyacınızı %50 azaltırsanız hızlı kilo verirsiniz, yalnız bu pek sağlıklı olmaz. Hızlı kilo verme sonucunda metabolizma zayıflar, kilo vermeniz durabilir, kas kaybedersiniz. Şunu da unutmamak gerekir. Kalori hesabı yaparak zayıflamanın yanında yediğimiz besinler de kilo verme sürecimizi etkiler.
Bu yazı kilo vermek, zayıflamak isteyenler için başlangıç rehberidir.
→ Bir önceki "Anti Aging Diyet Programı" başlıklı yazımızda 'yaşlanma karşıtı, diyet listesi, kalori kısıtlama, sağlıklı zayıflama' hakkında bilgiler verildi.