Tam Tahıllı Beslenmenin 10 Faydası

- 22:38
Tahıllar tüm besin grubu ögelerini içeriğinde bulundurduğundan sağlıklı beslenme açısından çok önemli bir yere sahiptir. Tam tahılı besinler kabuğundan ayrışmamış buğday, pirinç, çavdar, yulaf, mısır gibi yiyeceklerdir. Sağlıklı beslenmede %40'ı karbonhidratlardan, %25'si proteinlerden, %25'ide yağ içeren yiyeceklerden karşılanması gerekmektedir.
Zayıflamak isteyen kişiler doğru karbonhidrat grubundan yiyecekler tüketirse daha kolay kilo verecektir. Örneğin beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek seçilmesi önerilmektedir. Çünkü tam tahıllı besinlerde bulunan karbonhidratlar daha sağlıklıdır. Kilo vermenize yardımcı olur.

tam tahıllı gıdalar

Tam Tahıllı Beslenmenin Yararları

-1- Uzun süre tok kalmayı sağlayarak vücudun ihtiyacı olan besinleri dengeli olarak kullanmasını sağlar. Obeziteyle savaşan kişilere sağlıklı beslenmeyi sağlar.

-2- Gün boyu ihtiyacınız olan enerjiyi tahılla zengin bir kahvaltı yaparak alabilirsiniz. Kahvaltı da kompleks karbonhidratlar ve lif bakımından zengin tahıllar sabahları canlanmak için ihtiyacınız olan enerjiyi karşılar.

-3- Tam tahıllı besinlerde bulunan B grubu vitaminler metabolizmayı hızlandırır.

-4- Lif içeriği sayesinde kan şekerini dengeler.

-5- Diyabete yakalanma riskini %25 oranında düşürür.

-6- Kilo vermeye yardımcı olur, kilo almanızı engeller.

-7- Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

-8- Yüksek tansiyonu engeller. Kabızlığa iyi gelir.

-9- Yapılan araştırmalar tam tahıllı beslenmenin kansere karşı koruduğu gözlemlenmiştir. Tam tahıllı ekmek, tahıllı makarna, kahverengi ekmek, çavdar ekmeği tüketenlerin kolon kanseri, mide kanseri, sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riskinin daha az olduğu bilinmektedir.

-10- Tam tahıllı besinler posa açısından zengindir. Karbonhidratların emilimini yavaşlatır, sindirimin yavaş olmasını sağlar.
→ Bir önceki Limon suyu İçmeniz İçin 7 Neden başlıklı yazımızda 'limon suyunun faydaları, limon suyu zayıflatır mı, limon suyu ile kilo verme' hakkında bilgiler verildi.