Kalsiyum İçeren Besinler Tüketin

- 22:37
Kalsiyum vücudun en çok ihtiyaç duyduğu minerallerden biridir. Kemiklerin ana yapısı kalsiyum ve D vitamini tarafından oluşturulur. Özellikle iskelet gelişimlerini tamamlama aşamasında olan bebeklerin ve çocukların kalsiyum ihtiyacının tam olarak karşılanması oldukça önemlidir.
Kalsiyum eksikliği tüm dünyada ciddi bir sorundur. Bir peynir, yoğurt ve süt ülkesi olan Türkiye’de bu sorunun fazla gözlenmemesi lazımken ne yazık ki bizde kalsiyum eksikliği ciddi bir sorundur.

Kalsiyum her gün alınması gereken bir mineraldir. Yetişkin erkekler günde yaklaşık 1000mg kadar kalsiyum mineraline ihtiyaç duyarlar. Kadınlarda bu oran 1200mg civarındadır. Bu yüzde kadınlarda kalsiyum eksikliğine dayanan kemik hastalıkları ve iskelet rahatsızlıkları daha sık görülür. Kalsiyum oranı yüksek yiyecekler tüketerek kalsiyum eksikliğini ortadan kaldırabiliriz.
kalsiyum hakkında tüm bilgiler

Yüksek Kalsiyum İçeren Besinler

Kemik, kas ve sinir sistemi için hayati önemde olan kalsiyum minerali en çok süt ve süt ürünlerinde bulunur. 100 gr kadar peynirin 961mg kadar kalsiyum içerdiği bilinmektedir. Peynir en önemli kalsiyum kaynaklarından biridir. Kahvaltılarda peynirden vazgeçmeyin. Aynı şekilde bir süt ürünü olan yoğurt da kalsiyum açısından oldukça faydalıdır. Kefir ve ayran gibi süt ürünleri de yüksek miktarda kalsiyum içerir. Özellikle kefir kemik erimesi şikayeti olanlar tarafından bolca tüketilmelidir.

Yeşil sebzelerin hemen hepsi süt ürünleri kadar olmasa da kalsiyum ihtiva etmektedirler. Yeşil sebzeler 100gr’larında yaklaşık olarak 120mg kadar kalsiyum içerir. En çok kalsiyum içeren sebzeler soya ürünleridir. 100 gramlık soya ürününde yaklaşık 350 mg kadar kalsiyum olduğu bilinmektedir.
  Brokoli, bamya, balık ürünleri, yumurta, mercimek gibi birçok ürün değişik oranlarda kalsiyum içerir. Kuruyemişler de kalsiyum içerir. En çok kalsiyum içeren kuru yemiş bademdir. 

Kalsiyum Zayıflatır mı?

Kalsiyum üzerine yapılan çalışmalar bu mineralle ilgili bazı gerçekleri gün yüzüne çıkarmıştır. Kalsiyumun yağ hücreleri içerisinde bulunan yağ yakım merkezlerini kontrol ettiği ortaya çıkarılmıştır. Kalsiyum içeriği yüksek diyetlerle yağ yakma hızı artar. Ayrıca kalsiyum bağırsaklardaki fazla yağ hücrelerine yapışarak onların vücutta kilo yapmasını engeller. Kalsiyum D vitamini ile birlikte anılır. Çünkü D vitamini ve kalsiyum birlikte çalışırlar. D vitamininin Kalsiyum ile birlikte vücutta yağ depolanmasını azalttığı ortaya çıkarılmıştır. Bu durum direkt olarak kilo vermeye etki eder. Kalsiyum ve D vitamini ağırlıklı bir diyet uygulayarak vücudunuzun daha çok yağ yakmasını sağlayabilirsiniz.
Tavsiye Yazı
Ayça Kaya Kalsiyum Diyeti Listesi

Kalsiyum Hapı Kullanımı

Kalsiyum hapı kalsiyum değerleri eksik olanlar tarafından kullanılabilir Ancak kullanımında oldukça dikkatli olunmalıdır. Vücut 1000mg civarında kalsiyuma ihtiyaç duyar ve gün içerisinde tükettiğimiz hemen her yiyecekte kalsiyum vardır. Yüksek kalsiyumun damar tıkanıklıklarına yol açtığı bilinmektedir. Kalsiyum hapı doktor gözetiminde ihtiyaç duyulacak dozlarda alınmalıdır.

Kalsiyum vücut tarafından en çok ihtiyaç duyulan minerallerin başından gelmektedir. Eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Eksikliği hissediliyorsa doktora başvurulmalı ve doktorun önerdiği kalsiyum içeriği yüksek diyetler ve kalsiyum hapları uygulanmalıdır.
→ Bir önceki Lahana Yağı Kullanımı, Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızda 'lahana yağı, faydaları, nasıl kullanılır, ne işe yarar, zayıflatır mı' hakkında bilgiler verildi.