Propolis Nedir, Faydaları Nelerdir?

- 23:56
Propolis, bal arıları tarafından üretilen yapışkan, reçinemsi bir maddedir. Arılar tarafından değişik bitkilerden toplanır ve kovana getirilir. Arılar bu maddeyi kovanı dış etkenlerden ve diğer böceklerden korumak için kullanır. Kovan içi temizlik için de bu madde kullanılır.
Kovan dışında öldürdükleri ve taşıyamayacakları kadar büyük olan böcekleri bu madde ile kaplayarak korurlar ve parça parça kovana taşırlar. Arılar tarafından üretilen hemen her şey gibi propolis de insan sağlığı açısından inanılmaz faydaları bulunan bir maddedir. Propolis antibiyotik sınıfından olmamasına rağmen müthiş bir anti bakteriyel özellik göstermektedir. İltihaplara ve enfeksiyonlara karşı oldukça etkilidir. En önemli kanser önleyici maddelerden biridir. Propolis üzerinde araştırmalara devam etmektedir. Bu mucizevi besin her geçen gün bulunan bir başka faydalı yönü ile bilim insanlarını şaşırtmaktadır. Propolisin bilinen faydalarından bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

Propolis Neye İyi Gelir?

Propolis damlası çok ciddi bir yara iyileştiricidir. Bu konuda birçok deney yapılmıştır. Yara bulunan bölgeye propolis içeren damla ve kremler uygulanmıştır. Sonuçta krem uygulanan kişilerde yara iyileşmesi diğerlerine göre 4 kat daha hızlı olmuştur. Propolis çok güçlü antibiyotik etkiye sahiptir. Propolisin, penisilinden 20 kat daha kuvvetli bir antibiyotik olduğu kanıtlanmıştır.

Propolis antibiyotik etkisi yanında çok güçlü bir antioksidandır. Vücutta bulunan ve kansere neden olan serbest radikaller ve toksinlerle savaşır.
propolisin faydaları

Propolisin diş ve ağız sağlığı üzerinde de birçok faydası olduğu gösterilmiştir. Propolis içeren gargara ile her gün gargara yapmak dişlerde plak oluşumunu engeller, diş eti iltihabına ve diş çürümelerine karşı etkilidir. Bunların yanında diş beyazlatılmasına da oldukça faydalıdır.

Propolis, anti bakteriyel etkisini mantarlar üzerinde de gösterir. Önemli bir mantar önleyicidir. Mantar ve zararlı bakterilere karşı oldukça etklidir.

Propolis solunum hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Hemen her türlü solunum yolları enfeksiyonlarına karşı kullanılır. Propolisin solunum problemlerinde ilaçlardan kat be kat daha etkili olduğu ortaya konulmuştur. Soğuk algınlığı, solunum yolları enfeksiyonları, bronşit gibi hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir. Farenjit, nezle ve burun iltihaplarını önler.

Propolisin bir diğer olumlu etkisi ise cilt üzerindedir. Cilt iltihaplarına iyi gelir. Sedef hastalığına karşı önleyici ve tedavi edici etkisi vardır.

Parazitler ve iltihaplanmalar sonucu oluşan sindirim sistemi sorunlarına karşı etkin bir mücadele aracıdır. Bağırsak parazitlerine, mide ülserine ve mide iltihaplanmalarına karşı etkili koruma saplar. Antibakteriyel özelliği bağışıklık sistemine direkt katkı sağlar.

Propolis vücudun hemen her yerinden oluşan bakteriyel enfeksiyonlara karşı doğal bir ilaçtır. Vajina enfeksiyonlarından, solunum yolu enfeksiyonlarına kadar hemen her enfeksiyona karşı tedavi edici özelliktedir. Penisilinden çok daha güçlü doğal bir mucizedir.

Antioksidan özelliği ile bilinen en önemli kanser önleyici besinlerden biridir. Kanser hücreleri ile savaşarak kanserin yayılmasını önler. Propolisin kanser üzerindeki etkileri üzerinde çalışmalara devam etmektedir.

Propolis Nasıl Kullanılır?

Propolis ekstra olarak satılmaktadır. Direkt olarak kullanılamaz. Seyreltilerek kullanılması gerekmektedir. Propolis çok etkili bir maddedir. Fiyat olarak yüksek değildir. Yalnız bilinen firmalardan alınası önerilmektedir. Aşırı kullanımları ciddi sorunlara neden olabilir. Doktor kontrolünde tavsiye edilen miktarlarda kullanılmalıdır.
→ Bir önceki Kekik Suyu Diyette Nasıl Kullanılır? başlıklı yazımızda 'kekik suyu, nasıl elde edilir, zayıflatır mı, diyette nasıl kullanılır, kekik ile zayıflama' hakkında bilgiler verildi.