B12 Vitamin Eksikliği Nedir?

- 23:19
B12 vitamin 9 adet vitamin çeşidinden oluşan B vitaminin son üyesidir. Diğer vitaminler gibi vücutta son derece önemli işlevleri vardır. Eksikliği birçok hastalığın ve rahatsızlığın nedenidir. B12 vitamini beyin besleyen ve sinir sistemini koruyan en önemli vitamindir.
Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli rol oynar. B12 vitamini eksikliği en önemli anemi nedenidir. Sinir hücrelerinin gelişiminde rol oynar. Hücrelerde gerçekleşen yağ karbonhidrat ve protein sentezinde rol oynar. B12 vitamini Alzheimer tedavisinde de kullanılır. Sinir sistemine ve beyinin korunmasına iyi geldiği için Alzheimer hastalığına karşı en önemli koruyuculardan biridir.

vitamin eksikliği

B12 Eksikliği

B12 vitamini eksikliği birçok sağlık sorununu beraberinde getirir. Ülkemizde düşük et ve balık tüketimine bağlı olarak B12 eksikliği en sık görülen vitamin eksikliği sorunudur. B12 eksikliğinin çok belirgin belirtileri vardır. İlk görülen belirtileri iştahsızlık, yorgunluk, kabızlık, kilo kaybıdır. Kan hücrelerinin çoğalmasını sağlayan B12 vitamin eksikliğinde anemi hastalığına neden olur. B12 eksikliği sinir sistemi hastalıklarına da davetiye çıkarır. Denge sorunları, deprasyon, uykusuzluk, dengesiz ruh hali, erken bunama, zihin karışıklıkları ve hafıza zayıflığı ileri derecede B12 eksikliği çekenlerde görülen semptomlardır. B12 eksikliği ağız içinde ve dil bölgesinde ağrılara neden olur. B12 eksikliği ciddi bir sorundur. Çocukların zihin gelişimini ciddi şekilde etkiler. Gerek çocuklarda olsun gerek yetişkinlerde olsun doktor muayenesi şarttır. Doktorunuzun vereceği diyetler ve B12 hapları ile bu eksikliğin önüne geçebilirsiniz. Aşağıda B12 alabileceğiniz besinleri derledik.

B12 Bulunan Besin Maddeleri

B12 vitamini hayvansal besiler aracılığı ile alınır. Bitkiler B12 vitamini içermez. Yapılan bazı araştırmalarda bazı bitkilerde B12 vitamini gözlendiği belirtilse de kesin bir sonuç yoktur. Hayvansal gıdaların hemen hepsi yoğun miktarda B12 vitamini içerir. Bu gıdaları sıralayalım;

En önemli B12 vitamin kaynaklarından biri kabuklu deniz canlılarıdır. İstiridye, midye gibi kabuklu deniz canlıları zengin B12 kaynaklarıdır. Bu yiyecekleri tüketirken aşırıya kaçınılmamasına dikkat edilmelidir. Kalori ve besin değerleri oldukça yüksektir.
Örneğin 100 gr midyede günlük B12 vitamini ihtiyacının 16 katı kadar B12 vitamini vardır.

Kuzu ciğeri de bilinen en yüksek oranlı B12 kaynaklarından biridir. Kuzu ciğeri aynı zamanda demir, fosfor, bakır, çinko gibi birçok minerali de içeriğinde bulundurur. Kuzu ciğeri önemli bir B6 vitamini kaynağıdır. 100 gr kadar kuzu ciğerinde vücudun ihtiyaç duyduğu B12 vitamininin 13 katı kadarı bulunmaktadır. Aşırı tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Omega yağları açısından oldukça zengin olduğu bilinen balık ailesi B12 açısından da zengindir. Özellikle deniz balıkları B12 açısından oldukça zengindir. B12 eksikliği çekenler haftalık olarak balık tüketirse bu sorundan kısa sürede kurulacaktır. Kırmızı et önemli bir B12 kaynağıdır. Hem sığır eti hem de kuzu eti B12 açısından zengin besin kaynaklarıdır. Ayrıca yumurta, peynir gibi hayvansal ürünler de B12 açısından zengindir.
→ Bir önceki Üzüm Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? başlıklı yazımızda 'üzüm çekirdeği, faydaları, tüketimi, neye iyi gelir' hakkında bilgiler verildi.