Besin İntoleransı Nedir?

- 23:25
Stres, yiyecek ve içeceklerdeki değişiklikler gdo'lu yiyecekler, çok fazla yağlı ve şekerli yiyecekler, hazır gıdaların daha fazla tüketimi besin intoleransını arttırıyor. Yapılan araştırmalara göre bu nedenlerden dolayı yiyeceklere olan duyarlılık iki kişiden birinde görülüyor. Bu duyarlılık yavaş yavaş ilerliyor, kimi zaman daha az belirtilerle karşımıza çıkıyor.
Yediğimiz besinlerde doğduğunu düşündüğümüz her türlü belirtiyi gıda intoleransı olarak tanımamak mümkün değildir. Günlük yenilen bir çok besine karşı duyarlılık oluşabiliyor. Ülkelere göre de yiyeceklere olan alerjilerde değişebiliyor. Örneğin ABD'de soya, buğday ve mısır çok sık tüketildiğinden dolay  bu besinlere olan intolerans daha fazladır. Ülkemizde ise buğday, süt ürünleri, çay, kahve tüketimine karşı oluşan duyarlılık daha fazladır.
alerji, duyarlılık

Besin intoleransı görülen kişilerde sadece bir yiyeceğe karşı olan duyarlılık daha az görülüyor. Yapılan testlerle duyarlılığın daha fazla besine karşı olduğu bilinmektedir. Besin intoleransı yaşayan kişiler yaptığı diyetlerde duyarlılık yaşadığı besinleri beslenme listelerinden çıkarmalıdır. Yapılan intolerans testleri sonucunda kişiye özel diyet listesi hazırlanmalıdır.

Sağlıklı beslenilirken tüm besin gruplarından yaşa, cinsiyetine, fiziksel aktiviteye uygun olarak beslenmesi en doğru olanıdır. Sağlık sorunları tedavisinde bir çözüm bulunamıyorsa besin intoleransı testi uygulanmalıdır.
TAVSİYE YAZI
→ Laktozsuz Süt Nedir?

Besin İntoleransı Neden Oluşur?

1) Besin intoleransı genetik olarak da görülebilmektedir. Aile de bazıyiyeceklere karşı alerji durumu varsa kişi de bu durum gözükebilir.

2) Bir besin belirli zamanlarda ihtiyaç duyulandan çok fazla tüketilmiştir. Bu sürecin sonucunda vücut yiyeceğe karşı duyarlılık göstermeye başlar.

3) Şimdiye kadar hiç tüketilmeyen veya uzun zaman önce tüketilen bazı besinlere karşı da vücut duyarlılık gösterebilir.

Bu üç durum karşısında her hangi bir besin grubuna karşı intoleransınız varsa söz konusu yiyeceklerden uzaklaşmanız sizi bu olumsuz durumdan kurtaracaktır.
→ Bir önceki Günlük Kaç Kalori Almalıyım? başlıklı yazımızda 'kilo vermek için, kaç kalori almalıyım, kalori ihtiyacı, günlük kalori' hakkında bilgiler verildi.