Karbonhidrat Nedir?

- 22:44
Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeyi seçenler protein ve yağ içeren besinlerle beslenenlere oranla yorulmadan daha uzun süre çalışabilirler. Bunun nedeni ise karbonhidrat nedir sorusunun cevabında saklıdır. Karbonhidrat, vücudun en temel enerji kaynağıdır. Vücudumuz enerjiyi yenilen karbonhidrat içeren yiyeceklerden alır.
Alınan besin ögelerinin vücutta bir çok görevi vardır. Büyüme, gelişme, doku onarımı, enerji üretimi ve bağışıklığı güçlü tutma en önemli görevleridir.

1 gram karbonhidrat 4 kalori verir. Proteinlere ve yağlara göre daha ekonomiktir. Fazla oksijen gerektirmeyen bir enerji kaynağıdır. Diğer besin ögelerinden proteinin 1 gramı 3 kalori, yağın ise 9 kaloridir.
karbonhidrat hakkında bilgi

Karbonhidratlar yapılarına göre 3 gruba ayrılır;

  1. Monosakrit (glikoz, fruktoz)
  2. Disakrit (sakkaroz)
  3. Polisakarit (nişasta)
Karbonhidratlar protein ve yağlara oranla daha fazla enerji kaynağı olarak kullanılır. Yapılan bir araştırmada; protein ve yağ ağırlık beslenenler kısa sürede yorulurken, karbonhidratı fazla tüketen kişiler gün boyu enerjilerini kaybetmeden çalışabilmişlerdir. Vücuda alınan her besin ögesi belli işlemlerden geçer.
Tavsiye Yazı
→ Yiyeceklerin Karbonhidrat Değerleri
Karbonhidratlar kaslarda ve karaciğerde glikojen olarak depolanır. Gerektiği zaman enerji olarak kullanılır. Buraya dikkat fazlası vücutta yağ olarak depo edilir. Karbonhidrat tüketimi egzersizden 3 saat önce bitirilmelidir. Antrenman sırasında kan şekerinin düşmesini böylece engellenir. Sporcuların beslenme listesinde %60 oranında karbonhidrat bulunmalıdır. Daha sıkı çalışıldığı zamanlarda ise bu oran %70'lere kadar çıkmalıdır.

Normal kişilerde günlük karbonhidrat alımı kilogram başına 4,5 gramdır. Sporcularda ise kilogram başına 9-12 gram arasındadır. 60 kilo bir kişinin 270 gram karbonhidrat alması sağlıklı olarak kabul edilir.

Basit şekerler tüketirken dikkat edilmelidir. Vücutta B1 vitaminin azalmasına, kas glikojen depolarının boşalmasına, kan şekerinin düşmesine neden olur. En iyi protein kaynakları; pirinç, makarna, barbunya, bulgur, bezelye ve mısırdır.
→ Bir önceki Selülitlere Çok İyi Gelen Yiyecekler başlıklı yazımızda 'selülitlere ne iyi gelir, iyi gelen yiyecekler, selülitler' hakkında bilgiler verildi.