Boy Kilo Endeksi Nedir?

- 00:12
Herkesin vücut yapısı farklıdır ve aslında kişiler için net bir kilo kavramı yoktur. Ancak boy kilo endeksi hesabından sonra çıkan sonuç kişinin zayıf ya da kilolu olduğuna dair bilgi verir. Normal değer ile kendi değeri arasında denge kurmasını normal değerden uzaklaşmamaya dikkat etmesini sağlar.
Sağlıklı bir hayatın önemli kuralları arasında mutlaka ideal kiloyu korumak vardır. Haftada 1 kilodan fazla zayıflamak sağlığınızı tehlikeye atar. Aslında kilo vermek için karmaşık kalori hesaplarına, anlaşılması güç formüllere ihtiyaç yoktur. Yapılması gereken tek şey, hareketi artırmak ve yemeyi azaltmaktır. Aldığınızdan fazla kalori yakarsanız yağ kaybı başlar ve zayıflarsınız. Yağ dokusunun hangi bölgede biriktiği de önemli bir durumdur. Biriken kilo kalçada ve basenlerde ise daha az tehlikeli olurken göbek çevresinde biriken yağ tabakası özellikle kalp hastaları için daha tehlikelidir. Aynı şekilde yine bel çevresi ölçümü de kilo hakkında bilgi veren bir unsurdur. Yetişkin bir erkeğin bel çevresi 94 cm' den fazla ise artmış risk, 102 cm' den fazla ise yüksek risk olarak, yetişkin bir kadında ise bel bölgesi 80 cm'den fazla ise artmış risk, 88 cm'den fazla ise yüksek risk olarak gruplandırılıyor.
vücut boy kilo endeksi

Boy kilo endeksi formülü vücut kilo oranının vücut uzunluğunun karesine bölünmesi ile bulunur. Çıkan sonuç 18 ile 22 arasında değerlendirilir. Beden kitle endeksi 18 den düşük ise zayıf 22 den yüksek ise şişman kabul edilirsiniz. İdeal boy kilo endeksi erkeklerde 22 kadınlarda 21 olarak öngörülmüştür. Bu işlemi gerçekleştirdiğinizde vücut kitle oranınız 18 den küçük çıkıp zayıf olarak değerlendiriyorsanız bir hormon testi yaptırmalısınız. Zayıflık sebepleriniz arasında sindirim sistemi bozuklukları, kilo alma korkusu, bağırsak parazitleri ve emilim bozuklukları vb. gibi sorunlar yok ise bir doktor kontrolü altında karbonhidratlı, proteinli bir beslenme listesi alıp aksatmadan kullanarak ve gün aşırı düzenli spor yaparak bu probleminizi aşabilirsiniz. Kilo almanın psikolojik boyutu da önemlidir. Kimi insanlarda kilo alma fobisi bulunduğu sıkça görülmektedir. Bu noktada da bir ekip çalışması ile psikolog ve diyetisyeninizle daha güzel sonuçlar elde edeceksiniz.
Tavsiye Yazı
Beden Kitle İndeksinizi Bulun
Vücut kitle endeksi hesaplandıktan sonra oranınız 22 den büyük çıktı ise artık bir şişman sınıfında değerlendiriliyorsunuz. Ve kilonuz ideal kiloya ulaşması için bazı önlemler almak zorundasınız. İdeal kilo seviyesinin korunması uzun ve sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Obezite; yüksek kan basıncı, yüksek kan kolesterolü, kalp-damar hastalığı, inme (felç), şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum yetersizlikleri, eklem hastalıkları gibi sağlık sorunları riskini artırır. Şişmanlık alınan kalori miktarının harcanan kalori miktarına eşit olmaması sonucunda vücutta biriken yağ oranı ifade eder. Boy kilo endeksi sonuçlarına göre beslenme hayatınızda değişiklikler yapabilirsiniz. Öncelikle kilo almanızın sebeplerini araştırıp bulmalısınız. Bu noktadan sonra her şey normal ise bir hekim kontrolü altında daha az karbonhidratlı ve yağsız yiyeceklerle bir diyet programı uygulamalı, aksatmadan spor yapıp bol su tüketmelisiniz.
Bir araştırma sonucunu sizlerle paylaşarak yazımı bitirmek istiyorum. ABD Ulusal Kalp Akciğer ve Kan Hastalıkları Enstütisinin raporuna göre Abd nüfusunun 97 milyon kadarı obez veya kiloludur.
Sağlıcakla Kalın...
→ Bir önceki Vegan Beslenme Nedir? başlıklı yazımızda 'vegan beslenme, nedir, nasıl yapılır, yiyecekler' hakkında bilgiler verildi.