Hangi Renk Yiyecek Neye İyi Geliyor?

- 22:17
Farklı meyve ve sebze tüketimi beslenmede çeşitliliği sağlamak için çok önemlidir. Beslenmede farklı yiyeceklere yer vermemek besin gruplarının eksikliğine neden oluyor. Çok doğru bir yöntem olmuyor. Farklı renkteki meyve ve sebze tüketimi farklı vitamin, mineral ve antioksidanları vücudumuza almış oluyoruz. Farklı meyve ve sebzelerle beslenmek enerjinize enerji katacak daha dinç ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlayacaktır.
Kırmızı, beyaz, yeşil, mor ve turuncu yiyeceklerden her gün bir porsiyon tüketmek kalp, sindirim sistemi, diyabet gibi hastalıklardan koruyor. Renk renk meyve ve sebzeler hangi hastalıklara iyi geliyor?
renk renk meyveler ve sebzelerin faydaları

Sarı Turuncu Meyve ve Sebzeler

A vitamini bakımından zengin olan sarı turuncu yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendiriyor, metabolizmayı hızlandırıyor. Göz sağlığını destekleyen sarı turuncu besinler kansere karşı da koruyucu durumundadır. Turuncu renkteki meyve ve sebzeler rengini bitkisel pigmentlerden (karotenoidlerden) alıyor. Bu grupta olan yiyecekler ise şöyle:
  • Havuç, şeftali, Trabzon hurması, muşmula, malta eriği, mandalina, portakal, mango, bal kabağı, nektarin, portakal, limon, sarı biber, mısır, tatlı patates, kavun, kayısı, sarı domates...

Mor Meyve ve Sebzeler

Meyve ve sebzelere mor rengi veren pigment antosiyanin olarak biliniyor. Bu besinler cilde güzellik veriyor, gençleştiriyor, yaşlanmayı geciktiriyor. Antosiyanin hücreleri güçlendiren çok etkili bir antioksidandır. Mor renkli meyve ve sebzelerin en büyük faydası ise kalp hastalıkları, felç, kanserden korumadır. Aynı zamanda hafızayı güçlendirir, yaşlanmayı da geciktirmektedir. Mor renkli yiyecekler ise şöyle:
  • Kırmızı pancar, patlıcan, turp, yaban mersini, incir, ahududu, mor erik, siyah üzüm, vişne, kiraz, siyah dut, kuru üzüm, böğürtlen...

Kırmızı Meyve ve Sebzeler

Kırmızı renkli yiyecekler rengi antosiyanin ve likopen adlı doğan pigmentlerden alıyor. Likopen pigmenti vücudumuz üretemediği içi çok önemli bir yere sahiptir. Kansere karşı koruyucu etkili bir antioksidandır. Kanserden korunmak için sofranızda kırmızı renkli yiyecekleri eksin etmeyin. Kırmızı renkli meyve yiyecekler ise şöyle:
  • Kuşburnu, çilek, domates, karpuz, greyfurt, nar, kırmızı biber, kızılcık...

Beyaz Meyve ve Sebzeler

Beyaz meyve ve sebzelerin bir çoğu kaliteli posa içeriğine sahiptir. Sindirim sistemi için en sağlıklı yiyecekler diyebiliriz. Her gün belirli bir miktar tüketmek kansere yakalanma riskini azaltıyor. Beyaz renkli yiyecekler rengini antoksantin pigmentinden alıyor. Beyaz renkli meyve ve sebzeler ise şöyle:
  • Ayva, karnabahar, beyaz lahana, armut, elma, muz, soğan, zencefil, mantar, patates, yer elması, enginar, pırasa, hindiba...

Yeşil Meyve ve Sebzeler

Yeşil grupta yer alan meyve ve sebzeler yüksek miktarda C vitamini içeriyor. Yeşil rengin kaynağı ise klorofil maddesinden geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için günlük beslenme planlarında yeşil yiyeceklere yer verilmelidir. Özellikle yeşil sebzeleri ise diyet yapanlar tercih edebilir. Yeşil sebze ve meyve grubunda yer alan yiyecekler ise şöyle:
  • Yeşil biber, marul, taze fasulye, bezelye, brüksel lahanası, salatalık, ıspanak, hardal, semizotu, tere, kabak, dolmalık biber, taze nane, roka, brokoli, avokado, kivi, yeşil erik, yeşil üzüm...
Kırmızı, yeşil, mor, turuncu ve yeşil renkteki sebze ve meyvelerin hepsi birer sağlık kaynağıdır. Biri diğerinde fazla tüketin demek yanlış olur. Gün için beslenme planınıza tüm renklerden yer açın.
→ Bir önceki Yaza Fit Girmenin Yolları başlıklı yazımızda 'yaza fit girme, yazın kilo verme, sağlıklı beslenme' hakkında bilgiler verildi.