Spor Yapanlara Özel Beslenme Rehberi

- 23:55
Kesin bir kararla tüm eski alışkanlıklarınızdan uzak durmaya kendinizi spora vermeye aynı zamanda spora göre de beslenmeye karar verdiniz. Spora yeni başlayanlar için hazırlanan bu beslenme rehberi işinize çok yarayacak. Araştırmalar gösteriyor ki fit bir vücut için yüzde 70 beslenme, yüzde otuz ise egzersiz etkili oluyor. Sağlıklı ve ideal bir vücut için Spor ve Beslenme uyum içinde olmalıdır.
Protein ve karbonhidratı ne kadar tüketmelisiniz, neler yemeli, neler yememelisiniz?
Tüm sorularınızın cevabını Spor ve Beslenme Rehberinde bulacaksınız...

Spor yaparken ihtiyacınız olan enerjiden daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır. Amacınız spor yaparken biraz da kas kütlesini arttırmak ise yeterli miktarda protein ve karbonhidrat alımı olmalıdır. Spora ve egzersize yeni başlıyorsanız ilk olarak protein ve karbonhidrat ihtiyacınızı bilmeli sıvı alımını arttırmalısınız. Protein ağırlıklı beslenilirse kas kütlesinde daha çok artış olur düşüncesi yanlıştır.

beslenme rehberi

Spor Yaparken Beslenme Hataları

Spor yaparken yanlış beslenme tutumları istenilen vücuda ulaşma süresini uzatmaktadır. Spora güzel bir vücut ve kilo vermek için başlanılıyor ise sürekli aç kalmak ve bol sıvı almak anlamına gelmemektedir. Spora fazla zaman ayırıp ihtiyacınız olan karbonhidrat ve protein alınmazsa veya az alınırsa istenilen kilo verilemeyecektir. Sadece protein ağırlık beslenme ise spor yaparken beslenme de yapılan başka bir hatadır. Yeterli karbonhidrat almadan sadece protein ile beslenmek vücut yağ oranının düşmesini maalesef sağlamıyor. Spor yaparken beslenme programınızda yapacağınız değişiklikler yağ yakmanızı, kas kütlesini arttırmanızı sağlayacaktır. Bu işlemlerin olması için vücuda karbonhidrat yani enerji almak şarttır. Yeterli karbonhidrat alınmadığında ise vücuda alınan protein kas geliştirmeye yönelik kullanılamayacaktır.

Sporcuların beslenme üzerinde yaptığı en büyük hata protein alımını arttırmalarıdır. Protein kas kütlesini arttırmak için önemlidir. Ancak çok fazla protein tüketimi zararlıdır. Fazla protein tüketimi yağlanmayı tetikler. Kilogram başına 1-2 gram protein yeterli olacaktır.

Az yemek yiyip spor yaparak kilo vermeye çalışmak istenilen vücuda ulaşmayı engeller. Vücut sistemi enerji aldığı zaman daha etkili çalışabilmektedir. Enerji alınarak spor yapılmalıdır. Egzersiz öncesi bir muz yemek, bir kaç kuru yemiş atıştırmak spor için ihtiyacınız olan enerjiyi karşılayacaktır. Bu yöntem çabuk yorulmamanızı ve şeker seviyenizi korumanızı sağlayacaktır. Fazla enerji yakmanız durumunda ise egzersiz sonrası yulaflı yiyecekler, yoğurt ve meyve tüketimi sağlıklı bir tutum olacaktır.
Tavsiye YazıEgzersiz Öncesi ve Sonrası Nasıl Beslenilmelidir?

Protein, Karbonhidrat ve Yağlar

Karbonhidrat vücudun enerji ihtiyacını karşılar.Vücut sistemleri enerji olmadan çalışmayacaktır. B grubu vitaminleri içeren yiyeceklerde sağlıklı enerji kaynaklarıdır.
Protein vücudun yapı yaşları olan aminoasitlerce zengindir. Yumurta, süt, balık, tavuk, et, yoğurt ve peynir gibi besinler protein içeren yiyeceklerdir. Protein enerji vermez. Sadece kas dokusunu geliştirir, iyileştirir. Aynı şekilde hücre yapısının yeniler. Spor yaparken sadece protein ile beslenmek bu nedenle yanlıştır. Vücut enerji alamayacağı için istenilen sonuç alınamayacaktır.
Yağlar tüketimi ise bitkisel yağlardan yana olmalıdır. Zeytinyağı ve fındık yağı tercih edilebilir. Yağsız beslenmek doğru bir beslenme yöntemi değildir. Yağlar da karbonhidrat kadar önemli bir yere sahiptir. Vücutta karbonhidrat olmadığı zamanlar vücut yağlardan enerji üretmeye başlar. ADEK vitaminlerini emilimi yağlar tarafından yapılmaktadır.

Bölgesel Zayıflamak İçin Spor ve Beslenme

Bölgesel zayıflamak için o bölgedeki kas gruplarını daha az çalıştıracak egzersizler tercih edilmelidir. Karın bölgesindeki yağların erimesi için beyaz un ve şekerden uzak durulmalıdır. Ekmek tüketimi ise kontrollü olmalıdır. Bu yiyecekler yerine lifli yiyecekler tüketmek yağların erimesine yardımcı olacaktır. Meyve, sebze ve baklagiller tüketimini arttırmak daha sağlıklı bir beslenme tercihi olacaktır.

Sporcu Desteği Protein Tozu

Protein tozu performans arttıran bir şey değildir. Sadece protein ihtiyacına destek olmaktadır. Protein tozlarını doğru miktarlarda kullanılması gerekir. Haftada 3 gün spor yapıyorum, bazen yürüyorum diyorsanız bu takviyelere pek bir ihtiyacınız olmaz. Doğal bir beslenme ile ihtiyacınız olan proteini almış olursunuz. Doğal yollarla protein, karbonhidrat ve yağ almanız daha sağlıklıdır. Profesyonel bir spor ile uğraşıyorsanız, vücut geliştirmek için spor yada egzersiz yapıyorsanız protein tozu takviyesi kullanabilirsiniz. Ancak bu tüketim uzmanlardan bilgi alınarak yapılmalıdır. Çünkü fazla protein alımı yağlanmayı arttırabilmektedir.
→ Bir önceki Oruçluyken Spor Yapılır mı? başlıklı yazımızda 'ramazanda spor, egzersiz, oruçluyken spor' hakkında bilgiler verildi.