Meme Kanseri Nedir ve Nasıl Oluşur?

- 14:06
Meme dokusunda oluşan yayılabilme özelliğine sahip tümörlere meme kanseri denir. Meme kanseri aşamalıdır. Meme kanseri, sütünde yapıldığı yer olarak bilinen bölgede yani lobüllerde oluşur. Bundan dolayı meme kanseri lobüler olarak da bilinir. Ayrıca meme kanserini oluştuğu yere göre çeşitleri de vardır.
Meme kanseri meme dokusundaki hücrelerinin aşırı çoğalması ile oluşur. Özellikle kadınlarda çok sık görülür ve günümüzde de oldukça fazla rastlanmaktadır. Eğer birinci dereceden yakınlarınızda meme kanseri bulunuyorsa genetik olarak sizde de olma ihtimali yüksektir. Ayrıca bir tarafta olan kanser hücreleri diğer tarafta da olma olasılığını yükseltir.

Meme Kanseri Çeşitleri

Meme kanseri tek tipte bir hastalık değildir. Meme kanserinin çeşitleri vardır ve buna göre tedavi yöntemi belirlenir. İlk olarak süt kanallarındaki hücrelerin çoğalması sonucunda henüz dışarıya taşmamış olan meme kanserinin bir türü olan Duktal karsinoma in situ adındaki kanser çeşidi kanserin başlangıç evresidir. Kanser hücreleri dışarı taşmamış durumda olduğu için bu evrede herhangi bir yere sıçrama durumu yoktur. Eğer bu evrede erken tanı konulursa tümör çıkarılarak hastanın iyileşmesi sağlanabilmekte. Bir diğer çeşit ise Lobuler Karsinova İn Situdür. Bu evrede de diğer evredeki gibi herhangi bir taşma ve yayılma söz konusu değildir. Sadece kanserin ilerlemekte olduğunun bir habercisidir. Kanserde üçüncü tip ise İnvaziv Duktal Karsinomadır. Bu evreyle birlikte kanser hücreleri dışına çıkmaya artık başlar ve bu da artık kanser yayılmaya başlıyor demektir. En sık rastlanan meme kanseri çeşididir. Ve son olarak ikinci sıklıkla rastlanan çeşit İnvaziv Lobule Karsinomadır. Bu süt bezlerinin dışına çıkmış kanser türüdür. Meme kanserinin çeşitleri bunlarla sınırlı değildir ama genellikler rastlananlar bunlardır.

meme kanseri nasıl olur

Meme Kanseri Belirtileri

Meme kanseri ilk evrede çok fazla anlaşılmaz. Kadınların en kolay şekilde farkına vardıkları ve bu şikayetle doktora başvurdukları kanserin ilk belirtisi ele gelen kitlelerdir. Bunun yanında memede akıntıların olması ama özellikle bu akıntının kanlı olması, koltuk altında kitleler, memede kızarıklık ve ödem ve en önemli belirti olan memede egzama tarzında ciltte oluşan lezyonlardır. Hatta bu lezyonlar kanserin başlangıç evresinin habercisi olabilmektedir.
Tavsiye Yazı
Alkali Beslenme Nedir?
Meme Kanserinin Tedavisi
Meme kanserinin çeşidine ve evresine göre tedavi süreci doktor tarafından belirlenir. Bu nedenle öncelikle bunları belirlemek için mamografi çektirilmeli ve klinik meme muayenesi olunmalıdır. Daha sonra çıkan sonuca göre ameliyat, kemoterapi, radyoterapi, hormon terapisi ve biyolojik terapi seçeneklerinde hangisi en doğru yöntemse o uygulanır. Ancak meme kanseri için kullanılan en yaygın yöntem ameliyattır.

Meme Kanseri Ve Beslenme İlişkisi

Amerika'da yapılan araştırmalar sonucunda meme kanseri olan veya olma ihtimali yüksek olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği ortaya konmuştur. Meme kanseri olan kişilerin kusma ve bulantı durumuna karşı az az ve sık yemek yemeleri önerilmektedir. Kanser tedavisinden dolayı aşırı derecede kilo alımı ya da kaybı olması muhtemeldir. Hastaların kas kitlesinde azalma durumu olduğu için çiğneme, yutma ve hazım problemleri, halsizlik, ağrı ve tatma duyularında değişiklikler gözlemlenir. Bu nedenle beslenme düzenlerini değiştirmeleri gerekmektedir. Eğer iştahsızlık, çabuk doyma hissi gibi durumlar varsa yemek yerine eczanelerden besleyici içecekler almanız mümkün.

Meme Kanseri İçin Bitkisel Kürler

Meme kanserine karşı evinizde hem doğal hem de çok kolay kürler hazırlayabilirsiniz. Aktarlardan gerekli olan civan perçemi, ada çayı, çoban çantası ve aslan pençesi bitkilerden alıp birin akşam birini sabah demlemek suretiyle içerseniz faydasını göreceksiniz. Ama eğer hamile iseniz bunu günde bir kez yapmalısınız.
→ Bir önceki Keçi Sütünün Faydaları başlıklı yazımızda 'keçi sütü, faydaları, keçi sütü sabunu, alerji' hakkında bilgiler verildi.